fredag 16 juli 2021

FEM EN FREDAG

 Du ska inte tro att dramat med min åkgräsklippare som jag berättade om i förra inlägget är över. Å nej, det problemet lär fortsätta ett tag till. 

Vid ingången frodas två Clematis, Niobe och Victoria samt ett vackert palettblad i krukan. 

Men innan jag berättar om gräsklipparen igen så ska jag ta det här med Fem Fredagsfrågor från Elisa. Det blev ju inga förra veckan tyvärr, hon var tvungen att jobba när hon egentligen skulle haft semester! Skönt att man slipper såna problem i alla fall.....

    1. Vad gör du när solen går i moln? Passar på att jobba lite lätt i trädgården, vattnar t.ex...
    2. Hur tar du en paus en sommardag? Jag tar paus väldans ofta - faktiskt hela dagarna just nu när det är så varmt.
    3. Vad händer alltid under din sommar? Att jag badar i havet, men det har inte hänt i år ännu (på grund av op.sår). Tror att det i år bara blir svalkande poolbad i år.
    4. När är din sommar slut? Mitten på oktober börjar det bli lite svalare, så då är man tvungen att klä sig varmare.
    5. Vilken är den bästa aktiviteten under sommarregn? Det brukar dofta så gott då, så man kan med nöje bara sitta på altanen och njuta av sin vackra  trädgård...

Vid ingången växer också en dahlia i den stora plåtkrukan. Vacker men...jag har nu tröttnat på dahlior. Av dom 7 jag dragit upp är det endast 2 som blommar. 2 är visserligen på gång, men 3 har blivit angripna av spinn och har klippts ner helt. Så nästa år blir det nog palettblad igen!

Det känns hemskt att längta efter regn och svalka när man hör om katastrofen som hänt nere i Tyskland. Fruktansvärda bilder där man ser både hus, bilar men framförallt människor och djur flyta förbi i översvämningsforsarna. Just nu meddelades det på TT att det hittats över över 108 personer döda. Och massor av folk saknas fortfarande.....ofattbart!

På altanen kan man inte vara, där är det 35-38 grader under plasttaket när solen är framme.

Det börjar dock bli lite jobbigt här med så lång tid med temperaturer runt 30 grader. Under ett par dagar har det t.o.m. varit värmevarning 1 enligt SMHI. Vad det nu betyder!? Det har dom inte talat om...men att det är varmt har man ju märkt!!

Nedanför den ena lilla trappan till altanen satte jag en liten klängväxt,
ett dagöga som nu har börjat växa upp bra.

Jag känner mig mycket tacksam för att vi inte bor vid nån å eller flod, för rätt som det är kan det  faktiskt bli sånt där hemskt väder här också. Inte heller bor vi högt - behöver alltså inte oroa mig för ras - eller nära havet, så nån tsunami är det ingen risk för heller. Men det finns naturligtvis andra katastrofer som kan hända...

Dagöga

Men vad hade hänt med min åkgräsklippare kanske du undrar. Jo, det visade sig naturligtvis vara ett betydligt allvarligare problem än bara utslitna drivremmar. Visserligen var det inte så "bara" det heller, dom nya kostade hela 1680:- !? 

Djungeln i "poolrabatten" på baksidan. Först är det en låg japansk bambu, sen en liten högre gulbladig rönnsumak: Tiger Eyes. Till höger en förväxt Kerria och så en Buddleja med lila och orange blommor, som skulle bli 1-1,2 m. Ha...! Den är c:a 3 m!!

När Rolle började plocka ner klipparen upptäckte han felet och avbröt direkt. Han vägrade meka mera, han sa att i hans ålder (80) skulle man inte behöva göra det. Speciellt inte i den här hemska värmen. Och jag håller faktiskt med honom! 

En enda blomma på busken (Hypericum `Hidcote´) som växer i senslänten mot "kohagen".

Så nu ska min klippare in på verkstad i början på augusti. Under tiden får jag använda mig av Rolles minitraktor - som jag inte gillar att klippa med längre. Vi har dock två motordrivna klippare till, en man får skjuta och en självgående, så vi klarar oss tills min är fixad..... *fniss*

I våras köpte jag en kronärtskocka för att ha som sommarblomma. Den har nu fått en ganska stor
skocka, plus en liten precis bredvid. Dom ska alltså inte ätas, utan får växa och börja blomma!


SMHI lovade oss regn och kanske lite åska klockan 14.00 men nu är det 15.15 och inget regn i sikte. Solen strålar fortfarande, det är 30 grader varmt - men precis nu tyckte jag mig höra ett litet muller långt bort. Jag gillar visserligen inte åska, men om det gör att det blir regn och svalare så är t.o.m. det välkommet!

Den andra dahlian som blommar - med en enda blomma! Dessutom ser bladverket hemskt ut, så den är säkert angripen av nåt "nattsmyg".


För säkerhets skull kommer jag att avsluta dagens inlägg här, Men jag är nog snart tillbaka med ett nytt.....

SUSIE


7 kommentarer:

Bokdamen sa...

Väldigt fina blommor! Det är verkligen hemskt, ofattbart med katastrofen i Tyskland. Man är bra liten när det gäller vädrets makter. Trevlig helg!

Mrs Calloway sa...

din fantastiska trädgård! några regniga nätter skulle sitta fint. ljudet av regn kan vara underbart. klokt att ta paus ofta. förfärligt det som händer i Tyskland, Belgien och Tokyo

Hanneles bokparadis sa...

häftigt med egna kronärtskockor, vackert, oktober säger jag också

BP sa...

Ljuvliga bilder från din villa med den enormt stora tomten och den underbara poolen. Varför hoppa i havet och få sand mellan tårna, när man som du kan hoppa rakt in i en sådan stor och fin pool.
Minns också den härliga doften från sommarregn när jag var liten.
Å jag gillar ditt tänk att sommaren tar slut först i oktober:-)

Ätliga trädgården sa...

Ska vi vara beredda på såna här värmeböljer framöver undrar man ju och i nästa stund tänker jag att jag ska aldrig flytta till nåt serviceboende som inte har luftkonditionering, även om det inte skulle vara aktuellt på många år ännu. Din pool måste vara guld värd även om du inte kan plaska runt hur som helt med opsår.
Allt gott
/Anette

Paula Merio sa...

Det är verkligen varmt när det går så långt att du klagar! Här har gräsmattorna blivit alldeles gula, så himla trist, särskilt den fina 1800-talsträdgården vid Carl Larsson-gården, den som jag betraktar som min "bakficka"....tsss
Där blommar väldigt lite nu, det mesta är överblommat, men grönt och vackert ändå. Det är ungefär dit jag orkar gå nu, tar fem minuter...
Så tråkigt med gräsklipparen, det låter nästan som bilar, alltid nåt som är vajsing och allt kostar slantar,..
Clematis gillar jag skarpt, överlag gillar jag klättrande växter, ska testa nästa sommar när jag är här från starten av säsongen.
Kram

Lena i Wales sa...

Det ena stället alltför varmt, det andra översvämmat. Vart tog lagom vägen?
Trevliga frågor och svar som vanligt.
Alltid roligt med bilder från din trädgård också.
Ta det lugnt i värmen!