tisdag 14 september 2021

INGET REGN I SIKTE

Idag hade jag egentligen inte en aning om vad jag skulle skriva om och vad jag skulle visa.  Alltså rusade jag ut i trädgården och tog några bilder nu på eftermiddagen. Alltså, det där med några kanske inte stämmer riktigt, för när jag väl kom igång så tog jag massor....

Som du kanske har sett så har jag bytt header igen. Kunde inte låta bli när jag fick se hur fin den gula dahlian på lilla altanen var. Man behöver verkligen nåt ljust och glatt nu när det börjar kännas lite kyligt i luften och många träd och buskar har börjat fälla sina blad. 


För att inte tala om den otroliga färg- och storleksförändringen som har varit, men den började redan för länge sen eftersom vi har haft det så torrt. Ovan är det en rosenflockel som tidigare brukade bli 2,5 till 3 meter. I år är den ungefär hälften!


Men det finns ju annat som verkar ha trivts alldeles för bra. Den här bollpilen som jag själv har dragit upp från ett litet spö har kanske inte växt så mycket på höjden (som tur är), men istället så hängde grenarna ner ända till marken så Rolle inte kunde åka med åkgräsklipparen under - och det gillar han inte! Vi klippte den för något år sen, men nu var det alltså dags igen!!


Bredvid bollpilen växer den här jättestora amerikanska linden. Den ska vi inte klippa eller ta ner i år, däremot den stora granen till höger om den. Och du, skäll inte på mig för att vi inte tagit ner den böjda toppen på tallen bakom, den står inte på vår tomt utan i "kohagen" bakom oss!

Här syns hur stor granen blivit (och hur stora grannens träd i kohagen är). Den var ungefär 2 m när vi flyttade hit. Vi hade julbelysning i den första året..... Det som skymtar till vänster är hasseln som vi klippte ner för en massa år sen, men nu är det dags igen!


Så här ser granen (och den hemska tallen) med linden i bakgrunden ut ifrån altanen. Ser kanske inte så otroligt stor ut ännu, men den är iaf över 15 m hög - dessutom så ser man inget av vägen. Det kan i och för sig vara bra om man råkar kliva upp näck ifrån poolen, men det är så sällan att nån går förbi.....


Buskaget med en rund RÖD ring om är hasseln, trädet med en GUL ring är en klotrobinia som växer lite snett framför växthuset. Börjar bli dags den för den med.....


Nu har jag gått in på innertomtens framsida och satt mig på bänken i stenhörnan. Man kan inte tro att när vi flyttade hit så fanns det ingenting här. Jo, nedanför dom två fönstren i mitten så växte en jättestor forsytia som vi faktiskt har kvar. Men flyttad förstås.....


I stenhörnan - som tyvärr misskötts en del i år - har jag satt några växter, både buskar och träd - men den här rödbladiga smällspirean har tagit sig dit alldeles själv. Fast det är jag som dekorerat stenen med en stor död gren.


Tidlösan som växer till höger i början på "långrabatten" har börjat slå ut - så då måste jag nog ge mig och erkänna att det nog börjar bli höst i alla fall!


Nävorna i långrabatten blommar fortfarande, men dom är ju väldans tåliga så det är nog ingen kris för dom ännu. Jag var så ledsen i våras för jag såg inte tillstymmelsen av några nävor just här. Vi  planterade dom förra året på en plats där ett litet träd hade torkat in, så jag var väldans orolig. Men nu har dom blommat i flera månader.....och är en lämplig växt att avsluta dagens inlägg med!

SUSIE

5 kommentarer:

Ingrid sa...

Du skriver att det inte är något regn i sikte, men SMHI spår regn både torsdag och fredag, så jag klippte gräset i dag.
Vi får hoppas att SMHI har rätt!
Kram

Paula Merio sa...

Dahlian i headern är helt underbar, aldrig sett den varianten förut, men det finns ju hur många som helst. I Fredriksberg bodde en farbror som odlade dahlior, han skulle förevisa alla varje gång jag gick förbi, det kunde ta en timme...och jag fick alltid med mig någon när jag gick. Det blev dock lite påfrestande, ibland hade jag inte så gott om tid så jag började (skäms) ta en annan väg...
Min fast åsikt är att inga växter kan ha det bättre än hos Susie! Då har de hamnat i himmelriket...
Kramen

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

När jag ser bild nummer två så inser jag hur stor er tomt är. Ja torkan ställer till det, rosenflockel är man ju van med ska bli jättehög.
Förstår det där med tallen, den ser ju lite märklig ut. Men det ser vackert ut hos er. Tidlösa är fint och nävorna verkar kunna blomma hur länge som helst. Skönt med små färgklickar när sommarblomningen försvinner.
Ha en fortsatt fin höstvecka!

Kram Anita

Rosor och ruiner sa...

Vilken stor härlig Robinia du har! Saknar min! Du frågade om beskärning. Jag tog riktigt kraftigt, det var inte mycket kvar om man säger så, och det skall göras straxt innan lövsprickning har jag förstått. Våren skall liksom vara på väg, men innan den slår ut alltså. Jag hittade ett gammalt inlägg om det:
https://rosorochruiner.blogspot.com/2017/09/beskara-klotrobinia.html

Lycka till!
Kram Gunilla

Mary anne sa...

DU BEHÖVER LÅN
Jag fick precis mitt lån på 200 000,00 kr från REMY.CREDIT Skicka e -post till dem nu för ditt lån (remy.credit111@gmil.com) whatsapp: +46769618757 de är de bästa, ge dem ett försök och vittna om att låneförbudet är mycket snabbt och säkert med interstat på 2%
EMIAL: (remy.credit111@gmail.com)
Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? de har snabbt och enkelt lån till dig Jag mary anne från Stockholm Sverige är en ensamstående mamma är mycket nöjd nu med mina 2 barn REMY COMPAY är det bästa få ditt lån idag} Maila honom nu för ett snabblån Mail: remy.credit111@gmail.com
Gud välsigne dig, herr REMY FINK