lördag 25 december 2021

JULDAGEN

Tänk att julafton redan är över - jättetrist. Fast å andra sidan är ju mellandagarna kvar och det brukar vara ganska trevligt även då - och så kan man äta mat igen utan krav på att "allt" ska finnas på bordet. För visst är det så att det blir lite väl mycket julmat ibland!?

Granen blev inte helt färdigklädd med endast röda och blå kulor förrän
på julaftons förmiddag.....

I år bestämde jag mig därför att rensa ut en massa rätter jag brukar ha. Så problemet var inte antalet rätter egentligen i år, utan mer att man stoppade i sig så mycket av det som fanns. Fast min idé om att först ha en tidig jullunch bestående av "fiskbordet" och sen ha en julmiddag med enbart 3 varmrätter (köttbullar, revbensspjäll, julskinka) vilket var jättebra, så var man så pass mätt att man inte orkade äta Stilton-osten direkt efteråt. Men vid niotiden på kvällen så smakade osten med päron och portvin riktigt gott. Men mer än ett kex orkade man inte, man var nog fortfarande proppmätt. 


Förutom kulor i granen har jag 3 små påfåglar kvar sen jag var barn (dom är jag mycket rädd om) samt några
röda klockor.

Igår var vädret mycket obehagligt. Det snöade massor - vilket dom som gillar en vit jul kanske tyckte var kul - men samtidigt så blåste det så otroligt att man (alltså Rolle) knappt kunde gå ut med soporna. Tycker hemskt synd om dom som skulle bila iväg till släktingar för att fira julafton. Kan inte varit trevligt. Att skotta var inte heller att tänka på, men det har Rolle "roat" sig med nu på förmiddagen. Själv håller jag mig inne för det blåser och snöar visserligen inte längre, men det är riktigt kallt. Solen skiner dock från en vacker klarblå himmel.


Den här isbjörnen som vi fått av Eva & Rolf i Småland är en av Rolles favoriter. Trycker man på knappen så spelas en rocksång upp och han dansar. Gissa om vår hund Santos var mycket undrande och ville bita i den.....

Juldekorationerna tog i år enormt lång tid att få upp - och jag har fortfarande 5 stora kartonger i "julskåpet" som jag inte rört. Men hallen, köket, matrummet och vardagsrummet har jag fixat klart med det lilla som var i tre lådor. Sen orkade jag inte hålla på med mer.


Bollarna på matrumsbänken innehåller ljus, men det ser man inte på dagen. På kvällen när man sitter och
äter middag är dom däremot mycket dekorativa.

Idag hade vi först tänkt att bara sitta framför TV´n och slappa. Bergmans Fanny & Alexander skulle ju traditionsenligt visas idag (trodde vi, men det är ju först i morgon). Och även om man sett den många gånger så är den - enligt oss -  det bästa han har gjort. Men när vi fick se att det var den långa versionen, så avstod vi. Man orkar inte sitta så länge och se nåt man sett tidigare. Och inte tittade vi på gårdagens Walt Disney heller. Det har vi nog inte gjort på 15-20 år faktiskt.


  Just nu tittar dock Rolle på en film som jag spelat in tidigare. Men jag tröttnade, för det var en typiskt "mansfilm" med mycket våld och action. Har lite svårt för det...

Snart så är den nog slut och då ska jag sluta att sitta framför datorn och istället göra honom sällskap. Jag har ju spelat in en massa annat också, alltså även sånt som jag kanske gillar.

På bilden bredvid så visar jag ett par små jultomtar som jag bara älskar - men Rolle tycker är hemska. Dom har jag alltid på väggen ovanför bardisken som är gräns mellan kök och matplats. Jag har faktiskt köpt dom här på Gotland så dom ingår inte i dom traditionella dekorationerna. Men jag gillar att blanda det gamla med lite nyare saker.....

Ljustomten nedanför som står på bardisken bredvid Rolles frukostsittplats är däremot nog runt 30 år så den får hänga kvar ett tag till trots att glaset har en liten spricka. Men den syns inte om man inte vet om den.....

Under åren här (19) så har jag gjort mig av med en massa julsaker. Min pappa var precis som jag tokig i julen och hade aldrig slängt nåt, så jag ärvde alla hans juldekorationer (ja, allt annat också). Bl.a. så hade han också övergått till plastgran, så den fick ersätta vår gamla som hade börjat "barra". Den fällde alltså plast bitar.....

Men för c:a 3-4 år sen så hade även den tagit slut och dessutom var dom tre julgransbelysningarna inte längre så kul att hålla på med. Alltså köpte vi en plastgran med såna här små belysningar fastsatta så man slapp hålla på med det i alla fall. Men nu när Rolle satt upp granen så upptäckte han att det var flera små lampor som inte funkade längre. Näe, ska vi behöva köpa ny julgran igen.....
 

Här i hallen hänger 20 stycken av julkorten vi fått i år, en del sitter också i köket, fast jag saknar faktiskt några. Det är några vänner i England och USA som jag vet skickat, men dom kommer förmodligen efter jul - och det är helt OK. 



GOD FORTSÄTTNING

önskar

ROLLE & SUSIE

på Stjärnarve...

3 kommentarer:

Ingrid sa...

Det var tur att det inte fortsatte snöa, för det räcker så bra med det som kom på julafton. Det blev en vit jul i alla fall och det vill ju de flesta ha.
Det är behändigt så här i helgen när man vill ha sig något till livs, det är bara att öppna kylskåpsdörren och välja.
Ha en riktigt god fortsättning!
Kram, Ingrid

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Här kom lite snö på natten mot julafton men bara någon cm. Snöstorm är inte kul när man ska ut på vägarna. Tur ni slapp det.
Bollarna i fönstret förstår jag är dekorativa när dom lyser i mörkret.
Ha nu en fortsatt fin julhelg!

Kram Anita

Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv sa...

Jag har aldrig sett Fanny och Alexander. Trots att det ska vara en sådan klassiker, kanske är det dags snart dock. Tycker julen går så fort!