måndag 10 januari 2022

AVVERKNING?

 Idag är det strålande sol, vindstilla och nollgradigt med ett tunt vitt snölager som gör att det är ljust. Alltså ett perfekt vinterväder!

Vintern syns bakom växterna och gardinen i växthuset!

Alldeles nyss när jag skrev ovanstående så hörde jag ett speciellt ljud utanför på baksidan. Det lät som om nån var där med en motorsåg!? Jag tittade ut från fönstret, men kunde inte se en enda människa. Öppnade dörren till baksidan och då hörde jag motorsågen, men såg ingen för den var nog ett 50-tal meter in i kohagen. Min förhoppning var ju att dom (alltså bondens anställda) åtminstone skulle börja ta bort allt ris och alla nedfallna grova grenar som ligger nära vår tomt. Och gärna dom som t.o.m. ligger över vårt gunnebostängsel.....!


I växthuset där vi håller tempen på 5-10 grader hela tiden, där trivs mina pelargoner.

För bara ett par minuter sen så hörde jag dessutom att nåt fordon körde in i kohagen och jag tittade genast ut för att se om jag kunde se var skogsjobbarna var. Såg nån som rörde sig långt in till höger om den lilla traktorstigen sett från vår tomt - och så hörde jag ett brak! Yes, dom sågar ner träd!! Och även om det är en bra bit från oss så hoppas jag på att dom fortsätter även på vår sida om stigen.....


Den här "stenrabatten" på sidan om växthuset är den varmaste och soligaste på hela tomten. Alltså har en del växter tagit över stenarnas plats.....

Men med vår tur (otur) så tar dom nog bara ner en massa träd en bra bit från oss. Visserligen har bonden i ett svagt ögonblick för c:a 15 år sen sagt att han "så småningom" ska avverka skogen här, men det var  så pass länge sen att vi har misströstat. Och som han uppträder nu för tiden, så lär han väl förmodligen vänta med att ta bort dom övermogna jätteträden som gränsar till oss så länge han bara kan.....


Har ju tidigare berättat att vi tycker att vår tomt är den mest snörika på
hela Gotland - och det är likadant i år.

Vi har väl mer eller mindre gett upp det här med att få dom stora träden borttagna. Dom ger oss visserligen lite behövlig skugga på sommaren, men det man oroar sig för är att om dom faller ner - vilket några gjort under åren - så faller dom på vår tomt. Hitintills enbart på stängslet, men om dom allra största som står bara nån meter in i kohagen faller in mot tomten - då når dom fram till huset! Vilken mardröm det skulle kunna bli.....


Här ser man att på andra sidan vägen, där är det avverkat - men det är inte samma ägare som till kohagen!

Men - men - man ska ju inte oroa sig för sånt som inte har hänt och som kanske aldrig händer. Även om det är svårt att bara skita i det. Så för c:a 10-15 år sen skrev jag till vårt försäkringsbolag och påpekade att trädavverkare som jobbat i närheten talat om för oss att träden började bli "övermogna". Nu visade det sig att vi hade samma bolag och vi fick visserligen ett svar, men där påpekades att bolaget kunde inget göra. Hmm! Tyckte att det var lite konstigt att dom inte var mer oroliga för att dom skulle åka på en massa kostnader. Det kanske skulle vara dags för en ny kontakt med bolaget - så att en ny person fick ta hand om vårt påpekande!?



Men det här att det avverkas ute i kohagen plus att jag var ute och vattnade i växthuset idag, har gjort att jag kom på att vi snarast bör klippa ner våra vindruvsstockar. Vi gjorde det för 3 säsonger sen, men gissa om dom har växt. Hela spaljén är överfull samt dom tre linorna i taket också, så gör vi inget i år kommer druvorna ta över hela växthuset. Och  kul är det inte med vindruvor.....


Här ser man vår stora grind - så man kan köra ut/in med bil om det skulle behövas - till "parken".

Problemet med nerklippningen är att Rolle numera är så vinglig att han inte ens kan stå ett steg upp på en stege - och jag är höjdrädd. Växthuset är runt 3 m högt och är byggt mot husväggen, sen sluttar det glasen nedåt mot långsidan på växthuset. Men jag tror att vi har kommit på hur vi ska göra. Jag klipper av grenarna en bit ner på spaljén plus en bit ut på linorna, sen får vi försiktigt dra bort grenarna. Men det är massor av grenar. Så nu har vi ett otroligt jobb framför oss - men lite ska man ju ha att göra.....



Det konstiga med pelargonerna är att dom - och allt annat också förresten - ser betydligt friskare ut nu när det är mellan 5-10 grader i växthuset. I somras när det var som varmast så var det uppåt 50 grader trots öppen dörr och två öppna takfönster samt stor fläkt. Då fick man vattna både morgon och kväll för att få växterna att överleva. Nu får dom vatten en gång i veckan max. Så i sommar får jag nog ställa ut alla, men en del - potatisblomma, limeträd, barrväxt m.m. m.m. - står i så stora bunkar att vi inte orkar ens med gemensamma krafter lyfta ut dom! 

Så vintern har en del fördelar (trodde aldrig jag skulle kunna tycka det) .....!

SUSIE

7 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag läste någonstans att man ska klippa ner vindruvsstockarna i december, så det är nog hög tid. Har man trädgård har man alltid att göra.
Ha en Glad måndag!
Kram, Ingrid

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Väldigt fina pelargoner. Så fina är inte mina i uterummet men dom brukar ta upp sig vid omplantering.
Oj, då håller vi tummarna för att de träd ni vill ha ned verkligen tas ned ... ser fram mot nästa rapport.

Kram Anita

Susjos sa...

Wow, vilka pelargoner! Mina två har dött på vår inglasade balkong, alldeles för kallt där!
Ha en fin vecka!
Kram

BP sa...

Fantastiskt fina pelargoner och bilderna du tog av den vita pelargonen mot den gråvita bakgrunden är enastående. Det gäller förresten de lila pelargonerna också. Älskar ju lila!
Knepigt med de övermogna träden. Det är nog bäst att du "förvarnar" försäkringsbolaget just i fall att. Då har du garderat dig.
Knepigt även med trädgårdsarbete på längden och höjden när man har kommit en bit upp i åldern. Kanske dags med en "trädgårdsmästare". Med RUT- eller om det var ROT-avdraget är det ju löjligt billigt att anlita arbetskraft.

Lena i Wales sa...

Så fina pelargoner.
Inte lätt att ha en ovillig granne. Förstår att ni vill bli av med träd som kan falla på er tomt, men vet inte riktigt vilken rätt man har. Om du är medlem i Villaägarnas Riksförbund kan du få gratis rådgivning ang typ dessa frågor, tror jag.
Kanske behöver ni lite hjälp med trädgården, de tunga arbetena, och själva kan njuta av att göra det lite lättare och roligare. I UK är det väldigt vanligt att man gör så.
Ha det bra!

Paula Merio sa...

Nöden är uppfinningarnas moder! När en del funktioner börjar bli besvärliga då får man hitta på sätt att lösa problemen ändå. Men om det börjar bli fara för kroppsskada då tycker jag att ni anlitar hjälp. Finns ju många veteranhantverkare numera som jobbar extra för en lite billigare peng.
Tycker grannen verkar vara mindre sympatisk. Hoppas blåsten blåser bara åt hans håll.
Kram från pörtet

chica sa...

Susie, que lindas flore e bom que mesmo no inverno, com a estufa as pode ter! LINDAS! beijos, tudo de bom,chica