fredag 1 april 2022

FEM FRÅGOR & VILKEN SKILLNAD!

 Vi har dom sista tre dagarna haft en man från firman som vi anlitat här för att tvätta våra tak. Han har gjort rent taken på själva huset och på den lägre tillbyggnaden samt rensat i hängrännor och stuprör.


Framsidan FÖRE taktvätt (och innan första rensningen i pallkragerabatterna).

Och vi visste att det verkligen behövdes. För det första så var det inte längre tegelfärgat, utan mer grått, brunt och grönt. Blåste det bara lite så kom det ner massor av "mosskluttar", dessutom var det barr i hängrännor och stuprör. Det senare har Rolle tidigare varit tvungen att själv rensa varje år, vi bor ju i en skog. Tyvärr kan han inte längre klättra på stegar, så redan förra året fick vi be om hjälp.

Baksidan FÖRE taktvätt (med altanens påbyggnaden för poolen till höger).

När sen firmans chef ringde och frågade om grabbarna fick komma lite tidigare än bestämt - aldrig varit med om det tidigare med hantverkare - så blev man nästan chockad. Ju tidigare det skulle bli klart, desto tidigare kan vi städa av samt få ut trädgårdsmöblerna på altanerna.

Innan ihopräfsning.

Det var jätteskönt att få det här gjort, men det ser otroligt hemskt ut nedanför huset och på väggar och fönster. Visserligen var killen som gjorde jobbet jätteduktig och räfsade ihop alla "kluttar" till stora högar runt huset. Och visst spolade han av det värsta på väggar och fönster, även altantaket, men växthuset behöver nog en riktig rengöring. Både på ut- och insida i år - vilket kommer bli knepigt. Det är väldigt högt (byggt mot husväggen) så vi kan inte själva tvätta det.

Framsidan EFTER tvätt, taket är tegelfärgat!

Alltså har jag funderat lite och kommer att föreslå Rolle att vi kontaktar Veteranpoolen och kollar om det finns nån som kan åta sig ett sånt jobb. Det gjorde vi förra året när det gällde det här med rensning av hängrännor och stuprör - och det blev både billigt och bra. Fast vi ska nog vänta lite tills vädret är bättre. Då kan vi ställa ut alla växter när glasen ska putsas på insidan.

Baksidan EFTER tvätt!

Igår eftermiddag var alltså jobbet klart, vilket nog var skönt för tvättaren. Det började nämligen snöa (syns på bilderna) och idag kom det faktiskt ännu mer snö och är riktigt kallt. Det är ett riktigt aprilväder! Men det har varit alldeles för varmt i marken så snön ligger inte kvar, skönt!!

Det är bra med högt växthus när man odlar, men inte lika kul när man ska tvätta det - om man är
höjdrädd eller vinglig!

************************************************
    FEM  FREDAGSFRÅGOR

Precis när jag lagt ut det ovanstående, så fick jag se hos en annan bloggare att det blev frågor från Elisa idag iaf.  Men jag har inte fått nån påminnelse!? Alltså måste jag komplettera inlägget!
  1. Är du lättlurad?   Rolle har försökt en massa gånger att lura mig 1 april och ibland har man väl gått på det. Men inte för några år sen när han sa att en räv och Santos hade börjat slåss i skogen. Och när han gick emellan för att sära på dom så kopplade han fel - han fick räven kopplad! *fniss* (Santos var lite lik en liten räv.)
  2. Att lura, eller bli lurad? Ingetdera.....
  3. Vad ser du fram emot med april? Att våren kommer igång ordentligt så man kan vara utomhus och påta i trädgården + att Rolle sätter igång poolen åt mig!
  4. Odlar du till sommaren? "Odlar", beror på vad man menar med det. Nästan inget ätbart, bara vackra växter.....
  5. Är du beredd på aprilväder? Ja, det har ju redan börjat. Det snöade och var kallt på morgon och förmiddagen, men sen bröt solen fram - men det är fortfarande kyligt!
Susie


14 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Färg gör mycket, vi har en hel del frukt och bär, älskas av både vuxna och barn, solvarma amerikanska blåbär till morgonfilen, vinterkappan behåller ja till första maj, ha en bra dag!

Mrs Calloway sa...

så fint taket blev! april kan ju vara riktigt kyligt och lynnigt rent vädermässigt. förstår att du längtar ut i jorden. jag tänker sätta några tomater i alla enkelhet. det blir några förra året

Susjos sa...

Oj vilken skillnad på taket före och efter rengöring, härligt att få det gjort!
Ja, aprilväder har vi verkligen just nu, idag både sol och snö!
Ha en fin helg!

Karoleen sa...

Vilken skillnad det blev på taket! Vi bytt tak förra året och det blev verkligen en otrolig skillnad på det. Men taket hade ju också legat på sen mitten av 60-talet, så det är ju inte så konstigt. Men huset ser helt annorlunda ut, det är galet =) Jag skulle tycka att det var ganska mysigt att ha en lite räv hemma, dom är ju så söta... men jag antar att de inte är så gosiga egentligen.

Ha en fin helg!

Bokdamen sa...

Det var skillnad det på taket, skönt. Inte dumt att hantverkarna kom tidigare, ovanligt känns det som. Odling hoppar jag nog i år, fuskat lite för länge sedan….ha en skön helg.

BP sa...

Vilken skillnad det var på dina Före och Efter bilder. Så skönt att det blev klart innan snöovädret drog in. Det gjorde det här också, men vi bor ju i lägenhet;-)
Tycker att luras och att bli lurad råkade man ut för oftare när man var ung. Kan inte minnas när jag blev lurad senast, än mindre när jag lurade någon. Kanske har man ändå blivit vuxen till slut;-)

Robert W sa...

Det blev verkligen lyckat med taktvätten!

Ingrid sa...

Grattis! Så fint taket blev, det är verkligen skillnad mellan före och efter.
Jag tycker att det har snöat lite lätt från och till hela dagen nästan. Vi får hoppas att det snart blir lite annat väder. Det är trist med den här kylan.
Ha en fin helg!
Kram, Ingrid

Maribel sa...

Hej Susie!
Det blir stor skillnad med en taktvätt, riktigt snyggt.
Trevlig helg /Marika

Lena i Wales sa...

Stort jobb, men vilken skillnad det blev.
Jag är otroligt lättlurad, men tror inte jag gick på något igår.
Bäst med 1 april för mig är att jag födde en fantastisk son 1 april 1985, detta är sant!
Trevligt veckoslut!

Violen sa...

Så fint taket blev! Huset blir ju nästan som nytt!
En räv. det vore väl kul. Undrar om räv och hund kan trivas tillsammans.
Har har vi redan fått smaka på aprilvädret, igår snöbyar, i natt snötäcke på marken och idag strålande vackert solsken och snöfritt! Men det är lite för kallt fortfarande.
Önskar dig en trevlig helg!

Paula Merio sa...

Så fint det blev på taket, förstår att ni är nöjda trots att det krävs "efterarbete"...Veteranpoolen är superbra, det finns många pensionärer som antingen gått tidigt i pension eller som är rörligare än andra och kan hjälpa till för en lite billigare penning. Jag funderade ett tag på att anlita dem för att sätta en häck vid min uteplats. Nu har jag ändrat mig och sätter upp ett nät med fuskslingerväxter.-..hahaha, nu baxnar du nog! Men, jag är inte säker på att jag bor kvar i tidernas evighet och då är det dumt att ha satsat pengar på något som blir kvar här...
Kram

Kina sa...

Vad fint taket blev. Vilken skillnad! Ibland får man ta till hjälp när man inte klarar av det själv längre. Tur att det finns!
Men du är väl en riktig odlare har jag fått för mig. Vad man sedan odlar spelar ingen roll. Själv ställer jag ut några krukor och känner mig stolt för det. Min lasagneodling har fått några små skott nu, så den följer jag med spänning! Ha det riktigt gott! Kram!

Maggan sa...

Så bra taket blev det ser ju ut som nytt så härligt när man får hjälp med en del sysslor som man inte klarar av att göra själv.Ha det gott/Margareta