torsdag 9 mars 2023

OM INGET ALLS

 Hade inte tänkt att göra nåt inlägg idag. Har egentligen inget att skriva om och i morgon är det ju dags för Elisas frågor, men vad gör man när man inte kan göra nåt annat? Kan ju inte sitta framför TVn hela dagarna!

Alltså blir det ett inlägg trots brist på idéer, det får bli ett ämne vi alla tar till i såna här lägen: VÄDRET!

Bilderna är inte tagna nu, förut den sista som togs i förra veckan, utan det är "gamla" bilder.

Att det är snöigt och lite isigt är en sak, det förväntar man sig den här årstiden. Och vi som innan mars inte haft nån vinter utan enbart höst enligt SMHI, var ju beredda på ett bakslag. Men att vi skulle få så hemskt kallt, det hade man absolut inte räknat med!


När vi gick upp i morse halv sju så var det -12 grader, det kallaste på hela "vintern". Och just nu är Rolle ute i växthuset för att kolla läget. Vi har ju i år inte längre nån vanlig värmefläkt där, utan i höstas blev det en luftvärmepump. Anledningen var fler, men en av dom är att den går att ställa om så den blir en AC istället när det behövs.



För varmt blir det därinne trots 2 takfönster som öppnas automatiskt, en dörröppning som vi har nät för så den alltid kan vara öppen och en fläkt för att få luften att cirkulera. Men det hjälper inte, det blev under förra sommaren 40-55 grader och en del växter klarar inte det - inte jag heller faktiskt, så man fick vara snabb med vattningarna (som fick ske 2 gånger per dag).



Nu har Rolle kommit in med det positiva beskedet att det var -7 grader utomhus, men + 7,5 grad i växthuset. Alltså precis som jag vill ha det, mellan +6/+7 grader. Och det hade inte varit kallare inne i växthuset under natten när det förmodligen var ännu kallare än -12 utomhus. Alla växter - utom dom 4-5 sommarblommor som dog i höstas när dom ställdes in - såg dessutom ut att må bra!




Den stora potatisblomman som vill ha så mycket vatten och skräpar ner så mycket (det märks kanske att jag inte hade brytt mig om den var död - trots den underbara blomfärgen) håller på att få massor med nya blommor och vinrankorna har börjat att slå ut.  Och alla pelargoner blommar och är fina!



När den här sista vintertiden är över och det blivit lite varmare ska jag stappla ut i växthuset och titta hur det är ställt där ute. Rolle sa i höstas att det var så många växter som skulle in att han var tvungen att ställa några ute på verkstan - och där är det ju ganska varmt. Men det ska alltså vara överfullt där ute och då finns det risk att sjukdomar och skadeinsekter sprids. Jag hoppas verkligen att man slipper det i år.....



Det var nån som tyckte att jag skulle lägga ut en bild på hur jag blev i håret efter det att jag både fått det klippt och krullpermanentat förra veckan. Så här såg det ut innan det torkat och jag borstat igenom det, alltså otroligt kort. Det ser dock mycket bättre ut nu när det är borstat. Och det är också det enda jag kan göra med en hand och en arm. Föna och försöka få till en frisyr går inte och bor man på Gotland så är det väl OK med fårkrull.....



2 kommentarer:

Ingrid sa...

Du är jättefin i ditt fårkrull!
Kram, Ingrid

Maribel sa...

Hej Susie!
Vi fick vinter igår, trodde redan vi kom undan snöfallet. Men det började igår och fortsatte idag. Det är isande kallt också. Bra att det fungerar med temperaturen i växthuset.
Ha det gott /Kram Marika