torsdag 18 november 2021

INSPIRATION (del 6) AUGUSTI (del 1)

 Det är nästan jobbigt att gå igenom alla bilder från sommaren nu när det är så trist väder, alltså kallt och ruggigt. OK, just idag är det nästan sol och faktiskt inte så blött på marken men ändå. Det lär inte heller vara så länge.....

Har dock valt ut en grupp bilder som jag tänkte visa i min trädgårdsserie. Har kommit till augusti som i år blev ovanligt kylig. Eller var det bara så att efter den otroliga hettan och torkan som varit tidigare så var man inte riktigt beredd på en normal svensk sommar med svalka!?

AUGUSTI del 1


En del av dahliorna -  som jag hade hunnit börja tröttna på - blommade nu riktigt fint. I alla fall just den här bredvid poolen. Men dess kompis, alltså den som växte i samma låda, hade också jättevackra stora blommor - men dom hängde rätt ner på ynkliga svaga stänglar. Gick inte ens att binda upp.....


Min brokbladiga tysklönn (Acer pseudoplatanus `Brilliantissimum´) som vi höll på att skada i våras när vi beskar den alldeles för sent och den började blöda - ordentligt! Till slut fick vi dock stopp på saven och den mådde alldeles utmärkt under sommaren!

Vi hann med en del besök i Visby och vid ett tillfälle inköpte vi den här lampan. Men när jag informerade Rolle om att jag inte kunde ha krukan med den stora hängpelargonen på altanen längre och lät den hänga kvar i växthuset, då måste jag ha upp nåt annat på kroken. Rolle gjorde då genast om lampan till en lykta och där har den verkligen prytt sin plats.


Den här lilla söta larven - vad den tänkt bli har vi inte en aning om - hittade Rolle krypandes på gräsmattan i trädgården. Djurvän som han är så tog han naturligtvis upp den och la ut den i parken. 


Nåt annat kul han hittade var en enda frökapsel i mitt favoritträd, korstörnet Gleditsia triacanthos `Sunburst´ i stenhörnan. Min kusin Monica fick den så småningom när hon var här på besök, men jag har inte hört om hon sådde fröna nån gång.

På altanen växte alla sommarblommor otroligt, den här växte dock nedanför men var så växtkraftig att den slingrade sig upp genom altangolvet!

Vi hade tid för en massa små uflykter, bl.a. till den här närbelägna sjön. Tyvärr var det inte längre nån värme så man hade lust att bada där. Poolbaden fick räcka.....


Redan nu i började en del buskar få höstfärg. Det är alltid benveden som börjar först, men att den var så här tidig kan nog bero på den otroliga torka som varit under hela säsongen.


Många perenner blommade fortfarande, bl.a. den här nävan Rozanne som är en stor favorit.


En annan favorit är också dom rödbladiga smällspireorna som självsår sig lite överallt. Och en del av dom får sitta kvar. Bl.a. den här som kom upp i gruset vid garaget. Den hade man ju inte hjärta att ta bort! Och på bara några år har den blivit en stor vacker buske som verkligen pryder sin plats.....


Allt var grönt och frodigt eftersom det äntligen kommit lite regn. Visserligen klagade myndigheterna på att det fortfarande var för lite i marken, men här hos oss så verkade det nu riktigt bra.


Allt växte och blommade bra!


Det var grönt och fint överallt, här är det marken bredvid infarten som ser riktigt inbjudande ut. För att inte tala om buskarna jag hade satt för att skyla infartsvägen, dom hade nu blivit så enormt stora att dom krävde massor av beskärning - vilket dom fick!


Rosenflockeln i "långrabatten" på framsidan brukar bli runt 2,5 m hög blev i år endast 1,5 på grund av vattenbrist. Men den överlevde iaf och blommade fint.


Vår "lilla altan" där jag - naturligtvis - också hade placerat en del, trots att vi aldrig sitter där. Förr kunde vi gå ut där när det var äckligt varmt, hände ett par gånger iaf, men numera så blir det att man sitter kvar på andra sidan - fast i poolen. Huset man ser gaveln på är närmaste grannens uthus. Dom jättestora träden, 2 björkar och en tall, växer i slutet på vår tomt och dom ska få vara kvar!

Återkommer med augusti del 2.

SUSIE



1 kommentar:

Rosor och ruiner sa...

Ja, sommaren kom av sig där rätt abrupt i augusti vill jag minnas. Fast det var rätt skönt efter värmen som var där innan, puh!
Kul ändå att vi har våra sommarfoton, det är verkligen en kontrast mot hur det ser ut nu.

Kram Gunilla