tisdag 1 juni 2021

BLOMMORNAS PLACERINGAR

 I morse gick jag upp redan tjugo över fem. Jag vet, det är alldeles för tidigt men jag kunde inte förmå mig till att somna om!


Så här fint och soligt var det när jag gick ut i morse - det gick över sen!

Anledningen var att jag låg och funderade på var dom två återstående sommarblommorna (nejlikor) skulle sättas i för krukor och framförallt var. Naturligtvis löste jag "problemet" när jag låg där och grubblade så det var bara att gå upp, klä på sig och gå ut på altanen. Det var inte direkt nån värme, bara 11 grader och jag var där utan skor eller strumpor så fötterna blev iskalla.....




Ovanstående dekorerar nu en vägg.....

Så det blev en snabb "rockad", för jag ville ju se hur det hela tog sig ut "live" när blommorna var på plats. Rolle säger att jag är hopplös på att flytta om och byta plats på sommarblommor, men jag tycker absolut inte att det är hopplöst. Tvärtom, det är ju faktiskt ett mycket kul och trevligt "trädgårdsjobb"!



På soffbordet har jag ställt en vit blomma som vi fick för
ett tag sen. I trälådan står två rödbladiga alunrot.

Förr, alltså innan man blev pensionär och inte orkar så mycket längre, då var jag duktig på att flytta om perennerna i trädgården också. Men nu så gör jag inte det längre. Dom får växa där dom vill - om dom trivs. Växer dom dåligt så måste man flytta dom, men det är en helt annan sak.....


Nedanför altanen bredvid en av trapporna står den
klängväxt jag köpte i Visby.

Uppe på altanen, mellan poolen och trappan, står en bunke med dahlior.

När man kommit upp från trappan ser det ut så här.

Nu när alla plantorna är utplacerade i krukor och på sin slutliga plats (hoppas jag), så kan jag återgå till lite mer vettiga jobb i trädgården. Måste bl.a. fortsätta att rensa ogräs i "långrabatten". Ett jobb man kan hålla på med hur länge som helst. Rabatten är med kortsidan 50 m lång, dessutom växer det in onormalt mycket ogräs i den!


 Den här trappan är på bilden bakom pelargonen.

Vi den andra trappan så sitter "spjutet", en metallhållare för kruka
eller ljus. Dit flyttade jag verbenan....

Här är kronärtskocksplantan bredvid spjutet och poolen som inte är fylld ännu.

I Älvsjö - Stockholm, där vi bodde på en gammal sjöbotten och alltså hade gammal bearbetad kraftig lerjord rensade jag två gånger per säsong. En tidigt på våren och så en på sensommaren. Sen behövdes inte mer. Därefter höll sig trädgården till våren efter. Här skulle man egentligen behöva rensa alla rabatter varje vecka, vilket man naturligtvis inte kan. I alla fall inte om man som mig har massor av rabatter på 4700 kvm mark.....


Här är den hängpelargon som jag skulle haft på altanen, men den hade
trasslat in sig alldeles för mycket i vindruvorna.....


Sen har vi också ett 100 m långt gräsbevuxet dike utmed vägen utanför, det måste också skötas. Men det överlåter jag åt Rolle, som klipper det var 10:e dag ungefär. Han får också sköta om "parken", både klippa själva gräset och ansa runt träd, buskar och runt "ruinen". "Innertomten", "förträdgården" samt "runt garaget" var förr mina arbetsområden - men numera får han hjälpa mig med dom. Orkar inte lika mycket längre, trots att jag lagt ner många av mina tidigare planteringar!


Dom två aprikosfärgade nejlikorna blev riktigt bra här vid vattentappen på baksidan!

Tyvärr tog det bara en timme i morse innan vädret ändrade sig. Det blev molnigt och det hade väl inte gjort något om det inte börjat blåsa nåt förskräckligt. Så jag gick in i växthuset och donade lite, sen gick jag faktiskt in redan vid tio för att börja med lunchen. Har ingen lust alls att göra nåt ute i blåsten, alltså sitter jag här istället.....


Lilla altanen...


På framsidans altan har vi ännu inte gjort något. Ja, jo - piedestalen och det lilla klaffbordet har kommit fram så jag kunde sätta dit ett par växter. På bordet i halvskugga står en rödbladig alunrot och på piedestalen i sol hela dagen den pyttelilla dahlian som höll på att dö av att krukan inte var dränerad. Rotknölarna stod i vatten hela tiden och hade börjat ruttna.
Inga mer möbler kommer ut nu innan Rolle har fixat golvet. Och det låter ju vettigt, så jag har inte gnällt.....*fniss* Jag har lite fler sommarblommor på framsidan, men dom har jag visat tidigare så jag hoppar över dom idag!

SUSIE
 

1 kommentar:

Lena i Wales sa...

För tidigt, tid vad är det? Något betydelsefullt i samarbetet med andra människor. Spelar tiden någon roll annars när man går upp eller när man går och lägger sig? Ibland kan det var skönt att gå upp väldigt tidigt och sedan slappa på eftermiddagen, ibland är det skönt att ligga kvar i sängen.
Vad fint ni gjort! Roligt att pynta, inte bara gräva.
Ha det bra!