tisdag 20 september 2022

SPRÅKFÖRBISTRING

 Precis som jag skrev i rubriken igår så blev det skönt! Alltså besöket på Aster fotvårdsklinik i Klintehamn för att fixa mina fötter!!

Söt Tysk Jaktterrier.

Innan jag lämnade lokalen så bokade jag in ett nytt besök om 4 veckor, för jag misstänker att jag inte  heller då kommer att vara så pass återställd att jag kan sköta mina fötter själv. Alltså var det värt dom 650 kronorna - flera gånger om faktiskt. Laila Asterhag som är ägare var väldans trevlig och gjorde ett fantastiskt jobb. Lailas lilla hund Peggy,  en tysk jaktterrier i samma storlek som Molton, var jättesöt samt hemskt snäll och gullig. Och t.o.m. den äldre herre som kom lite för tidigt till sin behandling var mycket trevlig. Han hjälpte mig bl.a. med att agera mothåll när jag skulle få på mig skorna! 

Vår "döda" traktor som endast är dekoration i "parken".

Visserligen var det först en liten ramp upp till lokalen, men sen även två ganska höga trappsteg - men det fanns ett bra räcke så jag kom både upp och ned utan större problem. Så med andra ord blev besöket enormt lyckat. Vi pratade massor och naturligtvis kom det upp hur vi som infödda Stockholmare hamnade här på Gotland. För som Laila sa så hördes det tydligt att vi båda (Rolle hjälpte mig in - och ut, samt hälsade länge på Peggy) var från söder i Stockholm. När jag senare berättade det för Rolle så tyckte han att jag skulle skriva om vad som hände nåt av dom första åren vi bodde här.

På 60-talet körde man banrace på Skarpnäck Flygfält i Stockholm. Här är Rolle i full fart med sin PV.

Rolle hade åkt in till Hemse för att handla på ICA. På parkeringen framför ingångsrampen stod blomsterleverantörens lastbil parkerad. När Rolle gick in så noterade han (som bil- och teknikmänniska) att det var dåligt med luft i ena bakhjulet, så han vände sig till chauffören och sa: 

"Du har taskigt med väder i höger bakmacka". 

Varpå den gotländska killen såg ut som ett stort frågetecken, han begrep inte ett ord! Så  Rolle var tvungen att översätta..... 


Vår älskade lilla "dagishund" Molton.

SUSIE

10 kommentarer:

Ingrid sa...

Oh nu upplevde jag verkligen en riktigt deja vu-känsla.
Min svärfär hade en mörkblå PV och den åkte jag mycket i, för Åke hade ingen egen bil på den tiden vi sällskapade. Senare gick det illa för den där PV:n för i februari 1967 krockade svärfar med en tankbil och han och en god vän som åkte med honom avled. Vår dotter var också med, men hon klarade sig.

Ha, ha! Jag förstår att Rolle blev tvungen att översätta.
Fortsätt krya på dig!
Kram, Ingrid

Maribel sa...

Hej Susie!
Så bra att du blev nöjd, och vovven var riktigt söt. Trodde det var Molton först. Hade du inte berättat vad det handlade om, så hade jag nog inte heller förstått vad det var Rolle sa. Haha.
Ha det gott /Kram Marika

Lena i Wales sa...

Jag hade nog inte heller riktigt förstått vad Rolle sa. Kul med olika dialekter, inte lätt att förstå all gotländska heller. Bra att dialekter finns kvar.
Skönt att få ordning på fötterna, betyder mycket.
Sköt om dig!

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Så skönt att du blev nöjd med fotbehandlingen. Och jag skrattade gott åt Rolle ... Jag hade nog förstått det men så bor jag ju ganska nära Stockholm :) Det är härligt med olika dialekter.
Och så fick du hälsa på en söt hund också. Och apropå hund ... bilden på Molton är bara så ljuvlig!

Kram Anita

Klimakteriehäxan sa...

Att få fotvård av ett proffs är en njutning, värd sitt pris!

Marit sa...

Så flott hund du har! Dialekter er noe vi sliter med her også :)

Klem, Marit

Bosse Lidén sa...

Det är viktigt att det är en duktig och trevlig person när man kommer till ett sådant ställe. Så det här var dejligt att läsa. Halvdansk som jag är. Eftersom jag är från Halland.
Som jag skrattade högt. Jag hade heller inte grejat Rolles söderslang.
Bra att du fått en ny tid. Hoppas du kan förflytta dig lite bättre då. Gulliga hundar båda två.
Kram, Bosse som har en remiss på min A-tavla i köket till en "fotexpert". Borde utnyttja den snart.

Thalassa sa...

Jag hade faktiskt förstått Rolle, men däremot blev vi för ett par år sedan tilltalade av en äldre gotlänning. Varken maken eller jag förstod vad han frågade (vi tror han ställde en fråga). Han gjorde inte heller något försök att förtydliga, skakade bara på huvudet och gick.
Ha det bra! Lycka till med rehab!

Anonym sa...

Efter en sådan skön fotvård borde du nu kunna flyga lätt, det hade väl varit bra eller hur.
Ha ha ha denne rolige mysige "gubbe" du har, ser honom framför mig när han säger de magiska orden till killen.
Nja nä hade inte fattat just då, men med en förklaring så passade den meningen perfekt. Så kul med "slangord" i vårt långa land och dessa härliga dialekter.
Så kärt med hjälpande händer när man behöver det som bäst.
Kul att få se Rolle köra racer, det passade väl honom perfekt.
Hälsa honom det, synd vi inte kände varann på ungdomens tid.
Kramar till er båda.

Anonym sa...

Glömde signera, jag är inte anonym för dig men du fattar kanske att det är jag Eva, du vet hon som har varit i ett gryt och sovit länge.
Ja har börjat titta fram, men bara till dig än så länge.
Kram/ Eva