måndag 31 januari 2022

"PARK" & "KOHAGE"

 När jag gick upp och satte mig på kontoret i morse så hörde jag ett välbekant ljud i kohagen. Det lät som om nån sågade ner träd.....

Vår tomt är långsmal och det var alltså längst bort till höger på "kartan" en bra bit in i kohagen som bonden tog ner ett träd.

Nyfiken som jag är - och dessutom längtar efter att man ska börja avverka dom höga träden som växer utefter vår tomt - så var jag naturligtvis tvungen att gå ut på altanen i kika. Jodå, långt bort till höger om oss så skymtade jag svagt en traktor plus två gubbar som höll på med nåt. Dom tog faktiskt ner ett träd. Yes - kan det vara möjligt!?

Träden bakom oss är enormt höga och allra högst är den lärk som står längst till höger på bilden. Om inte annat så har den vidast krona. När barren kastats på hösten är det kanske inte så farligt, men när dom sitter kvar och det blir storm - då är man livrädd!

Lite senare så hörde jag att traktorn körde förbi på vägen och sen svängde in på vår infart (som är bondens mark men som vi har servitut på och sköter) och fortsatte traktorstigen ut i kohagen. Sen blev det tyst ett tag och sen satte dom igång att såga ner ett träd. Återigen var jag tvungen att kolla vad dom höll på med. Den här gången så var dom längst bort till vänster - alltså inte i närheten av oss. Sen lastade dom trädet på traktorn och körde härifrån med en halvfull traktor. Alltså var det liten chans för fortsatt nersågning!

Busken till höger är två stycken korallkornell som växer på andra sidan stängslet och som inte har röda grenar utan orange. Mycket vackra egentligen, men dom börjar bli enormt höga och måste nu beskäras.....

Rolle trodde istället att dom tog bort dom träd som hade skadats i stormen, så nån regelrätt avverkning var det troligtvis inte. "Tyvärr" hade inget träd nära vår tomt skadats och det var vi både ledsna - men samtidigt glada för. Hade ju inte varit så kul om träd kommit ner på tomten, men då kanske man äntligen hade blivit av med dom skuggande och grenfällande jättarna. Dom andra längre in i kohagen kan gärna få vara kvar.....

Vår "parkering" utanför garaget och det var bland dom höga träden här borta trädavverkarna tog ner nåt.

När jag la in den här bilden ovan så upptäckte jag att den var tagen precis när smällspireorna i vår friväxande "häck" utmed infarten blommade. En underbar tid och en tid som man just nu längtar till enormt. Vi satte oss framför TV´n idag för att se en film vi hade spelat in, men båda två tröttnade efter en kvart. Det har blivit alldeles för mycket TV-tittande sista tiden (åren), men att gå ut och beskära fjärilsbusken var det för kyligt för. Har planerat in det till tidigaste på onsdag då det ska vara lite varmare och framförallt sol.....

Det lilla trädet till höger är en Salix bullata, trädet i mitten är en stor vildapel som brukar blomma så otroligt vackert, därför har jag behållit den. Äpplena går tyvärr inte att äta. Sen har vi dom hemskt höga och fula tallarna i kohagen och så bakom dom mer normalt höga tallar - alltså här på Gotland.

Istället så bestämde vi oss för att ringa vår gode vän Cronis och höra hur läget var. Och så frågade vi om han ville komma hit och äta pannbiff ikväll - och det ville han! Det kan ju inte vara så kul att sitta ensam och glo och dessutom bara äta såna där micrade färdiglagade smaklösa rätter hela tiden.        Men det gäller att laga "vanlig husmanskost", för det jag gjorde igår t.ex. hade han inte gillat. Det var stekt kycklingfilé med jordnötssås och stekta bananbitar. Till det serverade jag en grönsallad och svarta bönor marinerade i chilisås, citronsaft och pepparrot samt ugnsbakade potatishalvor. Jättegott!

Så här stor är den del av vår tomt som vi kallar "parken". Till höger i bild syns den jättestora hasselbusken som
vi fick nerkapad på sensommaren. Rolle och jag har visserligen sågat ner den tidigare, men nu hade den blivit
otroligt stor. Ska bli kul att se hur den ser ut i år.....

Eftersom alla bilder jag lagt in är "gamla bilder" och nästan enbart på för stora fula träd, så tänkte jag först lägga in en bild på nåt riktigt vackert. Alltså på nåt som blommade fint i trädgården i somras.   Men istället så hittade jag en bild på den "lilla" fjärilsbuskens blommor, alltså den vi ska klippa ner på onsdag. Men blommorna i lila och orange är väldans vackra (även om bilden i sig kanske inte går in under epitetet "riktigt vackert").....


SUSIE

2 kommentarer:

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Skönt att inga träd blåste ner i er trädgård. Men trist att grannen inte vill ta bort de som står farligt nära er. Bra att parabolmontören gjorde ett bra jobb. Här tittade vi på EM-finalen i handboll igår, jättespännande och så bra av Sverige att vinna. Och snart börjar vinter-OS. Även om ni är lite tv-trötta nu så måste det ändå kännas skönt att allt fungerar nu igen ... trots stormen Mailiks framfart.
Gillar den nedersta bilder ... kan konstatera att det är dina färger :)

Kram Anita

Maribel sa...

Hej Susie!
Det är otäckt med stora träd, när det blåser. Sonen var med om det för ett antal år sedan. En stor tall ramlade ner vid en storm. Lade sig fint utan att skada varken hus eller bilar. Man vill inte tänka tanken, vad som kunde ha hänt. Din fjärilsbuske är riktigt vacker.
Ha det gott /Kram Marika