KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

måndag 24 mars 2014

"SKRYT", VACKERT OGRÄS OCH EN HEMSK F.D. "RABATT"

För ett tag sen beklagade jag mig över att vi inte hade några snödroppar på tomten, trots en massa försök att plantera in dom. Både "in the green" som engelsmännen rekommenderar och som lökar. Några dagar senare hittade jag 3 stycken på en plats där jag absolut inte satt dom, typiskt!
Istället "skröt" jag över att vi hade förvildade snöklockor på flera ställen. Nu är dom lite senare än snödropparna (om det inte är sommarsnöklocka som är mycket senare), så dom blommar för fullt just nu! 
Jag har hittat dom på flera ställen, fast dom fanns på ännu fler innan vi dränerade om huset. Men jag är mycket glad för att det finns några kvar! Här är ett smakprov.....och så en massa fakta!!

    • Leucojum vernum tillhör familjen Amaryllidaceae.
  • Klosterliljans (snöklockans) hemvist är i centrala och södra Europa, från Pyrenéerna till Rumänien och västra Ryssland.
  • Blir normalt 16 - 20 cm hög.
  • Blommar någon gång från mitten av februari till mitten av maj.
  • Två varianter av klosterliljan finns:Leucojum vernum var. vernum *, som har gröna fläckar på spetsen av blommorna och Leucojum vernum var. carpathicum, som har gula fläckar på spetsen av blommorna.
  • Snöklockorna trivs allra bäst i lite fuktig humusrik jord i de stora lövskogarna runt medelhavsområdet.
  • Förökning sker genom sidolökar eller frö.
  • Planteras i grupp ca 12 cm djupt.
  • I Sverige finns största beståndet av klosterlilja att beskåda vid klosterområdet i Vadstena.
* Det är den sorten vi har här!

Dagen har spenderats utomhus. Rolle har jobbat med groparna efter rotborttagningen, tagit bort rotbitar och fyllt igen med jord och krattat och rensat. Jag har fortsatt att räfsa. Båda dom här jobben kan man nog ägna sig åt hela våren och sommaren känns det som.....
Men, det hände något kul när vi höll på för fullt. Rolle kom och så att jag måste gå med ut på yttertomten och ta med kameran för han hade hittat ett tjusigt ogräs, det snyggaste han någonsin hade sett!
Jag pumpade honom naturligtvis på hur det såg ut; Blomman var lila och hade streck på sig och var ungefär 10-20 cm hög, jag bara MÅSTE ta ett kort på det!!
Och det var naturligtvis våririsen ovan. Jag skrattade gott och frågade om han aldrig tittat på dom som växer inne på tomten; Nej - några såna hade han aldrig sett tidigare!
Ja, ja - är man inte tillräckligt intresserad så är man inte!!
Så upptäckte jag också att vintergäcken jag flyttade ut en tuva av på yttertomten under en uppstammad gran, den hade spritt sig till andra sidan granen. Yes, nu kanske man kan få lite såna där ute!
Dom blålila hyacinterna nedanför södergaveln är på gång att slå ut när som helst. Det går undan nu.....
Jag har två ruggar med julrosor, den här ovan - Helleborus niger, den vanliga "simpla" - som blir jättestor och så en hybrid som jag inte vet något om - den har inte blommat!
Men i morgon när jag ska in till Hemse och handla så ska jag smita in på Handlarn´ och se om dom har några roliga hybrider och så ska jag plantera dom i en stor kruka jag satt vid ingången. Där har jag tidigare - under massor av år - haft en kruka med Sedum, men man måste ju förnya sig ibland!
Sen till det här med det ruffigaste och fulaste stället på hela tomten. Det är faktiskt baksidan på "murrabatten".
För några år sen så stod jag har flera dagar och rensade bort ALLT ogräs, la på ny jord, planterade buskar samt lökar och perenner - och vad är det nu. Jo, totalt igenväxt med gräs och annat ogräs, man får inte ner en spade i jorden knappt.
Men nu ger jag faktiskt upp, jag bryr mig inte längre. Det får vara så här, jag rensar bara av det värsta och låter sen gräset och ogräset växa till sig!! 


8 kommentarer:

Nora sa...

Ja, tänk om alla ogräs kunde vara lika tjusiga som det Rolle hittade:-)
Kram!

Carina sa...

Så fint som du har det i övrigt så tror jag inte alls att det spelar någon roll att det kommer ett litet extra grässtrå någonstans där du inte räknat.....Vad jag skrattade gott åt det du skrev om Rolle och våririsen....det gjorde min kväll.
Natti natti.

Veronica sa...

Ibland måste man se sig besegrad av naturen ! Och ibland är det bara att gilla läget...
Nu skyndar sig våren och snart är det riktigt varmt :)

Kram

Gunborg Uhno sa...

Det var ett fint ogräs som han hittade.
Jag skulle också strunta i en sån rabatt som bara känns för jobbig.
Kramar.

Ingrid sa...

Våririsen är verkligen ett snyggt ogräs. Jag måste nog ta och plantera några till hösten och mera krokuslökar måste jag också sätta.
Idag får du vila armarna, för nu har det börjat regna och blåsa.
Kram, Ingrid

lavendia sa...

Vilket fint ogräs! Men som sagt, ogräs är växter som växer där det inte ska växa. Det hade jag lätt accepterat med den fina.

Yvonne Blom sa...

Vackra bilder på underbara blommor och vilket fint namn på den vita blomman, Klosterlilja! Karlar är ju för roliga, ser bara det de vill tror jag.
Ha det fint! Kram

Carita och Bertel sa...

Snöklockorna är ju så söta, jag måste skaffa mig såna, absolut. Det får bli till hösten. Ha det fint/Carita