fredag 27 september 2024

HÄRLIG BILTUR & FREDAGSFRÅGOR

 I förrgår gjorde vi nåt vi inte har gjort på länge; Vi tog en lång biltur över till östra sidan av ön. 

Vi åkte småvägar dit och njöt av den vackra sensommardagen. Vädret var perfekt för en biltur, det var soligt och lagom varmt (c:a 20 grader) men det blåste så att vara på altanen och njuta eller i trädgården och göra nån nytta gick inte för mig!

Rolle däremot, som hade hört på den lokala väderleksrapporten att det skulle bli regn framåt kvällen, kastade sig på morgonen upp på sin nyservade åkgräsklippare och klippte det numera gröna gräset på hela tomten - utom ute i "parken". Det var inte så länge sen han klippte där, så det klarar sig ett tag till...

Framsidans gräsmatta innan klippning.

Jag hade ju tänkt klippa på "innertomten", men träningsverken efter gympan i tisdags hade slagit till så jag var tacksam över att jag bara fick sitta i en varm och "oblåsig" bil med en trevlig chaufför. Vi började trippen med att åka till Levide, sen åkte vi inte söderut till Hemse eller norrut till Klintehamn som vi brukar. Istället tog vi en mindre grusväg österut över Lojstahajd - men tyvärr var inte vildrussen på sitt vanliga ställe, så det blev ingen vackra hästbilder den här gången. Men jag har naturligtvis gamla bilder...

Gotlandsrusset är precis som islandshästen stor häst i liten förpackning. Den har en stark rygg och kan bära även lite tyngre ryttare. Den hävdar sig bra inom hoppning.

Vi åkte vidare förbi Lojsta till Ethelhem där vi tog oss lite mer norrut till Garde. På kul räknade vi hur många bilar vi mötte och vid det här laget hade vi "lyckats" möta hela 3 stycken! I Garde körde vi en mindre väg söderut till först Lau (som har en mycket speciell kyrka) och där tog vi norrut tills vi kom till kustvägen som vi sen åkte söderut mot När. 

Mest känd är kyrkan kanske för sin unika efterklang på 12 sekunder. Musikstycken har blivit specialkomponerade för att utnyttja denna efterklang i kombination med själva rummet, och kan alltså enbart uppföras i Lau kyrka.

Efter Lau åkte vi en kort bit till kustvägen som vi sen fortsatte söderut. Ovanför den vägen går en liten traktorväg som vi många gånger har åkt upp på för att sen gå en vända med våra hundar, både Penny och Santos. Men nu har vi ju varken hund eller ork att gå där uppe på vallen som har en mycket vacker havsutsikt. Vid kustvägen ligger ett av dom hus som jag har fastnat för, trots att det kanske är i minsta laget, men både huset och läget vid Lau-backar är jättefint!

Susies favoritsommarhus

När vi kom till När körde Rolle ut mot kusten mot Närshamn - trodde jag. Men det visade sig att han ville köra ut på själva Närsudden och runt i den fantastiska naturen där. Trots att det hade regnat och att det fanns massor med djupa vattenpölar på traktorvägen - vilket inte brukar vara populärt. Så bilen blev väldans lerig, men det var det värt...

Uddens växtlighet gör att det liknar en savann...

Det gjorde inget heller att vågorna var ganska brutala, det bidrog bara till att naturen blev ännu vackrare...

Här längst ut nedanför fyren brukade vi parkera och sen gå runt med hundarna...


Dom här stora stenbumlingarna är ett populärt mål för turister, men vi såg inte människa den här dagen...

När vi åkte av udden såg vi en enda bil på väg ut, så det var en perfekt dag att åka dit - och det är nog flera år sen vi hade åkt runt där. Det var likadant med en massa andra småvägar vi åkt, det blir inte lika nödvändigt när man inte har hund och letar efter bra prommisområden. 

Altanen sedd från soffsidan.

Väl hemma igen hade vi varit bort i ett par timmar och träffat på väldigt få bilar, alltså tills vi närmade oss Hemse. Där var det dock som vanligt, även om en Stockholmare skulle skrattat åt vår inställning om trafiken. Men...vi är ju numera lantisar!
Vi hade dock blivit lite inspirerade och ville inte sitta inne och glo, så Rolle hällde upp var sitt glas vin och serverade på altanen. Vi fick dock sätta på oss jackor, det blåste en isande vind!

  1. Vad tycker du är en nackdel med att shoppa i affärer?   Att hitta rätt butiker.
  2. Vad tycker du är en nackdel med att se film på bio?   Att sitta och trängas med obekanta.
  3. Vad tycker du är en nackdel med ditt grannskap?   Att grannen inte tar ner jätteträden bakom oss i kohagen.
  4. Vad tycker du är en nackdel med kollektivtrafik?   Vet ej, har aldrig åkt nån här på Gotland.
  5. Vad tycker du är en nackdel med att äta ute?   Om det med "ute" menas i naturen så älskar jag det. Om "ute" menas på krogen så älskar jag det med!

SUSIE






10 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

vilken härlig biltur! och vilka fina bilder! Gotland är väldigt fint och jag gillar alla fina kyrkorna. Fårö tyckte jag också var helt underbart. du får tala allvar med grannen om träden. äta ute på lokal tycker jag är överskattat. picknick i det gröna blir en sälla besviken på. trevlig helg!

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Ja men så glad jag blir när jag läser om er biltur. Så skönt att få komma ut och se sig om lite. Ditt favoritsommarhus är jättefint. Det ser kargt ut, lite som en savann som du skrev. Men vackert i sin karghet. Härligt väder hade ni också.
Ett glas vin på altanen när ni kom hem lät inte heller fel.

Önskar er en fin helg!
Kram Anita

Tantaugusta sa...

Vilka härliga höstbilder!
Jag är så nöjd, jag har hittat tre perfekta butiker; en för kläder, en för skor och en för underkläder. Så nu behöver jag inte yra omkring för att försöka hitta rätt längre.

En vanlig man sa...

Visst är det härligt med bilturer på småvägar. Vackra bilder bjöd du på också. Vi tycker relativt lika på dagens 5 frågor också.

Nilla Tankebubblor sa...

Vad nyfiken jag blev på den kyrkan!
Ha en fin helg.

Susie på Stjärnarve... sa...

Grannen har vi erbjudit stor ersättning för arbetet med nertagningen av träden plus att han sen kunde behålla virket. Han var inte intresserad...
KRAM-Susie

Susie på Stjärnarve... sa...

Det enda tråkiga var att vi inte hade nån hund med och att det var kyligt på altanen i vinden...
KRAM-Susie

Susie på Stjärnarve... sa...

Här nere på sudret har vi numera endast en klädesaffär, så det blir nätet för mig. Skor däremot har vi två!
KRAM-Susie

Hannele sa...

Vilken fin utflykt.
Jag äter lunch ute ibland, inte så dyrt. Med vuxna barnen blir det det verkligen UTE, finns fina grillplatser på många ställen.
Ha en bra helg.

Maribel sa...

Hej Susie!
Naturen på Gotland är härlig. Så ljuvligt med havet. Kan vara skönt att det är lite lugnare med bilister, turisterna har väl lämnat ön.
En riktigt skön utflykt med din favorit chaufför.
Trevlig helg /Kram Marika