KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

onsdag 26 mars 2014

NU HAR DET HÄNT...


...alltså det vi oroat oss för länge! 
Men jag ska börja från början. Igår hörde vi på radion att det var en klass 1-varning för storm framåt eftermiddagen här på Gotland och Öland. Så vi rusade ut på morgonen och fixade det vi hade planerat in. 
Jag flyttade ut altanmöblerna till lilla altanen så att Rolle kunde få plats med 10 säckar jord i trädgårdsskrubben istället.

Sen åkte Rolle iväg på ett ärende och under tiden beskar jag den stora självsådda buddlejan bakom garagegaveln. Den blir enormt hög varje sommar, c:a 4 m, så jag tog ner den 1-1,5 m. Dessutom blommar den bättre när man klipper den. När jag var klar började det regna och blåsa, så det var perfekt!


När vi var klara åkte vi iväg, först till Stånga för att köpa lite växter. På vägen dit åkte vi in den lilla skogsväg som vi tog första gången för några dagar sen. Rolle saknade nämligen sina vantar och jag hade en bild på honom under just den prommisen med dom på. Så chansen att dom kanske låg och skräpade där vi parkerat  fanns, även om det kanske var lite otroligt.
Men...ibland är lyckan med en, där låg dom alldeles dyngsura på backen. Vilket var tur annars hade dom säkert blåst iväg! *fniss*

 Det jag ville ha i Stånga (en julroshybrid) fanns inte, så vi åkte till Hemse - där det blev några små vitgula penséer - och handlade mat och sen direkt hem. Någon hundprommis var inte aktuell, för det var som sagt storm och regnade på tvären gjorde det också!
Jag satt igång direkt med middagen och så sätter vi oss till bords och jag råkade kasta en blick tvärs över vardagsrummet, ut över altanen in i kohagen och där såg det väldigt konstigt ut. Det var nått stort grönt på marken som fladdrade i stormen. Där brukade det ju bara synas några gran- och tallstammar!?


Efter okulärinspektion (tjusigt ord, eller hur) inifrån  - för ut ville man inte gå, det var förenat med livsfara 
- så upptäckte vi att en av dom jättestora granarna som växte precis på andra sidan staketet hade fallit! 
Och inte nog med det, rotvältan hade dragit med sig staket med sina stöttor i betongklumpar upp i luften! Neeej!!!

I morse när jag skulle gå in och rasta Santos i kohagen så låg en av dom två höga lärkarna tvärs över stigen, men den hade inte skadat något. Synd bara att det inte var den allra största som fallit.....
Här ser man hur enormt höga träden är dom första 40 metrarna in i kohagen, sen är det normal Gotlandshöjd på dom. Men en tröst i olyckan är att inte granen vid poolen ramlade, då hade det kunnat bli väldigt dyrt för oss för någon försäkring som täcker sånt det har vid inte!
Idag kunde jag också gå fram till rotvältan och verkligen få en uppfattning av hur mycket den har ställt till med. Inte kul alls, även om det kunde ha blivit 100 gånger värre om trädet fallit mot huset och altanen! 
Något som inte heller är speciellt kul är kontakten med bonden som äger marken. 
Han berättade i telefonen idag att han hade sett eländet och träden skulle tas bort i morgon eller på fredag, men det här med rotvältan och förstört staket det fick vi själva fixa till!  
Gropen efter vältan är nästan en meter djup och så måste naturligtvis betongklumpen till staketet ner, så det blir ett jäkla jobb. Vi får väl se exakt när trädet är nersågat!
Under årens lopp har Rolle försökt få bonden att ta bort dom här höga träden. Han har erbjudit bonden ersättning för jobbet, men att han får behålla virket. Han har frågat om vi kan få köpa träden och ta ner dom själva. Han har dessutom hela tiden varit trevlig och inte blivit sur eller upphetsad. Vilket jag med mitt temperament garanterat skulle blivit! Men inget har hjälpt, för det verkar som om bonden går in för att vara jäkligt sur och rent av otrevlig - vilket han i och för sig är känd för i bygden! 


Och det var likadant idag. Det enda han hade att säga var att det var ett idiotiskt ställe att bygga på. Mitt i skogen! Nu var det ju inte vi som byggde där - och Rolle påpekade direkt att vi trivs otroligt bra med allt, förutom rädslan för det här med att träden skulle komma ner och lägga sig på huset. Men det brydde han sig inte om...det verkade som om det var mer eller mindre vårt eget fel!
Rolle ska dock göra ett försök till att prata med honom och återigen erbjuda honom pengar för att ta ner träden när han kommer hit, men jag tror att han kommer fortsätta att jävlas rent ut sagt. 
Så just nu känner jag mig lite uppgiven.....

9 kommentarer:

Gunborg Uhno sa...

Vilken tur i oturen ni hade där.Bonden borde vara tvungen att återställa allt eftersom det är hans skog.Att en del människor måste vara så svåra att komma överens med.Surgubbe rent ut sagt.
Hoppas ni får till det med rotvälltan.
Kram.

Jord under naglarna sa...

Naturens krafter kan verkligen ställa till det, man märker det särskilt efter de sensste årens stormar.
Vi har också rejäla tallar utanför tomten som kan orsaka stora skador på huset om de skulle rasa åt det hållet.
Jag hoppas ni kan komma överens med bonden.

lavendia sa...

Enorma krafter i naturen. Illa nog, men det kunde varit ännu värre.

Rosor och ruiner sa...

Oj, oj, det kunde ha gått riktigt galet även om det förstås inte är kul som det är heller! Och vilken trist granne ni har då!

/Gunilla

Anja sa...

Vilken tur för dig som har en sansad Rolle! Jag är nog som du ang temperamentet...;-)!
Men,vilken rotvälta! herreje om den skulle hamnat på taket i boningshuset...
Hoppas att din Rolle fixar att tala lite förstånd till de "döva" öronen!
//Anja

Ingrid sa...

Det är ju fasligt att vi ska vara utsatta för så mycket stormar nu när det är så surt i backen. Men det är kanske så att vi kommer att få vänja oss vid mer och mer extremt väder.
När jag såg din rubrik föreställde jag mig att du fått en stor tall rakt in i trädgården, men så illa var det ju inte i alla fall, men himla trist ändå.
Och så fick jag ju se att du har samma typ av randiga krokusar som jag. ;)
Kram, Ingrid

riskienhallinta sa...

The storm look's really strong and it leaves some trees that destroyed.I remember here some place where the storm was really huge and many dies.That time i went to fundraising active and leave my work as an risk management staff.

Martas rike sa...

Vilken dramatik! Bonden är skadeståndsskyldig för skadorna på ert staket, det är inget snack om det. Om ni inte har villaförsäkring som täcker den här typen av skada (ni har väl ringt försäkringsbolaget?) då måste man kunna ta bondens ansvarsförsäkring i anspråk. Han kanske inte vet att hans försäkringsbolag ersätter de skador som uppstod (med avdrag för självrisk). Försök att ta reda på var han har försäkrat sin skog och ring till det bolaget, anmäl skadorna. Med trevlig, undrande attityd kan man få en del information, hjälp och tips hos sitt försäkringsbolag. Börja med ert eget.
Låsta positioner och osämja mellan grannar känner jag tyvärr igen. Det är olidligt att leva med risken att träd faller över ens hus. Jag följer med spänning händelseutvecklingen.
Hoppas det löser sig.
Västkusthälsningar
Marta

Susie på Stjärnarve sa...

Jodå, vi har kontaktat försäkringsbolaget - alltså vårt eget. Men dom ersätter ingenting annat än byggnader!
Nu har vi kontaktat "juridisk expertis" för att se om det går att kräva bonden på ersättning. Trist att behöva göra det även om det nu skulle råka gå (vilket jag tvivlar på), man lär väl bli en paria här på bygden efter det i sånt fall.....