KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

torsdag 27 mars 2014

KUL - OCH MINDRE KUL

Gårdagen innehöll både trevliga och mindre trevliga saker. Jag börjar med att redovisa vad som hänt med "trädbekymren".
En enda trevlig sak med det var att bonden som äger kohagen bakom oss, hans bror och en medhjälpare kom hit redan igår med en fin liten maskin och började såga ner dom fallna träden. Det var mycket trevligt!
Sen över till det extremt tråkiga. Vi var inte ute på tomten - det regnade - men Rolle gick ut direkt när vi upptäckte dom och så började han prata med bonden. 

Han förklarade återigen att den som för nio år sen avverkat våra träd, bl.a. en lika stor lärk som den som står på andra sidan staketet, hade påpekat att lärken var "övermogen" och började bli dålig. Risken var alltså stor för att den stora lärken också var det och kunde falla - på huset. Alltså tyckte trädavverkaren att Rolle skulle snacka med trädägaren och be honom ta ner den stora lärken INNAN den skulle falla på vårt hus. Lämpligt tycker man, eller hur!?

Alltså gjorde Rolle det redan då, men bonden var inte intresserad. Under åren som gått har Rolle vid ett flertal tillfällen lite försynt generöst erbjudit sig att betala för avverkningen - inget resultat! 
Nu tog Rolle upp det igen och får då till svar; "Den personen kunde inte det här!"  
"Jaså, sa Rolle, Konstigt - det är en person som bara jobbar med trädavverkning här på Gotland och har gjort så i 30 år!?" 
", svarade bonden, han visste inte vad han pratade om!" 
När Rolle frågade vad han skulle göra om nått träd ramlade på huset, så svarade han inte.....

Inte heller kunde han tänka sig att vi köpte träden och avverkade dom själva (han skulle få behålla virket) eller att vi betalade honom för att han avverkade träden...och dessutom tänkte han 
absolut inte fixa till staketet!  
Detta trots att han hade en fin lite maskin på plats och två gubb med som kunde ha hjälpt oss lite. 
Nej, det fick vi själva ordna till! Sen var det slutsnackat om det!! 

Nu när dom tagit bort trädet så ser faktiskt staketet ännu jävligare ut. Rolle har idag sågat av en del grova rotbitar som spände i staketet och så börjat skruva isär stöttorna för att ta in och rikta. Men vi måste ta hit någon med en maskin för vi kan inte fixa det här med först upplyftning av betongklumparna och sen nergrävning av dom på rätt plats. Det gör man inte med handkraft!

Det sista bonden kastar ut sig innan dom var klara var att han skulle göra ett kalhygge av hela skogen så småningom och tills dess hade han "ingen lust" (bussigt, vilken otroligt trevlig person) att ta ner några träd!!!
Så snacka om att jag fått nått att fundera över. Ska vi plantera ett antal små vackra träd i rabatten mot kohagen redan nu, alltså dom 5 vit- och grönbrokiga asklönnarna jag tänkt sätta längst bort på yttertomten? 
Kommer bonden att avverka träden inom 3-10 år så kan det ju vara trevligt att han några små fina vindskydd mot ett stort kalhygge. Eller är det bara någonting han kastade ur sig för att jävlas med oss?
Prata med bonden och få besked om NÄR eller OM han verkligen tänker göra det är meningslöst!
Så, hur ska vi (=jag) göra!? Vad tycker du?
Men sen över till något riktigt trevligt; Vi hade några middagsgäster igår - och det gillar jag!
En av dom hade dessutom också gått och köpt en "leksak", en Peugeot Cab -också mörkblå! Snyggt!!
Observera att paret inte kom hit nercabbat, det var liksom inte väder och temperatur för det. Nercabbningen gjordes enbart för att visa oss intressenter!
Det som var extra bra att middagen var just igår, det var att man fick annat än tråkigheter att tänka på. Bl.a. så måste man fundera över hur man kunde variera dukningen sen sist... 
...och så måste man laga nån kul och god mat...
...så det blev en variant på Gretas (min svärmor) sandwich. Alltså en brödbit med gräslök, sallad, kallrökt lax, avokado samt en röra med oliver - och så dekorerade jag det hela så där modernt med två strån gräslök tvärs över.  Man har väl sett en del matlagningsprogram på TV! *fniss*
Efter det blev det Hermans Låda och sallad och så till efterrätt hade vi Icecream Soda som man fick röra ihop och smaksätta enligt önskemål. Väldigt kul att servera eftersom ingen - utom gubben och jag förstås - hade smakat det tidigare. Men...det verkade gå hem!

Dagens övningar har börjat extremt bra...men det återkommer jag till i morgon!

7 kommentarer:

Marlise sa...

Ist ja gut, dass der Bauer jetzt so schnell gekommen ist.
Vielleicht fällt es jetzt auch die anderen Bäume?
Ich würde da die neuen Bäume schon so pflanzen
das es später einen Schutz zu dem evtl. Kahlschlag gibt.

Abendessen sieht ja wieder sehr gut aus :-)

Okej, det har kommit bonden så fort nu.
Kanske faller de andra träden nu?
Jag skulle sedan de nya plantera träd redan så
att han några små fina vindskydd mot eventuellt ett stort kalhygge.
Middag ser så återigen mycket bra :-)

Evas Kvarnaro sa...

Jag ser att det händer en hel del hos er.
Vackra julrosor hos dig, tyvärr har jag ingen tur med dem eller vad man nu ska göra för att de ska trivas.
Ser också att det stormat rejält hos er, tur inte trädet föll över huset och poolen. Fy vad ett träd kan förstöra mycket.
Det är fullt pådrag med jobbare hos er, synd att de inte får ta de där lärkträden samtidigt.
Ja vad ska man säga om den bonden, han kan väl inte må så bra förstår jag. För inte kan det väl vara roligt att behöva jäklas och vara elak, att inte vilja samarbeta och spela oresonlig måste tyda på någon avundsjuka.
Nu har ni ju bott på Gotland så länge så ni borde tillhöra befolkningen tycker jag, men han tänker nog fortfarande att de jäkla Stockholmarna ska inte komma hit och tala om för mig vad jag ska göra. Så är min känsla om denne bonden, som det borde vara synd om.
Vad göra? Tror inget hjälper.
Sådant är väldig tråkigt och frustrerande för er, trist !
Jag har nyligen flygt över erat,
(satellit) så nu vet jag hur helheten av trädgården ser ut, ni har ju mycket kvar att plantera på, *fniss*
Att jag inte har haft den tanken innan begriper jag inte. Ni bor också väldigt bra med 'nära' till mycket. Sen är visst Gotland större än jag trodde, ja när man kan gå ner nära så blir kartan lite annorlunda.
Över vårat ser vi att det är flera år sedan google uppdaterat kartan.
Jag har skickat mail.
God natt/ Eva

Nina/Stjärnkraft sa...

Men du, nog var det väl ändå en riktigt bändig bonde ni har på andra sidan rågränsen!! Jag kan villigt föreställa mig, att han representerar den delen av Gotlands "urbefolkning" som av tradition har ett ont öga till "stockholmarna" (samlingsnamn på alla inflyttare, har jag förstått).

Har ni inte i Sverige en liknande lagstiftning som vi i Finland, som gör trädägaren ersättningsskyldig om hans vegetation åsamkar grannen eller dennes egendom skador?? Dessutom ska det väl finnas någon sorts kommunala ombudsmän, som ska vara behjälpliga vid den här typen av tvister? Åtminstone tycker jag mig ha ett diffust minne av ett inslag i "Plus", där det informerades om saken.

I mina ögon ser f.ö. "bonnjävelns" skog avverkningsmogen ut, så bli inte förvånad om han gör verklighet av sitt hot om avverkning. Om jag var i er sits, då skulle jag absolut plantera vindskydd - redan i år.

Och som vanligt är det en ren fröjd att se bilder från en middagsbjudning hos er! Du har verkligen ett gott sinne för både färg och form, kvinna!

Anette sa...

Ja, det finns folk till allt.....hade det vart jag hade jag nog satt en häck för att slippa se.....avenbok eller nåt. I vilket fall som helst skulle jag planterat nåt, så kan han göra som han vill där på andra sidan. Vilken snygg dukning du hade fått till. Här blir det 15-års kalas i morgon. "Lilleman" fyller moppe! Sen är det slut på jättekalasen för hela släkten när barnen fyller år. Många kalas har det blivit! Ha en fin helg. /Anette

IreneL sa...

Usch så trist! Jag skulle sätta dom där träden nu! Det tar ju lång tid för träd att bli stora så dom skyddar och skymmer. Även om bonden inte gör som han sagt så är det ju fint med fina träd!
Lycka till!

Ölandsvindar sa...

Ja det finns några sådana här också. Fastlänningar ska inte komma och tala om hur det ska vara. Här på ön var det en bonde som travade ensilagebalar på sin mark bara för att skymma utsikten från en nybyggd stuga. Höjden av elakhet tycker jag. Jag skulle nog sätta några träd där redan nu, åtminstone några "billiga" snabbväxande. De går ju att byta ut eller blanda upp om han börjar ta ner skogen. Eller en bit viltstängsel med clematis elelr annat. Sitter just och funderar på helgmaten. Önskar att jag satt där vid ditt färdigdukade bord istället.
Kram /Kerstin

Marit sa...

Ja hos deg var det greie og ugreie ting, det skal skje mye nå på våren.

Så flott bil, den kunne jeg godt ha tenkt meg ja.
Nydelig bord du har pyntet til gjestene dine, jeg tenker maten smakte godt.

God helg Susie.