KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

fredag 14 mars 2014

PENSÉER

Som jag berättat tidigare så var vi (=jag) och köpte massor av penséer hos Jonas i När i förrgår och dom planterade jag igår. Så här följer en kavalkad!


Här är det spaljén för staketdruvan på trädgårdsboden som fått lite dekoration. Dom här tre penséerna, 2 blå och en ljuslila, fick jag över (jättebra) för jag hade som vanligt tagit i när jag skrev min inköpslista. 
Här är det bara sol knappt halva dagen och jag vill inte sätta penséer i stekande sol, dom gillar lite halvskugga. 


Sen satt jag ett gäng i dom små järnkrukorna (tunga och bra, blåser aldrig ner) som jag alltid har på räcket till altanen. Det är lite under tak så där blir dom skyddade för den värsta solen.
Det var en "ny" rolig sort; Småblommiga, krusiga och ursöta! Dom såg ut som små blå krusiga rosetter!!
Men naturligtvis kunde jag inte låta bli att falla för en kruka med lysande gula minipåskliljor också och dom hamnade i min kolhämtare.

Jorden till penséerna har jag i år inte gödslat extra (brukar annars göra det med långtidsverkande Osmocote) för tillväxten blir alldeles för lång och tanig då. Jag vill att dom ska hålla sig små och knubbiga med MÅNGA blommor. Jag kommer dock ge dom en extra svag gödselvattning varje gång = 1/2 kryddmått Blomstra eller liknande till 1 liter vatten, så svälta lär dom inte göra!
I bakgrunden ser man piedestalen i "gräs- och bamburabatten", den fick naturligtvis också några penséer.
Fast innan jag visar dom ska jag visa två "före & efterbilder".
Den ovan är det väl inga problem med att se att det är FÖRE rensningen! Ändå använde Rolle motorsågen för en vecka sen för att få bort ett par jätteruggar med prydnasgräs. Så det hade sett betydligt värre ut.....

Här är det alltså EFTER, det enda som faktiskt var snyggare innan rensningen var det torra och döda gräset på piedestalen. Jag gillade det ornamentala, så det kommer bli ett nytt gräs lite senare när jag tröttnat på penséerna! 

Här hade jag tänkt sätta fem blå småblommiga penséer, men så ändrade jag mig och satt bara tre plus en ny sort som skulle bli jättestor. Fast inte hög och rankig, utan bara vid. Det är den ljusa med mörka blomkanter.
Det hela ser ju lite ynkligt ut just nu, men jag vet ju hur otroligt dom brukar växa så det blir nog bra om en månad eller så!
På framsidan, inne i hörnan vid ytterdörren, där jag har en hylla med ett par små krukor och en gren på blev det två stycken av den här nya kraftigväxande sorten i rosalilarött. Kan man kalla färgen "ljus bordeaux"?

Jag ångrar faktiskt att jag inte köpte fler av just den sorten, gillar både färgen och att den blir stor och frodig. 


Istället blev den en stor ljus med blå kant i mittkrukan i metallställningen på väggen vid ingången med två små ljuslila på varje sida.

Sen var det det här med "penséteatern" på trädgårdsboden. Alltså en variant på en aurikelteater (=primulateater som är otroligt populärt i England) som vi fick till förra året. Då hade jag blandade färger, men i år ville jag ha något mer enhetligt.

Det fick bli två rader med den här färggranna och ursöta småblommiga varianten och sen fick faktiskt gubben min välja vad det skulle vara i mittraden. Ville han ha enfärgade blå eller enfärgade gula - och han valde gula som skulle lysa upp väggen! 
OK, för en gångs skull höll jag med honom!!
Efter det här var alla penséerna planterade och trots att det var många så skulle jag nog behövt ett antal till. Förra året hade jag visst 60 krukor med sommarblommor. Men...jag vet att det går fler bilturer till andra sidan ön och Jonas i När! *fniss*

11 kommentarer:

lavendia sa...

Men åh så mycket fina penseer. Den krulliga har jag inte sett. Jag skulle också köpt en sådan. Skön helg!

Anonym sa...

Det tog ett bra tag innan bilderna ville hoppa fram. Men det är nyttigt att vänta och väntan var värd varje sekund. Vilka fina bilder. En ljuvlig vårblomma. Helgkram Bosse

Ingrid sa...

Oh så många vackra penséer du har planterat. Det var annat än min fyra små stackare, men jag är i och för sig ganska glad att jag inte köpte flera. Nu när det ska bli snö. ;)
Kram, Ingrid

Rosor och ruiner sa...

Oj, så många penséer du skaffar! Den där i ljus bordeaux var ju faktiskt underbar!
Angåenden deodoranten så kan du köpa den vid deras webshop som du kommer till om du klickar på länken i mitt inlägg. Där står också vart man kan köpa den på fler ställen, jag köpte min på hälsokostbutiken vid Atterdags, men jag såg cckså att den finns på Butiksbussen, som kanske svänger förbi dig nångång?

Gunilla

Gunborg Uhno sa...

Mmmm så fint.Dom där krusiga var läckra.Man kan nog aldrig få för många.Har vart och köpt jag med idag.
Kram.

Anna Vattenkanna sa...

Åh så många sötnosar du fick med dig hem. Ljuvliga alla och de där krusiga ser väldigt mycket ut som mina av sorten Frizzle Sizzle tycker jag. Ett år hade jag underbara'Valentine' som din ljusbordeaux är vansinnigt lik. Jag kallar färgen för lingon-och-mjölk, lite mera bonnig än din beskrivning, haha. Du får visa oss längre fram när de vuxit till sig lite så vi riktigt får gotta ner oss i penséträsket! Kramar

Anonym sa...

Hej kusinen
Det ser som vanligt ut helt fantastiskt. Jag vet att det kommer mer, ska bli trevligt att se i maj. Är själv rätt nöjd med utomhusjobbet, men är inte helt färdig, men snart!
Rosorna jag satte ned i höstas, ser ut att bli riktigt bra(ta i trä), imorgon blir det mer jord i rabatterna. Kram till er

Marlise sa...

Das sind aber tolle Fotos.
Die blauen, gefüllten Stiefmütterchen
(3. Bild von oben)
habe ich hier bei uns noch nie gesehen.
Men dessa är bra bilder.
Den blå fylld penséer
(3. Bild uppifrån)
Jag har aldrig sett här hos oss.

Evas Kvarnaro sa...

Verkligen super söta penséer du valt, ja alla är ursöta tycker jag så det är alltid svårt att välja. Vackert dekoration med den där trädgrenen den förhöjde alltet

Nu har ovädret kommit över oss med kalla elaka vindar och regn. Hoppas man slipper snön, men bättre den kommer ner nu än senare.

Må väl kram/ Eva

Carina sa...

Vilka underbara penséer och vad många! Gillade verligen den där pelargonliknande penséen skarpt.
Ha en skön helg.

Knatten sa...

Jösses vad många penseer du har. Jag har INTE EN ENDA och jag köper knappt några heller. Däremot gillar jag att kolla på dom hos andra.
Har du inte fått nåt bakslag än. Med vädret alltså. Här är den fina våren borta o nu har vi storm och iskallt. /Knatten