torsdag 6 maj 2021

MARINERAD TORSK

 Igår kom det hela 14 mm med regn och idag har det kommit 3,5 mm så det har blivit hela 17,5 mm vilket man får vara nöjd med ett tag.

Alltså kunde vi inte göra nåt i trädgården igår och jag tror inte att det blir nåt gjort idag heller. Det är alldeles för fuktigt ute. Så igår tog vi bilen och uträttade några ärenden istället. Rolle skulle till smidesverkstaden nedanför Havdhem och sen handlade han lämpligt nog på ICA/Havdhem. Själv satt jag kvar i bilen och läste en deckare.....




Vi passade också på att köpa lite färsk torsk. Båda två längtade vi efter "Marinerad Torsk" som är en rätt jag hittade på när vi bodde i Stockholm men åkte hit några semesterveckor under åren innan vi flyttade. Vi hyrde ett hus på andra sidan ön precis ovanför Sandviken och det var var fiskaren i Sysne som ägde huset. Naturligtvis  inhandlande vi fisk var och varannan dag i hans fiskbutik - och då var man ju tvungen att variera recepten lite.....

FÖLJANDE BEHÖVS:

Torskfiléer, olivolja, smör, dill, persilja, gräslök eller röd lök, salt & peppar, lite ströbröd (gärna Panko) samt vispgrädde och potatis.
Man hackar - massor - av det gröna (och röda) och lägger hälften i en form. På det lägger man sen fisken som man kryddat med salt & peppar. Sen lägger man på det resterande av det kryddgröna och häller olivolja ovanpå. Låt stå i kylskåp allt från en halvtimme till flera timmar (beroende på hur hungrig du är).




När det är dags att steka fisken så skrapar du - hjäpligt - av marinaden (Viktigt! Spar den!!) och strör lite ströbröd på filéerna. OBS! Se till att det finns lite grönt kvar på filéerna och ha inte på för mycket av ströbrödet.
Koka potatisen - gärna färskpotatis!




Stek filéerna i lite smör några minuter på varje sida tills du ser att dom börjar bli klara!




Precis när potatisen är klar så tar du upp fisken, lägger den på fat - eller på varsin tallrik - och så häller du marinaden i stekpannan och låter puttra några minuter. Häll på några dl med grädde, salta och peppra och hugg in! Räkna med att det går åt mer sås än normalt för den blir otroligt god!!



SMAKLIG MÅLTID

SUSIE





 

4 kommentarer:

chica sa...

Susie, que delicia de prato esse!Aqui adoramos bacalhau! Adorei a receita! beijos, lindo dia! chica

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Åååh .... det lät verkligen jättegott. Har sparat receptet, det ska lagas vid tillfälle. Om jag får tag i färsk torsk.
Regn har kommit här också men jag vet inte hur mycket. Har inte satt ut regnmätaren ännu ...

Kram Anita

Geddfish ♥ sa...

Jag, som ÄLSKAR fisk! Wow, så gott det såg ut. Men nu är jag mätt i magen och kvällen är sen.
Ha det riktigt gott!
Kram, Gerd

Ingrid sa...

Det låter riktigt läckert och bra mycket godare än "Findus fiskpinnar".
Tack för receptet! Jag ska testa det på sonen.
Kram, Ingrid