söndag 5 juni 2022

SVERIGE ÄR "FANTASTISKT"

Hörde på nyheterna precis att "det är olagligt för kommuner att vägra hemtjänst" och kom då osökt att tänka på det som händer våra goda vänner här just nu. En chockerande historia som man faktiskt aldrig skulle kunna tänka sig skulle kunna hända!

Ämnet är fortfarande lite känsligt, så jag ska berätta det utan att namnge någon och bara berätta historien från min personliga synvinkel.  Det hela började med att våra vänner som är över 80 båda två började få behov av hemtjänst - vilket dom fick. Eller rättare sagt hon som hade blivit lite dement fick hjälp. Allt var frid och fröjd..... 

Årets sista tulipan.

Så i våras hörde den ansvariga för den här hemvården av sig och ville att hon tillsammans med ett par av hemtjänstpersonalen komma hem och diskutera med mannen i familjen om hur det hela fungerade. En dag bestämdes och tidpunkten bestämdes först till 08.30 vilket han motsatte sig. Det var alldeles för tidigt, paret skulle inte då ha hunnit gå upp, klä sig och ätit frukost. Han påpekade det och sa till att det var bättre om dom kom först 09.30.

Men...redan före klockan nio, precis när dom satt och åt, dök det upp en bil full med vårdpersonal. Men det värsta var att strax efter den kom det ytterligare en bil. En sån som används till att frakta folk i rullstol - och snabbt så skjutsades vår väninna ut till den. Detta trots att vår vän protesterade och undrade vad dom höll på med!? Då fick han till svar att vår väninna omgående skulle tas in på ett hem för dementa! Ingen hade pratat med dom om det, ingen hade frågat honom om han tyckte det var Ok, men dom påstod att vår väninna ville flytta till det här hemmet.....!?

När dom rullade ut rullstolen frågade var vän - inför alla på plats - om hon verkligen ville flytta. Då svarade hon att det ville hon inte, men ingen tog någon hänsyn till det utan hon lastades in i bilen som sen åkte därifrån. Hon skulle nu till ett speciellt dementboende i Hemse. Efter det här vidtog en massa konstiga händelser. T.ex. så lämnade vår vän sin frus id/bankkort till personalen - men sen när deras bank ville se dessa fick han inte tillgång till dom!

Ett prydnasgräs - Carex morrowi

Historien blev bara värre och värre, men när dom på det här boendet krävde att få runt 5000:- i månaden som ersättning för boendet (alltså plus mat och vård) så vägrade han att betala. Ingen av våra vänner hade skrivit på något kontrakt och dom ville att hon istället skulle få komma hem direkt - som dom bett om hela tiden. Men det gick inte vårdbolaget med på.

Nu började man ju undra vad som hände? Dom historier om vårdbolag jag tidigare hört talas om så var det alltid så att man inte fick in sina anhöriga på nåt hem. Trots att dom både behövde det och man själv inte längre orkade med att sköta sin nära och kära på grund av sjukdom eller hög ålder. Här var det alltså precis tvärtom.....

OK, man ska inte ha lupiner - men mina har hållit sig på plats i pallkragarna i ett tiotal år nu.....

Men vår vän är inte dum, så han kontaktade en politiker här på ön och fick av henne namnet till den som hade hand om och var ansvarig för såna här saker. Den personen var det drag i, hen började med att tala om att vår vän absolut inte skulle betala någon "hyra" och absolut inte skulle skriva på någonting. 

Nästa grej var att vår vän upptäckte att vårdbolaget hade skickat in en begäran till tingsrätten om att vår väninna skulle få en "god man" utsedd som skulle sköta hennes affärer. Detta trots att hon var gift och dom inte på något sätt är i behov av nån sådan. Hon har ju en äkta man. Efter några veckor kom det ett meddelande om att den person som utsetts till "god man" inte kunde åta sig jobbet, så en ny ska utses. 

Dessutom hade bolaget kommit på att hon nog skulle kunna få flytta hem igen. Hon skulle få vara hemma i 3 veckor på prov, sen skulle hon tillbaka till hemmet. Hallå, vad då på prov? Om allt fungerade bra, vår vän har fått badrummet ombyggt och fått en ramp till ingången byggd och så skulle hon få en höj/sänkbar säng plus en lyft, så ska hon väl få stanna kvar hemma!? Nej då, det skulle bara vara tillfälligt hon fick vara hemma. 3 veckor, sen skulle hon tillbaka till hemmet. Då är det väl inget prov!? 

En vacker iris.

Så kom förra veckan och då var det återigen dags för ett besök från kommun och vårdpersonal. Den här gången trodde jag att vår väninna var på gång att komma hem, men det gick ju inte. Någon säng och lyft hade inte dykt upp trots att det varit på gång i ett par veckor. Nu står hoppet till att dessa saker verkligen dyker upp nästa vecka så att hon ÄNTLIGEN får komma hem igen. 

Men ovanpå det så berättade personalen att hämta, köpa eller laga mat åt dom två inte ingick i deras åligganden!  Och detta trots att han inte får lämna sin fru ensam och alltså inte kan åka den mil hemifrån som krävs för att själv hämta nåt färdiglagat. (Förmodligen skulle dom väl bara bli glada om dom två svälte ihjäl.) Det här är en mycket konstig historia, vårdbolaget som driver hemmet är visserligen ökänt, men så här jävligt trodde jag inte att man fick bära sig åt i Sverige. Man blir ju faktiskt mörkrädd.....

SUSIE

3 kommentarer:

Ingrid sa...

Så fruktansvärt! Jag orkade inte ens läsa slutet på din rapport om hur folk hanteras och inser att ättestupa är det enda rätta när den dagen kommer att man inte kan ta hand om sig själv.
Kram, Ingrid

Rosor och ruiner sa...

Men så hemskt! Så får det ju verkligen inte gå till!
Min pappa blev ju dement, och jag tycker det funkade riktigt bra med den hjälp han fick, hans fru fick avlasntning för att kunna gå ut med hunden bla, åka och handla och så, och så fick han hjälpmedel hemma mm, och personalen på de hem han var på var så fina. Precis som det skall vara!

Hoppas det löser sig för din vän!
Kram Gunilla

Maribel sa...

Hej Susie!
Känner spontant att dina bekanta kanske har någon släkting som kan hjälpa dem att komma till rätta med detta. Det här låter helt horribelt.
Hoppas det ordnar sig. Kram Marika