onsdag 7 juli 2021

MYCKET HÄNDER NU

 Det är inte likt mig att inte ha skrivit nåt sen i fredags, men det har varit så mycket över helgen. Först fotboll - som vi egentligen inte är så intresserade av, men är det EM så är det ju lite extra. Sen en MASSA bilrace - och dom kan man absolut inte missa!

Ovanpå det har vi jobbat en del i trädgården (långrabatten är färdigrensad), varit till Visby för att shoppa, gjort 3 bilturer samt att vi i förrgår bara satt inne och njöt. Det regnade! 

Vi och våra växter var tacksamma för regnet - som bl.a. gjorde att vi slapp fylla på vatten i poolen.....

Alltså kunde jag inte gå ut och ta några nya bilder. Men jag tog en på regnet på altanen. Vi hade förvarnats om att det kunde komma så mycket som 35 mm på tre timmar. Vi fick 24 mm och det var vi mycket tacksamma för!!

"Långrabatten" sett från "stenhörnan".....

Rolle har som sagt vart jätteduktig och rensat klart hela långrabatten, medan jag ägnat mig åt "roligare" saker. Men vi har en massa fler rabatter, alltså är det bara att fortsätta. Idag t.ex. har jag rensat pallkragarna på lupiner och annat kul som vitblommig perenn vallmo. Plantan var jättestor - men tyvärr angripen av "nattsmyg" så den fick jag klippa ner helt. Det blir dock ingen bild från idag, jag tog så många igår.

Här hade jag sått tusentals fröer av California Poppy - men dom gillade tydligen inte läget.

När jag tog den här bilden på "långrabatten" så fick jag se nåt lysande lilablått som stack upp i bakkant mot stängslet. Det var en, alltså en enda, riddarsporre. Vad har resten tagit vägen?

Tror att riddarsporren kvävts av allt ogräs (och alla buskar) vi tidigare hade i "långrabatten"!

Men just nu, efter regnet, så växer det otroligt och en massa växter blommar. Hinner inte riktigt med att dokumentera alla, man vill ju inte bara springa omkring med kameran hela tiden. Idag när vi var ute nu på morgonen tänkte jag ta med kameran, men bestämde mig för att rensa klart först. Vilket nog var tur, det kändes otroligt kvavt och fuktigt så det blir nog mer regn. Fota kan jag göra i morgon.....

En snygg vinröd Hemerocallis som blev först med att blomma.

Då har nog fler dagliljor slagit ut (jag samlade på såna ett tag), det finns flera klematisar och faktiskt några rosor till som jag inte hunnit med att ta bilder på. Sen finns det massor av perenner som växer både här och där, så brist på motiv lär jag inte få.....

Lite besviken är jag faktiskt på utseendet på den här dahlian.....

Nästa år ska jag inte dra upp några dahlior. Det tar alldeles för lång tid innan dom börjar blomma och jag vill gärna ha nåt snyggt redan till midsommar. Dessutom tror jag att åtminstone 3 av årets har blivit angripna av nåt skit. Tror jag ska återgå till att ha palletblad istället. Jag är ju väldans förtjust i bladväxter, men i år har jag bara en enda.....

Här följer några bilder på rosor som jag upptäckt att jag verkar ha en massa av i år, trots att jag egentligen inte gillar taggiga växter!









Den första rosen är en oansenlig mycket småblommig klätterros (Phyllis Bide) som jag faktiskt trodde hade hade dött (den verkar ha fått nån sjukdom) och därför nästan glömt. Den andra är Penny Lane (som jag planterade tack vare vår hunds namn) som nog är vackrast av alla mina rosor - men som också fryser ner mest. Den tredje är buskrosen Rhapsody in Blue som har en underbar lila - alltså inte blå - färg. Och den allra sista för idag är Händel.

Efter middagen på altanen den 4 juli.

Vi firade USA´s Independence Day med att ta fram vår bordsdekoration vi fått av våra vänner Hans & El-Jay i California. Hade den först på matbordet på altanen, men glömde ta en bild. Så den fick sen stå på bänken i vardagsrummet - och så mailade jag ett par bilder till dom.

4 of July

Nu har vi jobbat färdigt ute för idag och så har vi suttit på altanen och ätit lunch i det kvava och klibbiga vädret. Och nu har det börjat regna lite försiktigt, men återigen har det varnats för uppåt 35 mm så det kommer nog mer. Alltså avslutar jag dagens långa inlägg och återkommer senare i veckan!
SUSIE


3 kommentarer:

Lena i Wales sa...

Oh, vad skönt att få lite regn, det behövde ni.
Så fint det blommar i din vackra trädgård nu.
Sköt om er!

Rosor och ruiner sa...

Skönt med regn, vi fick 29 mm + 5 igår. Så gräsmattan blev faktiskt grön igen!
Vad mycket ni har hunnit med! Att ni orkar i den här värmen!
Kram Gunilla

Ingrid sa...

I dag verkar det som om vi kommer att få påfyllning i regnmätarna. Här vid Odvalds har det börjat stänka lite och jag har varit ute och räddat några stolsdynor från vätan.
Ha en fin fredag!
Kram, Ingrid