onsdag 5 maj 2021

ÄNTLIGEN REGN!

Det är verkligen hög tid för ett nytt inlägg, men jag har väntat på att vädrets makter skulle slå till så man åtminstone hade det att skriva om.....och först nu har det alltså kommit lite regn!

Jag tror faktiskt inte att jag någon gång tidigare har önskat mig regn så hett, men med en stor trädgård så har jag inte kunnat vattna. Det hade tagit flera dagar i anspråk. Så jag har bara hoppats och hållit tummarna så fort det har kommit några stänk, men inte 17 har det börjat regna inte. Sen har jag alltid haft den inställningen att klarar sig växterna inte själva, då ska jag inte odla just dom. Då får dom dö! Fast i år har vädret varit lite speciellt!! 


I den röda vattenmätaren syns det att det har kommit "hela" 10 mm i går kväll och under natten! 

Eftersom det varit så enormt torrt så har en del av mina växter tagit stryk. Först och främst mina 3 bambun, två svart- och en gulstammig. Nu vet jag inte riktigt hur jag ska göra med dom; Ska jag klippa ner spöna med torra blad eller ska jag vänta och se vad som händer? Dom spön som är torra, vilket syns tydligt, dom ska jag naturligtvis ta bort. Men blir det nu lite mer regn dom närmsta dagarna så klarar sig säkert rotsystemet och då kommer det upp nya spön. Det är dock så trist med dom här torra bladen så jag måste nog göra nåt åt dom.....


Det är inte snyggt med torra blad! Dessutom har jag inte hunnit med att beskära den lilla gul/grönbrokiga benveden som växer under den uppstammade lärken. Det är ett jobb jag sparat.....man kan ju inte göra allt på en gång!!

Sen är det ju också så att dom här bambun med färgade spön behöver några år på sig att få färg. Just den här rakt fram är gulstammig så på den märks det inte så mycket, men på dom svartstammiga där blir det en otrolig skillnad på nya spön kontra gamla.


Det blev en golvlampa vars fot kunde ställas inne i en hörna och
vara ur vägen - så skönt!

I förra inlägget från i fredags så berättade jag att vi varit i Visby för lite shopping. Det var så att jag hade tröttnat på vår golvlampa i vardagsrummet. Den tog upp en massa plats framför fönstren, kabeln till den var mycket synlig på golvet, den var otymplig och den var ful. Alltså var det dags för nåt nytt. Jag började "bearbeta" Rolle för nån månad sen. Hade dock gett upp när han chockade mig med att han tyckte vi skulle åka till Visby i förra veckan för att inhandla en ny. Det var så enkelt att han höll med mig, han var också trött på den gamla.....


Bakom hängsyrenen (Syringa reflexa) som växer i "lyrrabatten" sticker det upp nåt. Det är två orangestammiga korneller (Cornus sanguinea ?) som växer utanför staketet och som vuxit enormt dom sista åren.

Nu när det har regnat lär det nog inte dröja så länge innan alla växter slår ut. En fördel med det kalla trista väder som varit är att dom vårlökar som kommit upp och börjat blomma fortfarande gör det. Men än så länge har tulpanerna inte kommit igång, så jag hoppas att det inte blir jättevarmt direkt nästa vecka. Det får gärna vara lite lagom svalt så dom kommer hålla sig ett tag - och att man orkar jobba i trädgården utan att få värmeslag. Man är ju inte van vid värme precis.....

SUSIE

1 kommentar:

Ingrid sa...

Visst var det bra med lite regn och i nästa vecka kommer värmen också. Det ska bli så gott!
Kram, Ingrid