KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

torsdag 20 mars 2014

VÅRBLOMMOR OCH HUNDPROMMIS

Eftersom det varit Vårdagsjämning idag så blir man tvungen att visa lite vackra vårblommor, fast jag har en massa annat också som jag vill berätta om och visa!


Men det är inte bara vårlökarna som poppat upp ur backen, även annat börjar visa sig. Här är det två skott på min rosenpion (Paeonia rosae) och en massa vackra blad (fast dom är nästan vintergröna) på klockvippan ( x Heucherella  `Stoplight´). Båda växer i pallkragarna.


Men...som sagt, jag hade ju lite annat på hjärtat också. Det viktigaste - och roligaste - är att stubbarna är borta nu och att vi "bara" behöver kratta ut jorden och rensa bort dom mindre bitarna av rötter som kommit upp och sen så gräs (och så plantera dom 20 träden och buskarna förstås). Alltså ett mastodontarbete, som min gubbe har lovat göra medan jag tar hand om innertomten!
Men det är naturligtvis en fruktansvärt massa att göra så jag åker nog på att hjälpa till med en hel del. För det var ju inte bara själva vallen som skulle rensas. Det fanns lite stubbar både här och där. 
T.ex. bredvid hasselbusken vi sparat. Där växte det en 25 m hög smal pinne till björk som vi tog ner för 3-4 år sen, men stubben och roten var otroligt stora så det klarade vi inte av - då! 
Notera den två meter höga trollhasselbusken till höger på bilden. Dit hade vi kommit på vallen i höstas - nu är resten av vallen - skulle tippa på 100-125 m - klar!
Precis på andra sidan staketet stod det en jättestor tall som vi tog ner för 2-3 år sen och i dess rotsystem växte det också en ask (ett träd jag inte gillar, dom jäklarna är som ogräs här). Här trodde jag det skulle bli stora problem, men det var bara en enda stor rot som gick in under staketet till stenhörnan - och den fick "grävaren"  bort utan att förstöra grushörnan nämnvärt. Underbart!!
Trots att det var +10 grader här idag så var det ganska gråruggigt. Så lusten att gå ut och räfsa klart runt garaget efter stormen i lördags, den infann sig aldrig. Kanske inte så konstigt eftersom det blåste rätt bra idag med, alltså ramlar det fortfarande ner skräp från dom stora träden i kohagen. Så det får vänta lite...
Istället tog vi och åkte iväg en sväng med Santos. Det var ett tag sen vi tog en ordentlig promenad i okända marker - och den lilla skogsväg vi körde in på idag har jag velat testa flera gånger tidigare. Nu passade det bra och det visade sig vara ett lyckokast.


Santos kastade sig överlycklig ur bilen och sen tog vi den vänstra stigen. Det fanns alltså en till som vi kan ta nästa gång. Inte dumt!
Men efter att vi gått ett bra tag genom en liten skog och nerför en slänt så kom vi fram till ett stort fält. Jag hade hoppats på att vi skulle kunna runda den kulle där vi parkerat och komma upp på andra sidan, men se det gick inte.....

Området till höger kanske inte ser så högt ut på bilden, men det var faktiskt en brant - en s.k. klint - som vi inte kunde ta oss upp för. Och även om det hade funnits nån liten djurstig att gå på, så hade jag blivit kvar nedanför; Jag är ju höjdrädd! Så det var bara att vända!!


Vilket var trevligt för på vägen tillbaka uppför backen mot bilen så såg vi årets första blåsippor - alltså för oss. Den vänstra upptäckte Rolle och den högra såg jag efter en liten bit.


Väl hemma igen så tog jag en vända med kameran i trädgården och fotade dom första bilderna och den ovan. Fast jag var aldrig på baksidan och kollade, det drog så hemskt. Jag ville snabbt in och värma mig. Hoppas nu att det är bättre i morgon så jag kan räfsa rent i långrabatten. Jag har nämligen ändrat mig, Rolle får räfsa - för andra gången på 10 dagar - runt garaget. Det är så trist där.....och det är ju faktiskt hans domäner!

5 kommentarer:

Carina sa...

Haha, det var för dråpligt! Jag såg också årets första blåsippor idag!
Inget dåligt arbete ni har framför er, men vilken enormt stor trädgård du har!

Ölandsvindar sa...

Oj, vad ni sliter! Men fint kommer det att bli.Du hamnar nog i någon sådan där trädgårdsbok sedan.Annars får du skriva en själv. Min bästa "blomväninna" här ska flytta. De orkar inte med sin trädgård längre och tänker satsa på husbilen + en liten 2-rummare. Det innebär att jag har fått en lång rad med stora krukor innehållande diverse perenner. Hon kommer inte riktigt ihåg vad som är vad eftersom koltrastar har ryckt upp alla namnlappar under vintern, men en hel del hostor vet jag att det finns med.Spännande!
Kram /Kerstin

Rost och rädisor sa...

Ni har mycket på gång! Det blir nog hur fint som helst... ja fint har ni det ju redan men fint på större yta..

Önskar dig en trevlig helg
/Anette

Knatten sa...

Inte blir du sysslolös, inte. Fast å andra sidan var du inte det innan heller så detta heter kanske "merjobb". Tur du har Rolle.
Här finns inte en blåsippa...Alls. Jag tror aldrig jag har sett nån!!! Men tussilago såg jag idag. /Knatten

Marit sa...

Så fine vårblomster Susie, de må nytes alle sammen.
Artige hundebilder og snakkebobler hehe, han er så søt.

God helg fra Marit.