fredag 10 september 2021

FREDAGSFRÅGOR & SAMT FÄRDIGKLIPPT

Igår beskar vi klart i trädgården för i år. Nu är den stackars lavendelpilen (Salix elaeagnos `Angustifolia´) bara ett par  pinnar med lite hängande ynkligt rufs högst upp. För det är ju så, börjar man klippa så ser man bara mer och mer och mer som måste bort..... 

Bild inifrån förträdgården. Nu ser man ut på vägen utan problem...

Sån är jag i alla fall! Men det är kanske så att är man bonsaiist så har man lärt sig att man ska ta betydligt mer än det man tänkt sig när man börjar. För tar man in en buske eller ett träd så att det blir som man egentligen vill, då blir det alldeles för litet beskuret. För dom rackarna växer ju till sig otroligt fort. I alla fall så har många här gjort det dom senaste åren!

Sett från parkeringen. Lavendelpilen är det lilla rufset till höger om den mörka busken.....

ELISAS FREDAGSFRÅGOR

  1. Vad har du gjort mest i veckan? Beskurit buskar och träd.
  2. Vad har du inte gjort som du skulle ha gjort? Städat inne och i växthuset.
  3. Vad har du tittat på i veckan? Massor, det bästa är den här svenska Agatha Cristie-thrillern ....Jerson nånting. Fast den kanske inte är bäst, utan mest knäpp -fast på ett tilltalande sätt!
  4. Hur har du sovit? Uruselt - men också bra när jag tagit en halv insomningstablett vilket jag gjorde igår!
  5. Vad ser du fram emot med helgen? Alla bilrace samt dopp i poolen mellan dom. Det är nu 24 grader i skuggan och 31 på altanen under tak, samt hela 28,5 i poolen. Hur otroligt varmt det är i solen vill jag inte ens veta!!

👍😋👌

Bild tagen från infarten. 

Vi klippte dock inte bara den här pilen vid in/utfarten utan det blev även en del på trädet som växte bredvid. Det är en vitbrokig asklönn (Acer negundo `Variegatum´ ) som syns till höger på bilden ovan. Den är faktiskt för ovanlighetens skull är köpt som ett uppstammat träd redan från början. Alltså inte förvandlad till ett träd från en pytteliten buske. 

Det var dags att ge sig av till återvinningen...

Men...nu när vi fick bort en massa på lavendelpilen så upptäckte jag att lönnen hade skickat upp två kraftiga grenar med gula blad från rotsystemet. Dessutom hade en hel gren uppe i trädet också fått gula blad. Alltså övergått från brokbladigt till gula - inte höstfärg eller intorkat. Nu var hela skåpbilen full, så vi fick återigen dra iväg med fullt lass till återvinningen.

Röd fläder på 3-4 m där MASSOR av grenar torkat in helt!?

 Sen tog vi igår bort en massa döda grenar på en stor rödbladig fläder som står nedanför murrabatten på baksidan. Det enda skälet jag kan tänka mig till att dom var döda var att dom torkat in. Men lite konstigt är det. Trädet står så att när man tittar in på innertomten från parkeringen så ser man den här flädern väldigt tydligt - och naturligtvis så var dom torra grenarna åt det hållet!

Här i långrabatten på vinkeln in till innertomten växte tidigare en japansk lönn som nu var helt död, dessutom var alla grenar nedtill på hortensian döda. Vi har haft det torrt i år.....

När dom var borta var skåpbilen halvfull igen, men vi körde faktiskt ut den i "parken" där vi har en massa träd. Bl.a. en liten bollpil (Salix x. fragilis `Bullata´) som jag dragit upp själv. Tyvärr blev det inga före- och efterbilder. Dom växer som ogräs, så nu är den faktiskt precis lagom stor. Men det fanns inte plats för Rolle att köra åkgräsklipparen under pilen - grenarna hängde ända ner till marken!

Idag åkte vi iväg och köpte en liten buske, som gillar torka och som blir uppåt 1 m hög och kan skyla "benen" på hortensian.....

Så för andra gången, förra var bara 2-3 år sen, så beskar vi bollpilen ordentligt nedtill och den blev jättefin. Den får man dock klippa varje år om den ska hållas i skick. När allt ris - det blev massor - var nedklippt och inpackat så var bilen smockfull igen, så det blev en 3:e runda till återvinningen. Men nu har vi bestämt oss för att vi själva inte ska såga ner mer.....

Innan jag kunde gräva ner den lilla busken - en Hypericum - så var jag tvungen att rensa bort allt ogräs - som syns bra på bilderna ovan.....

Däremot så är det ju ofta så att man bli "hemmablind" och tydligen har vi blivit det. För ovanlighetens skull satt vi och njöt i altansoffan på eftermiddagen och tittade ut över "våra ägor" och upptäckte till vår chock en enormt stor ädelgran samt en otroligt övervuxen hassel som skymde utsikten söderut helt. Men inte bara det, den manshuriska valnöten har också blivit jättestor!

Den manshuriska valnöten är stor och den har redan börjat fälla bladen inför hösten.....

Både granen och hasseln har växt nåt otroligt dom senaste åren, dom gillar tydligen torka och värme. Men nu har granen - som var ungefär 2 m när vi flyttade hit - dragit iväg över 15 meter och hasselbusken som vi faktiskt klippt ner en gång är runt 6-7 m - samt lika vid. Nåt måste göras åt dessa! Valnöten däremot ska vi inte göra nåt åt än!!

En del ogräs är så vackert att jag inte har hjärta att ta bort dom!

Nu har vi bestämt att ta bort granen och klippa ner hasseln, det ska vi inte göra själva. Man orkar ju inte med hur mycket jobb som helst i den här åldern. Vi hade ett par killar här för 3-4 år sen som tog ner en tall på framsidans innertomt samt en jättestor ädelgran i parken. Dom gjorde jobbet både fort och bra - och det bästa: Dom tog med sig allt skräp härifrån - alltså har vi kontaktat dom! Tyvärr hade dom massor att göra just nu, men det är ju ingen panik!!

Klart och färdigt - fast det ska dit nån hög perenn till höger om hortensian. Ska leta och se vad jag kan flytta.....

SUSIE

8 kommentarer:

Karoleen sa...

Åh, så varmt ni har det, skönt! Vi har haft det varmt också men inte alls så varmt, men man hinner inte njuta av det när man jobbar tyvärr. Dystert att det är grått och regnigt idag!

Kina sa...

Ni är så duktiga du och din Rolle! Och så fint det blir! Hoppas du får sova riktigt gott nu! Ha det gott!

Ingrid sa...

Jag hoppas att du fått några sköna dopp i poolen i dag. Här har det i alla fall varit väldigt behagligt.
Ha det så trevligt i helgen med bilrace och vad ni nu kan hitta på!
Kram

paulaz.se sa...

Att ni orkar att stå i! Men, ni älskar ju er trädgård och alla träd och buskar och blommor och fjärilar och fåglar och...varandra!
Ha det så gott, hade önskat att jag tordats doppa mig, men det är för kallt i vattnet här nu. Njut så länge det varar och ha en fin helg/Kram från pörtet

Mrs Calloway sa...

så fint ni har det och så mycket arbete ni lägger ner. du skulle kunna ha heltäckande trädgårdskurser!

Lillian "sognafaret" sa...

Man må nyte høsten, snart blir det både kaldt og mye snø. Da kan man kose seg inne.

Scylla sa...

Min valnöt har också blivit riktigt stor, trots att jag bor i zon V. Önskar att jag hade ork att ut och röja i min totalt igenvuxna trädgård.

R's Rue sa...

Beautiful 😍
www.rsrue.blogspot.com