söndag 8 maj 2022

EN SALIG BLANDNING

Igår när det på morgonen "regnade" så kom det väl på sin höjd 1 mm. Exakt vet vi inte, vi hade inte satt ut regnmätaren. (Vi hade glömt det!) 

Orkidéer i vårt dike.

Alltså inte alls det jag - eller rättare sagt trädgården - ville ha! Men man får vara glad för det lilla..... Men gräset hann ju bli blött iaf och nu är mätaren på plats. På eftermiddagen när det var kanonväder igen var Rolle hygglig och räfsade gräsmattan. 

Nerklippt klematis vid ingången.

Det skulle ju bli kallt och ev. risk för frost, men när vi gick in vid halvfemtiden så var det 19 grader och klockan nio på kvällen var det 12 grader!?  Det var alltså precis som vanligt, ingen ordning på väderleksrapporterna från SMHI.....

Follyn (=dårskapen) nedanför poolen nära växthuset - efter all nerklippning!

Har nu på morgonen varit ute en sväng i trädgården, öppnat dörren till växthuset samt vattnat det som behövdes. Hatar potatisblomman som vill ha vatten jämt, men är så vacker att jag inte kan ta bort den.


Follyn sedd från växthussidan. Här ser man tydligt att jag klippt klar dom 4 klängrosorna som det växer en av i varje hörn.

 Då upptäckte jag att den sista klängrosen i follyn, den jag klippte igår, den hade inte blivit bra alls. Måste klippa bort betydligt mer längst upp, kan ju inte ha en klängros som sticker upp minst en meter ovanför dom andra 3.....

Så här ser det ut på gavelsidan om man slår sig ner på den lilla bänken i stenhörnan och kikar bortåt växthuset.

Så jag började ta lite - och ni vet ju hur det är när man ser nåt jobb i trädgården - rätt var det var hade jag tagit en massa, men tyvärr inte allt. Orkade helt enkelt inte klippa igenom en del grenar, så nu har jag bett Rolle att ta fram sin excellenta  kraftiga busksax. 

En bit ifrån follyn har jag en trekantig ställning som Rolle gjorde åt mig för en massa år sen.
Dom var tre från början och dom stod i trekantiga rabatter också placerade trekantigt, men
två har gått sönder och klematisarna på dom har dött. Nu är det bara en ställning och en klematis kvar.

Med den orkar iaf han klippa bort alla grenar jag pekar på, så nu måste jag gå ut igen innan han ger sig på klängrosen själv och klipper bort fel. Har hänt förr, sist var det en perenn som rök men vildmoroten fick vara kvar! 

Får fortsätta inlägget efter lunch.....

Gick en runda och upptäckte då den här lådan med rosor bredvid vattentappen. Så nu är det 
inte bara alla klängrosorna på spaljén i förträdgården som skall klippas snarast,
även dom här.....

Lunchen blev lite misslyckad. Skulle göra "varma mackor" med skinka - men det visade sig att skinkan (som var kokt, inte rökt) var sur. Usch! Men jag hade en skiva stekt fläsk kvar efter en middag tidigare i veckan, så det räckte till en macka som Rolle fick. Sen fick han en utan fläsk, alltså bara med tomat, banan och ost - och den var god den med sa han. Jag tror han var riktigt hungrig efter att ha jobbat hårt i trädgården.....

Klängrosorna här på spaljén ser väldigt ynkliga ut, Rolle vill därför att jag tar bort dom (vilket jobb) och sätter nåt annat där. Vi får väl se.....

 Själv åt jag ett flarn med tomatpuré, zucchini, tomat, 3% fetaost, salt & peppar samt timjan. Jag är mycket förtjust i den typen av "varm macka" och äter det rätt ofta. Visserligen har vi lite färsk gotlandsparris kvar i kylskåpet, men den ska vara till vår söndagsmiddag tillsammans med biff och färsk potatis. Låter inte så dumt, eller hur....?

Vy in bakom garaget. Just nu är kohagen riktigt vacker, men jäklar vad skräp det ligger precis utanför vårt gunnebo.....

Idag är alltså gräset klippt, klängrosorna vid follyn färdigklippta, klematisarna jag har är också fixade samt att Rolle har klippt alla gräskanter med Klippon. Däremot har han inte klippt bakom garaget och boden och inte heller i diket, den marken tillhör ju egentligen inte oss - fast man vill ju att det ska vara prydligt där med så vi brukar göra det. 

Och så är det massor med blommande orkidéer där just nu. Får fler varje år nu för att Rolle klipper runt dom, aldrig över dom. Ska gå ut nu och ta lite bilder på dom och på lite annat som blommar, så nu är det  färdigskrivet för idag.....

SUSIE

1 kommentar:

Maribel sa...

Hej Susie!
Inte dumt att ha orkidéer så nära. Vitsipporna i skogen är inte dumt det heller. Vädret har varit riktigt fint för trädgårdsarbete. Fick en hel del gjort i helgen och idag skall det också bli varmt och skönt. Vi fick några regndroppar en natt, men det var inte mycket.
Ha det gott /Marika