KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

lördag 2 maj 2015

11 SORTS NARCISSER

Igår gjorde jag nått som jag nästan aldrig gör - jag klippte av en massa narcisser och tog in!
Anledningen var två; För det första har jag så många nu så jag kan unna mig det och för det andra så ville jag dokumentera vilka sorter det är jag har. Om det nu går.....


Jag kommer därför visa dom en och en och försöka få rätt namn på rätt sort. Jag börjar med dom som jag har planterat tidigare och sen tar jag dom jag satt förra hösten.  Fast några hade redan blommat över och så jag har minst tre sorter till som är på gång!
Många är det alltså eftersom narcisser är så bra. Man kan ha dom i skugga, djuren äter dom inte och har man tur så förvildar dom sig också och blir fler!!
Ok, nu ska jag göra ett försök - fast med dom här gamla blir det nog väldans knepigt. 
  1. Från vänster är det en pytteliten gul påsklilja som "svimmade av" på vägen in från trädgården. Det är en sån här man köper i kruka tidigt på våren. Hade grävt ner den förra året och det har redan blivit en jättestor rugge av den. Förmodligen är det en Tete-a-Tete. 
  2. Sen har vi en vacker vit (jag är väldigt förtjust i dom vita) som jag vet är en Thalia. Har nämligen planterat massor av dom. 
  3. Sen är det vi brukar kallar pingstlilja, alltså en narciss med liten mittbit. Det är en Professor Einstein.
  4. Det här måste bara vara Mount Hood. Mycket vacker!
  5. Sen har vi den här lilla som jag tror är en Ice Wings.
Så har vi kommit till det jag satt i parken förra hösten och som blommar för första gången.
Den milt gula till vänster bör vara en Avalon (uteslutningsmetoden), vilket o sådant fall är en stor besvikelse. Den skulle vara milt gul men ha en vit mittbit.
Den till höger är en liten som har fler blommor på varje stam. Den är ljust gulvit och heter Pipit.Sen har vi till vänster Chanterell och till höger Orangery. Dom är väldigt lika varandra, men den som har mörkare flata mittbit bör vara Orangery. Gillar båda.....

 Det börjar faktiskt se riktigt trevligt ut där ute i "parken", men trots att jag satt sju sorter och många av varje så är det som en droppe i havet. Det är mycket mark så det fordrar många, många fler. Jag satt lökarna antingen under ett nyplanterat träd, eller också i kanten av tomten mot kohagen. Allt för att gubben min inte ska köra över dom med gräsklipparen för tidigt!
Här är det Fragrant Breeze (doftande) till vänster och Precocious till höger. Båda är sorter jag är extra förtjust i.

Dom med mycket vitt eller ljust gula satt jag utmed vägen under små träd. Dom med mer färg på satt jag längst in mot kohagen - vilket visade sig vara perfekt. Där lyser dom i mörkret (kommer inte ner någon sol direkt) som små solar. 
Fast det tar ju längre tid för dom att slå ut, så jag har en gul sort till där som inte kommit igång ännu.  Men det är riktigt bra att alla inte blommar exakt samtidigt. Nu ska det bli spännande att se om jag satt rätt namn på rätt blomma när alla slagit ut!


I torsdags när vi kom hem från sjukan så stod en stor bukett med 10 underbara rosor - i min favoritfärg, cerisrosa - utanför dörren. Det var min gulliga och snälla väninna Lisa som varit över med dom. Det tackar jag återigen för!!


Igår när jag inte hade någon lust alls att påta i trädgården, tog vi framåt eftermiddagen en tur med Santos till Närsakar.


Där finns en frilutftsteater precis vid utloppet av Närsån och vi brukar åka dit innan turistsäsongen och teatern kommit igång. Igår var det dock två bilar där. Det var 2 gubbar som fiskade och en tjej med en liten dvärgsnauser som satt och njöt på en filt. 
Snausern var väldigt intresserad av Santos, men Santos brydde sig inte. Jag tror han fick nog med hundlekar när Leo var här i måndags. Inte ens när hunden försökte gå med oss på prommisen så brydda han sig!?


Eftersom kossorna inte släppts ut kunde vi ta oss väldigt långt - och där kryllade det av fåglar. Så vi vände och gick tillbaka precis när det började stänka lite. Men det var en skön och rogivande prommis.....själen behövde verkligen det!

7 kommentarer:

Nora sa...

Oj, va många sorters Narcisser du har! Fast å andra sidan; varför begränsa sig när det finns så många fina? :-)
Kram Nora

Rosor och ruiner sa...

Klokt att ta in en bukett, blommor inne måste man ha ;)

Den där Precious måste jag lägga på minnet, den var urfin! Kanske skall sätta lite fler såna här narcisser, har faktiskt bara några stycken.

Ha det gott!
Gunilla

Rosor och ruiner sa...

Nu läser jag ditt inlägg från igår, och vad du har drabbats av!
Nu hoppas jag innerligen att du får den hjälp du behöver och blir av med allt som inte skall vara där! En tumör i tjocktarmen var vad min mamma fick, och jag vet att cellgiftsbehandlingen kan vara ganska jobbig.. nu behöver det ju inte vara lika jobbigt för alla, och hon var ju äldre än dig också.

Mina tankar är hos dig!
Kram Gunilla

Gunilla Teckenberg sa...

Det var inte dåligt minsann med blommande narcisser och påskliljor och din ambition att namnsätta alla! Jag kan inte mycket om dessa vackra lökväxter men Thalia vet jag vad det är - mycket vacker. Har planterat den en gång men den försvann, den är faktiskt värd ett nytt försök.

Många kramar till dig Susie!

Anja sa...

Vad roligt att se att du tar itu med dessa namn.Ska kolla noga dina.Kanske kan jag reda ut mina med hjälp av dig :-))! Visst är det trevligt att kunna plocka buketter av narcisser. De brukar inte trivas så bra med andra blommor i samma vas.

/Anja

Ölandsvindar sa...

Jag gillar också narcisser, speciellt vita, och blir alltid frestad att köpa udda, dyra sorter. Men jag är HOPPLÖS på att hålla reda på namnen, trots alla goda förutsättningar.
Kram /Kerstin

lavendia sa...

Oj, vad många. När regnet pågår kan det vara fint att ha dem i en vas också. / Britt