söndag 3 oktober 2021

EN LÄSVÄRD BOK

 


Jag läser massor, minst ett par böcker i veckan. Det blir lätt så när man sover dåligt. Alltså tänkte jag deltaga i den här veckans "utmaning".

Följande är alltså ur den bok jag läser just idag och som jag gillar. Har läst ett par av författaren tidigare och han har verkligen ett alldeles eget sätt att skriva. Det är: Vindsjälar av Mons Kallentoft. En thriller (det är oftast sådana jag gillar) som kom ut redan 2013 så den är inte nyutgiven precis - men jag hoppas det går bra ändå.

" Fingrar om en hals. De pressar. Hårt, hårdare, hårdast. 

Luftströmmarna rör sig över himlavalvet och samlar ihop sig mellan stjärnorna, bildar en kall, slipad vind som rör sig vidare neråt jorden och motar undan de stora sjok av bortglömt liv som vilar i de täta skogarna. Den tar sig fram mellan granarna och tallarna, de svartvita björkarna. river i mossan, skär barken från stammarna och träden undrar: Är inte det här ändå sommaren?

Vinden sjunker lågt.

Får Roxens vatten att krusa sig, driver in över fälten och åkrarna, upp över motorvägens glödande lyktor, över gistna köplador och miljonprogram, över tågräls och hyreshus, mot stadens ljus och kullerstensbelagda gator där några få nattvandrare letar sig genom den ljumma natten.

En park, ett hus med röd tegelfasad, och där letar sig den kalla vinden in i ett rum, gör sig liten och glider in genom fönsterspringan, väntar ett tag. I rummet finns doften av död, av liv som levts och snart ska vara till ända.

Munnen som söker luft, trots trötthet, trots fingrarna som trycker hårdare om halsen.

Och vinden som nyss föddes på ett stjärnupplyst himlavarv drar sig samman. Låter sig sugas ner i lungorna i en främmande kropp, blir till det sista andetag som fyller dem, blir till minnena, till våldet och smekningen och hjärtat som slutar slå och medvetandet som glider ut i en svärta som blir en klar skinande vithet."

Baksidestexten är: Luften vibrerar av hetta. En ovanlig sensommarstorm närmar sig Linköping och på ett vanskött äldreboende hittas 79-årige Konrad Karlsson död, hängd i sladden till sin larmknapp.

Det mesta tyder på självmord, men när Malin Fors och hennes kolleger talar med personer i hans omgivning vittnar alla om en man som trots sina krämpor var full av livsvilja.

Misstankarna om att Konrad inte själv tog sitt liv förstärks vid obduktionen. En utredning inleds och Malin söker trevande efter ett mönster. Ingenting tycks gå ihop. Uppgifterna är motsägelsefulla, händelseförloppen förvirrade. Vem har något att vinna på en sjuk gammal mans död, ens i ett samhälle där kapitalet tycks stå över människovärdet?

SUSIE


7 kommentarer:

Paula Merio sa...

Hej, så du håller till i thrillerträsket, haha! Där törs inte jag vistas! Det är faktiskt inte min favoritgenre, men en del böcker är så mycket mer än bara en mordhistoria, o då kan även jag fatta tycke. Svårt bara att veta i förväg.
Kul att du är med på smakbitar, ju fler vi är desto roligare!
Kram

Lottens Bokblogg sa...

Jag gillar också spänning och thriller - det är ett bra ställe att vistas i litteraturen :-) Kallentofts böcker har jag dock aldrig fastnat för.

Monika sa...

Jag har läst de elva första delarna i den serien. Ytterligare två står redan i hyllan 🙂

Hanneles bokparadis sa...

Tack för tips.

Bokdamen sa...

Kul att du hakar på. :) Thrillers, krim och spänning läser jag ofta. Kallentofts serie har jag läst några av men blev trött på den, och gjorde slut ;)

Ingrid sa...

Tack för boktipset. Jag ska kolla om husbiblioteket har den hemma.
Glad måndag!
Kram, Ingrid

Maggan sa...

Tack för boktipset,jag har lyssnat på alla Marianne Cedervalls talböcker hon skriver deckare som utspelas på Gotland.Ha det gott/Margareta