fredag 2 december 2022

FEM FREDAGSFRÅGOR

 Är som många andra tokig i julen, men blir nästan aldrig stressad av den. I år blir det dock inget julfirande alls. Inte ens några julklappar! Så i år finns det inget sånt kul att hetsa upp sig över, urtrist!!

Förr när vi var många på julafton så köpte vi en julklapp för 10-20:- och så delade tomten ut dom. Man visste alltså inte vem som fick vad, vilket gav upphov till många skratt. Sen när vi blev färre så köpte vi 2-3 paket och la i en hög. I år är det Rolle och jag - alltså inte lika roligt.....


Förr kokade jag också alltid skinka med ben, sen blev det utan ben. Därefter blev det ugnsbakad, men förra året t.o.m. färdigkokt. Och i år funderar jag på om det inte ska bli en färdiggriljerad, eller kanske t.o.m. en färdigskivad.....!

Men nu över till Elisas fredagsfrågor som den här veckan gäller julen:

  1. Hur förbereder du för julen inför första advent?   Normalt brukar jag tvätta fönster och passar då naturligtvis på att hänga upp julgardiner. Sen ska alla ljusstakar i fönstren upp och även belysningen ute (4 st) - och en enda adventsstjärna i vardagsrummet. I år har jag inte gjort nåt utom att tjata lite på Rolle, så han fick iaf upp ljusstakarna och just nu håller han på med den första och värsta/största ytterbelysningen.....
  2. Finns det något du alltid måste göra inför jul?    Beställa och designa våra julkort, vilket jag gjorde härom dagen. Skickar runt 50 stycken, det blir så pass många när man flyttar och fortfarande har kontakt med gamla vänner.
  3. Vad har du kvar att göra inför julen?   Städa och sen julpynta! Men eftersom vi inte ska ha några gäster i år så är det inte så överhängande. Jag (inte vi - Rolle är inget för julgrejor alls) har ett helt högskåp överfullt på verkstan med julsaker, men jag kan ju inte ta fram lådorna själv, så vad som kommer upp i år beror på Rolle.....  
  4. Ordnar du hembakat eller färdigköpt julbak/godis?   Bakar aldrig och godis är inte nåt vi äter mycket av heller, endast några Lindts chokladkulor ibland och dom köper man ju färdiga! 
    2018 var granen klädd i rött, silver och lite guld men placerad i matrummet.

  5. När kommer granen in i värmen?   Efter 40-45 år med plastgran så var vi tvungna att byta gran för några år sen - den gamla "barrade" hemskt och började bli kal. Då köpte vi en med massor av små fasta ledlampor. Mycket bekvämt, men jag oroar mig lite för hur jag ska kunna klä den. Rolle sätter upp den och så lovade han att om jag bara hängde upp det jag når från rullstolen, så ska han klä toppen. 

2019 var det återigen rött och guld som gällde men placerad på sin
vanliga plats i vardagsrummet, får se var det blir i år!

Just nu håller jag på att göra en gryta på fläskkött, bladselleri, palsternacka, morot, paprika, massor med lök, grönsaksbuljong, salt & pepppar samt cayennepeppar. Alltså det jag hade hemma. Och när det har kokat i 45 min - alltså 9 min till - ska jag ha i krossad tomat och så lite olika bönor. Tror att det kan bli gott.....





TREVLIG 2:A ADVENT!
SUSIE

11 kommentarer:

Violen sa...

Oj då, då har du mycket pyssel med julkorten! Många skickar ju SMS numera men att få ett riktigt julkort är bra mycket roligare!
Ha en skön kväll!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Hannele sa...

gjorde egna fotojulkort förr. maken hängde upp köksgardinen, satt upp lite LED-slingor i trädgården, städning bryr jag mig inte om så mycket, köper en del färdigt, ta det nu lugnt!

Mrs Calloway sa...

den grytan hade jag gärna smakat! en del plastjulgranar är väldigt fina, tycker jag. julskinka måste en ha. den är det viktigaste på julbordet. jag tillreder den själv. det blir bäst så. ambitiöst med så många julkort men bra sätt att hålla kontakten med alla. trevlig helg!

Kina sa...

Det här med julkort är en härlig tradition. Det är så kul att få, men minst lika kul att skicka till dom man tänker på. Tar det också ganska lugnt med julfrossandet nu för tiden, både vad gäller pyssel, mat och julklappar. Det går lugnt och stilla till! Ha det gott!

Bokdamen sa...

Julkort är mysigt att få och skicka, blir nog att skicka några kanske öve i år även om jag funderat på att inte göra det. Ser mest fram mot långledigt vila och god mat under julen. Ha det fint!

Ingrid sa...

Jag ska också skicka iväg lite julkort det är roligt att sända och roligt att få. Här köper jag också färdigskivad julskinka, men inte är den som den man gjord själv. Konsistensen är så konstigt plastig på något sätt.
Ha en fin andra advent!
Kram

chica sa...

Era uma época linda quando eram cartões de Natal! Que mesmo sozinhos tenham um lindo Natal! beijos, chica

Maribel sa...

Hej Susie!
Om du inte får upp några dekorationer i granen så är den fin som den är med ljusslingan. Det var bra med färdig ljusslinga i. Vi har fortfarande en levande gran, den doftar fint och så får vi sopa upp den efter helgen. Ädelgran har ingen doft och barrar inte, så det blir nog en sån i år.
Det lät riktigt gott med din gryta.
Ha det gott / Kram Marika

Anonym sa...

Hej Susie, trevligt att läsa dina jul förberedelser men även om det nu inte blir som förr (vet ju hur galen du är i julen ) så blir det jul ändå. Lite god mat som man vill ha, vacker julmusik, tända ljus, tända brasan, grilla äpplen där, mysa och gosa ihop sig.
Vara tacksamma att få ha det kärt med varann lugnt och fridfullt i sin stuga,
när nu världen är i oro och man får lov att bo i Sverige.
Vad behöver man egentligen då ?
Så tänker jag, måste tänka så, att få vara egoist ett litet tag och tänka på sig själv annars går man under.
Sköt om er sötnosar. Varma goa kramar från oss till Er.
Eva o Rolf o Ludde

Maggan sa...

Hej,Så praktiskt med en ljusslinga som redan finns på granen det är någonting speciellt när man tar in granen varje år.Jag tror att din gryta blir riktigt mustig och god.Även här hos oss är vi färre än förut på julafton men det blir mysigt ändå.Ha det gott/Margareta