fredag 16 april 2021

FEM EN FREDAG

 Nej, nu när våren äntligen är här får inte veckorna gå så här fort! Man hinner inte med alls!!  Jag har så mycket att göra i trädgården men veckodagarna, vädret och orken ställer till det så man inte får hälften gjort ens.....

Trots det är nog allt precis som vanligt. Det skulle förmodligen inte räcka med ett par sköna vårmånader till för att få allt jag tänkt på gjort. I alla fall inte för mig! Då skulle jag nog bara hitta på betydligt mer att göra, så det hela skulle bli som alla andra vårar; Stressigt!! 

Träden vajar otroligt i vinden - och det känns inte alls OK.

För tittar jag ut så ser jag att en hel del faktiskt är fixat. Rolle har ju t.ex. hjälpt till med att räfsa nästan hela tomten och framför allt tagit hand om och kört bort allt skräp. Både alla löven samt riset jag fått till. Själv har jag rensat klart i alla pallkragar och dessutom hunnit med lite annat smått och gott också. Så jag får nog känna mig nöjd i alla fall.....


Orkidéerna i diket börjar nog blomma snart!

Men tillbaka till det här med hur fort tiden går just nu. Det började med att vi blev lite chockade över att det var dags för sophämtning redan i torsdags och vi höll nästan på att missa det. Var det hela 14 dagar sen förra gången!? Vi trodde det bara hade gått en vecka.....

Sen dyker Elisas trevliga fredagsfrågor upp. Var det en hel vecka sen sist!? Det var ju alldeles nyss jag jag gjorde ett inlägg med frågor, bara ett par dagar sen.....

Nu väntar jag bara på en 3:e sak som ska hända alldeles för tidigt. För det är ju så att allt brukar komma i grupper om 3, både det positiva eller det negativa. Här följer dock dom mycket positiva frågorna från Elisa - och mina svar:

FEM KLURIGA FREDAGSFRÅGOR

  1. Vad för ”onödigt” skulle du köpa om du hade obegränsade resurser? En massa nya vedartade växter i uppväxta format och så skulle jag hyra in en massa gubbs som skulle få gräva upp "parken" - enligt mina anvisningar. Allt för att göra klar den tjusiga park jag hade planerat innan jag blev sjuk för 6 år sen!
  2. Vad skulle du inte köpa för alla pengar i världen? En ny bostad som skulle bestå av en gammalt hus eller en Gotlandsgård. Det gamla är inget alls för mig, men jag skulle inte vilja flytta alls faktiskt!
  3. Konsumerar du någonting mer än vad du tror andra gör? Ja, jag dricker massor av Pepsi Max (sockerfri) eftersom jag varken dricker kaffe, te eller mjölk och så äter jag rätt mycket kräftor!
  4. Vad är något du sällan lägger pengar på? Nöjen "på stan" och kläder!
  5. Finns det något du köper till andra, men aldrig till dig själv? Kan inte komma på nåt specifikt direkt, men jag älskar att köpa julklappar och presenter till andra - och det köper jag ju inte till mig själv!

*******************************************************

😄

Ibland så får man en liten insikt om hur man själv fungerar. Det slog mig t.ex. igår när jag satt i den sköna solen - idag är det mulet igen och faktiskt ännu blåsigare - och rensade pallkragsrabatter. Dom är alltså klara nu alla 8 sektionerna!

Normalt så ser jag helst på trädgården och dess växter från lite håll. Jag sitter eller ligger sällan på marken och tittar på det som växer, men ibland så skulle jag nog behöva göra det. Nu satt jag där igår med näsan precis över växterna - som redan kommit upp en bit i pallkragarna   - och då upptäckte jag en del kul saker. 


2019 års pallkragar när dom var orensade!

T.ex. så fanns det en massa pyttesmå blad av mina engelska lupiner (det brukar göra det eftersom dom sprider sig otroligt). Bladen är dock väldigt små än så länge, men oj vad vackra dom är! Och inte bara dom utan även små ynkliga gröna tulpanblad som har röda kanter och/eller spetsar. Det här ser man ju inte om man har ögonen en meter eller mer ifrån dom. Så jag kanske skulle börja lära mig att gå ner på knä inför det som är smått och vackert i trädgården!?


Ett års inköp av sommarblommor hos Jonas i När.

Det är kanske tur att jag inte har nåt stenparti i trädgården. Hade ju inte kunnat njuta av ett sånt! Vi har en liten slänt som blev till när vi tog bort den gamla igenväxta vägen som gick utmed tomten på baksidan. När vi flyttat hit så såg jag framför mig ett vackert stenparti på den här delen, men när jag försökt få ner en spade på ett antal platser och misslyckats (jorden - alltså en gammal väg - var fylld av en massa sten, grus, stora träd och fruktansvärt massa rötter) så gav jag upp. Fanns inte en möjlighet att anlägga nåt där inte!


Än har dom inte börjat blomma, men dom är iaf på god väg upp!

Så det var bara att glömma drömmen om ett stenparti och istället få vägen som låg på vår tomt bortgrävd med grävmaskin. Den lilla slänt som blev kvar för att vägen till viss del låg ute i kohagen bakom fylldes på med sten och sen planterade vi lite torktåliga växter där. Bl.a. några murgröna. Dom senare har nu spritt sig bra och täcker snart hela slänten till min glädje. Så det är väl kanske så att man har den trädgård man förtjänar.....


En rosablommande engelsk lupin.

Idag hade jag tänkt beskära den sista busken som måste klippas nu, en syrenhortensia som har ränt iväg så vansinnigt och dessutom blir det inga blommar om jag inte beskär den. MEN...som vanligt sätter vädret stopp för aktiviteterna. Det regnar inte och är ganska varmt, men gissa om det blåser. Något otroligt! Och det räckte med att jag igår blev helt genomblåst och då satt jag ändå ner på min lilla pall och det var värmande sol. Så nej tack, inget trädgårdsjobb idag för mig. Inte heller blir det några nytagna bilder, jag vägrar helt enkelt att gå ut.....så det blev gamla foton!


Det som blev kvar av vägbanken som vi fyllde med sten och
planterade lite växter i där vi kunde!


Trevlig helg!

SUSIE

10 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Flitig du har varit. Själv skulle jag inte vilja att någon annan fixade min trädgård, jag ser det som avkopp

Ingrid sa...

Visst har det varit ett otäckt väder i dag trots nästan 10 plusgrader. Nu vill man ju ha sol och värme så att det går att planera och plantera utan att ha vinterkläder på sig.
Vi får hoppas på en skön helg!
Kram, Ingrid

BP sa...

Så du har jobbat på i trädgården:-) Och vilka fina bilder du lagt upp!
Du verkar också helt nöjd med livet, vilket är så skönt att läsa. Tänk om alla tänkte så...

Gamla hus/bondgårdar etc. - nej tack. Hus över huvud taget medför ju arbete. Och om man till exempel inte är förtjust i trädgårdsarbete så är det betydligt smartare med en relativt ny lägenhet;-)

Paula sa...

Din trädgård är både ditt gissel och ditt paradis! Du har en jävlaranamma som få, men samtidigt måste man veta sin begränsning. Och kanske kan du tänka att det finns mycket i naturen som du inte behöver lyfta ett finger för att njuta av! Stress är aldrig bra, och absolut inte för dig! Tagga ner bruden! Kram

Mrs Calloway sa...

skulle gärna se att någon kom och gjorde iordning min trädgård. rosor får vederbörande inte flytta hur som helst, men annars kunde det vara fritt fram

Susie på Stjärnarve... sa...

Visst är trädgårdsjobben en hobby för mig, alltså nåt jag egentligen inte skulle vilja överlåta till andra. Tidigare så grävde och anlade jag saker själv, men det orkar jag inte med längre. Så när det gäller större jobb - som det skulle bli i parken - då måste jag be om hjälp!
Susie

Karoleen sa...

Så färgglada och härliga bilder du har! Ja, att hyra in personal som kan göra ordning saker till m ig skulle jag också göra om jag hade hur mycket pengar som helst. Få till odlingarna som en vacker växthusodling och ha ett stort vackert växthus med massor av dinglande tomater, och annat gott! Hoppas du får en trevlig helg!

Kina sa...

Underbara bilder Susie, så som man önskar att det såg ut just nu. Men jag tror att du har stora krav på dig själv när det gäller trädgården. Du måste ta dig tid att njuta mer! Sedan verkar nu vara ett fint team, du och din Rolle. Och glöm inte bort att "nöjen", vad man nu räkna som nöje, är viktigt för välbefinnandet! Och sluta stressa! Var rädd om dig! Kram!

Robert W sa...

Kräftor är så goda!
Lupiner är vackra. Men de amerikanska lupinerna har spridit sig. De anses vara en invasiv art som hotar både ängsblommor och insekter.

Lena i Wales sa...

Oh, vad du har hängt i. Gjort massor.
Intressanta tankar kring trädgård och trädgårdsarbetet.
Trevliga frågor och svar den här gången också.
Skön söndag!