onsdag 31 juli 2024

FLER BLOMMOR

I förrgår gav vi oss iväg hemifrån för att leta efter  två rödblommiga pelargoner till altanen. 

Cayennepeppar i plåtkruka.

Först åkte vi till Klintehamn, för där trodde jag att det fanns tre ställen med växter - och pelargoner är ju det simplaste så det borde nån av dom ha. Men inte 17 fanns det några röda pelargoner inte. Dessutom var ett av ställena med sommarblommor stängt för säsongen (!) så det var bara handelsträdgården Suderviljan och Coop som hade några blommor. Men röda pelargoner hade dom naturligtvis inte...

Ett palettblad i en kruka jag gjorde för 25 år sen. Den är bra för den är så tung
att den inte kan blåsa omkull.

Så vi åkte vidare till en gårdshandel på vägen till Hemse som har ett helt växthus med sommarblommor och där hittade jag faktiskt en. Det är en mörkröd med lite rödaktiga blad. Dom hade fler, men dom plantorna var inte snygga alls. Det blev iaf en liten planta och jag blev glad över den. Därefter åkte vi vidare hemåt igenom Hemse, där vi var härom dagen så vi visste att ingen hade några. Vita och rosa fanns, men jag skulle absolut ha en röd till och Rolle tyckte att jag skulle få det som "födelsedagspresent" om vi hittade någon. Så han skjutsade mig gärna runt - det var ju också trevligt att komma hemifrån ett tag!

Den lilla röda pelargonen på "spjutet" vi trappan.

300 meter utanför Hemse så öppnades förra året en handelsträdgård, men jag har inte varit in där nån gång. Nu var klockan sju minuter i fyra, dom stängde fyra, så Rolle parkerade och gick för att kolla utbudet. Så kom han tillbaka och berättade att dom höll på att "sälja ut" och han hade sett en lång hylla med växter där det fanns nåt rött. Kunde kanske vara det nåt för mig!? Så han frågade ägaren om han kunde få köra in bilen till gaveln på växthuset (vi har ju svårt att gå båda två) och det gick bra. Ägaren berättade också att det varit brist på pelargoner i år.

Tre isbegonior och ett palettblad.

Så visserligen fanns det alltså inte några pelargoner, men det fanns två sorts röda isbegonior. Den större orangeröda köpte jag en av, sen blev det också två små mörkröda isbegonior, två palettblad, en cayennepeppar och en silvervinda. Jag planterade isbegoniorna samt ett palettblad i en stor kruka. Och sen letade jag fram några passande ytterkrukor till resten och placerade ut dom. Det är inte det lättaste, en del ville ju ha massor med sol , en del vill stå ljust men inte i sol. Det absolut roligaste med nyplantering! 

Silvervinda på matbordet i en hög kruka eftersom vindan kommer hänga ner.

Nåt annat roligt som hänt är att Moltons matte skulle till fastlandet igår, så hon kom hit med honom på eftermiddagen. Nu ska han vara hos oss tills på lördag och vi tycker det är jättekul. Även han verkar tycka att det är riktigt kul, man hörde honom skrika hela vägen från grinden vid parkeringen tills jag öppnade och han äntligen fick komma in. Efter en välkomsslick så fortsatte han in och letade efter Rolle. Först när han sett att vi båda var på plats lugnade han ner sig...

SUSIE



4 kommentarer:

Rosor och ruiner sa...

Vilken tur att du hittade några röda blommor, när du så gärna ville ha det, även om det nu inte blev två pelargoner.
Va mysigt att ni får ha Molton i flera dagar, glädje för både er och honom! Ni måste var toppen att ha som dagmatte/husse!

Kram Gunilla

Ingrid sa...

Det är inte lätt att hitta något till trädgården eller gravarna den här tiden på året. Det verkar vara någon slags mellansäsong. Sommarväxterna är slut och höstutbudet har inte kommit i gång ännu.
Så det var ju tur att du hittade några röda pelargoner i alla fall.
Ha det så gott!
Kram, Ingrid

Maribel sa...

Hej Susie!
Har inte tänkt på att det är dåligt med pelargoner, men när du säger det så har jag inte sett lika mycket som det brukar vara i affärerna. Kul att du fick tag på något rött.
Ha det gott /Kram Marika

Paula sa...

Gulle-Molton, vilken glädjespridare han är! Kram