KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

onsdag 19 mars 2014

HU SÅ HEMSKT...

Alla skriver på sina bloggar om hur fint det börjar bli i deras trädgårdar - själv ska jag visa hur hemskt det ser ut. Alltså just nu.....
Står man på vägen och tittar på "yttertomten" så ser det ut så här på mitten. MASSOR av hemska stubbar och jätterötter som ligger upp på vallen. Men den här hemskt fula traktorgrävaren är verkligen en underbar syn. Äntligen är stubbrytningen igång! 
Santos var väl så där lagom imponerad. Så länge grävaren står still och är tyst är den väl OK, men om den låter eller rör sig så vill han omgående att vi går hem. Han är en riktigt liten hare. Penny hade blivit förbannad och skällt på den - men jag föredrar faktiskt Santos försiktighet!
Efter att ha väntat i månader, faktiskt sen i höstas, på att stubbupptagningen skulle komma igång så var Rolle på vår "hustomte" för ett par veckor sedan. Han fick då veta att den man som skulle låna ut en liten grävare, han hade lagt av med uthyrning. Så där stod vi....
Så förrgår ringde det på dörren och killen som tidigare hjälpt oss med en massa markjobb, bl.a omdräneringen av huset, stod utanför. Han kom bara förbi för att snacka lite skit och titta på traktorerna, men jag var ju som en hök och kastade genast ut frågan om han eventuellt kunde tänka sig att ta bort stubbar och plana ut yttertomten. Och visst kunde han det.....
Så det var bara att direkt ringa till vår "hustomte" och informera honom om att vi hade pratat med en annan som kunde utföra jobbet. Dom här två känner naturligtvis varandra. Vi var lite oroliga att han skulle bli ledsen för att han inte fick göra jobbet klart, men han tog inte illa upp. Han var förmodligen glad över att slippa det här mastodontjobbet!
Vy från "innertomten" över vallen på "yttertomten".  Under den här uppstammade granen blommar det några få vintergäck, dom enda som har tagit sig i mina odlingsförsök av dom!
Sen ringde vi "grävmannen" direkt och gav klartecken. Jag hade ju poängterat att det började bli bråttom, det måste vara helt klart och förberett tills vi kommer hem med träden från Öland i slutet på april. Så redan igår morse(!) när man gick ut med Santos, så stod hans stora lastbil på yttertomten! 
Han satte alltså sen igång direkt med sin stora traktorgrävare. Han berättade också att en del rötter hade varit så djupa som 1,5 meter, så att med någon "liten grävmaskin" hade det aldrig gått att få upp dom!
Den orangerödblommande trollhasseln som jag flyttade i höstas - och glömt bort var exakt jag satt - är jättefin!
Den här killen är en av dom mest arbetsamma vi träffat på. När han grävde bort vägbanken på baksidan av huset för ett antal år sen så började han gräva vid 16-tiden, sen fortsatte han hela kvällen framåt 22/23-tiden. Det var höst och kolsvart, men han hade strålkastare och pannlampa! 
Det han gjorde då - och som jag blev mycket imponerad av och tacksam för - det var att han körde ut och in med en liten grävare i samma spår hela tiden. Allt för att inte hela trädgården skulle förstöras! UTAN att jag bett om det!!
Sen gjorde han också iordning "förträdgården". Alltså tog bort stubbar och planade ut och gjorde jättefint. Så han vet precis hur vi vill att det hela ska se ut när det är klart. Men... nu är det inte bara på själva vallen på yttertomten som dom 20-25 stubbarna och rotsystemen ska bort, utan det är också 4 stycken efter träd som växt utmed vägen. 
En av dom är efter en jättestor tall - ihopväxt med en ask - som han och vår hustomte tog bort för några år sen. Den tallen stod precis utmed staketet bakom "grushörnan" så den ska det bli mycket intressant att se hur han får upp den och hur gropen ser ut efteråt. Förmodligen sträcker sig rötterna en bra bit in på innertomten under staketet , så det blir väl till att få renovera "stenhörnan" också!
Den här trollhasseln samt det mesta vi  (Rolle var med och grävde) satt i höstas på den första biten av vallen, har tagit sig och överlevt. Men...det är inte allt på vallen som ser kul ut precis. Den här busken, som jag inte vet vad det är för något (har glömt), den verkar ha fungerat som mat till nån hare. Grrr.....
Med tanke på allt jobb vi har framför oss; Marken ska finplaneras, dom 20 nya träden ska planteras och marken runt poolbygget fixas till, så har jag bestämt att inte delta på några visningar i år. Varken under Öppna Trädgårdar eller 1000 Trädgårdar. Dom infaller visserligen i år lämpligt nog under samma tid, alltså veckan före midsommar, men då ska jag bara ligga i poolen och njuta!
Däremot verkar det glädjande nog som vi ska få flera bloggbesök som förmodligen vill titta på trädgården, samt en massa andra vänbesök. Bl.a. från våra kompisar i Californien. 
Och vänner på som kommer och hälsar på, det kan man aldrig få nog av!

8 kommentarer:

Ingrid sa...

Det var väl tur att ni fick hjälp med den där stubborttagningen, för det lär väl ta ett tag för jorden att sätta sig efter att den blivit tillplanad. Det är kul när man har att göra med riktigt yrkesfolk som kan sin sak.
Kram, Ingrid

Rosor och ruiner sa...

Ja, det såg ju inte så kul ut NU, men sen så, lär det bli fint, när du fått ner alla träd och piffat till! Mycket jobb är det, men vilken tur att det löste sig med den här killen!

Må gott! /Gunilla

Marlise sa...

Ja, dann können die neuen Bäume aus Öland jetzt kommen.
Das ist doch gut.
Wieder ein Stück geschafft
für den neuen Park.
Konnte der Bagger nicht auch das Loch für den Pool ausgraben?
Du freust dich über Blogbesuch. :-)
Wir kommen Ende Mai gerne zu einen Gartenbesuch.
Danke für die Einladung....wir freuen uns.

Ja, de nya träden från Öland kan komma nu.
Det är bra.
Återigen en bit förvaltade.
för den nya parken.
Kan grävmaskin inte gräva hålet för poolen?
Du kommer att bli glad om bloggbesök. :-)
Vi kommer till slutet av maj som en trädgård besök.
Tack för inbjudan .... vi är glada.

Annika sa...

Så fint det blir! Det är guld att få tag i så duktigt folk!!! Och så spännande att få plantera en massa nya träd! Vi väntar på att de ska komma och ta ner ett antal träd hos oss, så jag ser fram emot att få plantera "egenvalda" träd!

Trollhassel - åh så fin! Det där med pool lät ju underbart!
Kram Annika

Rost och rädisor sa...

Alltid bra att känna nån som känner nån när man behöver hjälp...

Det kommer att bli bra när det blir färdigt

Allt gott
/Anette

lavendia sa...

Visst ser det ut just nu, men det kommer att bli bra. Är det där alla nya träd ska stå?

Anonym sa...

Vad bra att du är omkring dig och vilken pärla han verkar vara. Köra i samma hjulspår. En och en halv meter djupa. Vad jag lär mig. Jag tycker definitivt att du är värd att ligga och njuta i eller omkring poolen. Kram Bosse

Evas Kvarnaro sa...

Hu vilket grävande det blev, men snabbt och smidigt fixade han det.
Man kan säga att alla dagar är inte lika hos dig (er).

Lille Santos så mycket dunder och brak som försegår hemma hos dig, och det är inte slut ännu.
Det bästa vore om du åkte på semester till 'Tant Eva' i Småland
Sätt honom på flyget direkt till vårat flygfält Fållinge i Smålandsstenar. Han behöver lugn och ro en tid framöver, hmm undrar om husse o matte tillåter det, 'fniss*

Kram/ Eva