tisdag 9 juni 2020

"VILD" KO?

I morgon åker vi till sjukan för min mammografi, så ikväll är det nog bäst att jag tar en halv sömntablett annars ligger man väl bara och oroar sig!

Idag däremot har det man inte haft tid för det, vi har haft fullt upp med allt möjligt. Både jobb inne och ute samt i växthuset. Dessutom har jag återigen - det är nog 20:e gången - pratat med Telia om vår dåliga telefon. Den gör fortfarande precis som den vill och för att få den at fungera så måste man rycka ut nätkabeln ur routern ett par minuter. Sen går den perfekt igen.....!?

Ute i trädgården växer det massor av Allium av olika namnsorter, den här vid ingångsgrinden är ganska hög - men vilken det är har jag inte en aning om.
Precis under trädet - som är en Acer negundo variegata som jag satt för 13-14 år sen - växte det tidigare ett japanskt olvon, men det dog förra året och nu verkar det som om kameleontbusken - som inte är nån buske utan en klängväxt; Actinidia kolomikta - som växer närmast den rosa krukan också är på gång. 
Men det är många buskar som ser lite medtagna ut i år, man får nog ge dom lite extra tid!

Här ovan är den svarta porslinskruka jag skrev om i förra inlägget. Den fick jag idag äntligen ner tre alunrot i, 2 mörkt röda och en bärnstensfärgad. Om dom överlever så tror jag det kan bli riktigt snyggt!


Rolles egenuppdragna kastanj är nu över 2,5 meter hög och har fått en vit blomma. Svårt att se, jag missade med bakgrunden, men det är en fin allra högst upp!



En liten bit från kastanjen så är det Rolles dekorationer i "parken". Först en gammal traktor - noggrant tömd på alla vätskor.  I bakgrunden står ett annat jordbruksföremål - en vält av nått slag - och när jag ikväll gick förbi det så hördes en massa små kvitter från det!?
Det visade sig att det är nån fågel som har boat i röret som sticker upp snett ifrån det. Jag försökte titta ner, men såg inget - bara hörde. Jag får verkligen hoppas att det är nån som tar hand om ungarna, även om det är ett långt rör.....

Här i "parken" har jag satt massor av olika små träd och dom börjar så sakteliga växa till sig.
Rätt fram är det en ek och bakom den växer en syren med mörkt lila blommor som syns lite mellan ekgrenarna. Den lilla tvåfärgade busken till vänster är en rödbladig hassel, som alltså planterades som rödbladig men som verkar ha återgått till det vanliga gröna!

Här är en favoritsyren som växer vid staketet till "innerträdgården", den är mörk med vita kanter och heter `Sensation´ - och den är verkligen sensationellt snygg!



Precis innanför staketet till "parken" är vår "stenhörna" som i år nästan är helt igenväxt med ogräs. Det är allt möjligt; Gräs, salmbär - som inte är kul att försöka få bort, det är taggigt - plus en massa annat. Men min käre gubbe har satt igång med rensningen, för själv kan jag inte sitta ihopkrupen med böjd rygg eller stå upp med raka ben, som jag alltid gjorde tidigare!

Här ser man hur långt han har kommit, det är alltså till vänster om den taggiga blå linjen jag ritat in. Skulle tro att det är en fjärdedel i alla fall. Men han blev väldigt trött på det här trista jobbet och övergick till att klippa klart gräset längst bort i "parken". Så nu är det iaf fint därute..... 

Det blommar överdådigt i pallkragarna, men här ser man också att det finns en del som inte ser lika bra ut. Det lilla trädet - en pagodkornell - i "långrabatten" till höger om altanens räcke på bilden, ser inte kul ut. Var och varannan gren är död, så här måste man göra en insats snart.



Ibland händer och sker det saker i trädgården som man inte har nån kontroll över, inte vet varför det händer eller hur det kan hända!? Rolle klippte gräset bakom garaget och trädgårdsboden härom dagen. Idag skulle han ta bort ett ogräs som blivit enormt stort, så han gick dit med lite verktyg. Jag var på altanen och tvättade rent alla prydnasgrejor för andra gången i år. Rolle använde högtryckstvätten igår och spolade av allt, så nu var det bara finliret kvar. Men så ropar han till mig att jag skulle komma och titta.

På den lilla planen på andra sidan staketet till "innertomtens" lilla "murrabatt" - alltså bakom trädgårdsboden - så ligger det en stor koblaja!? 
OK, det går kvigor i "kohagen" bakom oss, men det är både ett elstängsel och ett litet dike mellan vår mark bakom boden och den lilla skogen. En ko kan alltså inte stå med bakändan mot vår tomt och lägga ifrån sig en blaja - så hur har det gått till? Har vi haft en ko på drift på vår infart och tomt?
Om det är så, så får man verkligen vara glad över att vi har hela "innertomten" inhägnad. Där kommer ingen ko in och kan beta rabatterna.....

SUSIE

6 kommentarer:

Daniel, Telias Kundservice sa...

Hej Susie!

Det är aldrig kul när något strular, sen håller jag med om att det är rätt konstigt att telefonin hoppar igång direkt efter en vanlig omstart. :) Skulle du ha en router av modellen Sagemcom så kan det vara ett känt mjukvarufel som våra tekniker jobbar på att fixa. Självklart vill vi dubbelkolla detta med dig och felsöka först. :D

Skicka jättegärna i väg ett meddelande i PM till oss på Facebook som innehåller ditt kund- eller personnummer, adressen det gäller, så kommer vi att kika på det åt dig. :) Där finns vi vardagar 9-21 och helger 9-17.

Ha en superfin dag! (Bilderna ser så fantastiska ut!😍)

//Daniel, Telias Kundservice

Bosse Lidén sa...

Gäster i ett rör. Hemliga kor i närheten. Det händer mycket i er fina trädgård. Trist att det inte blivit ordning på Telia ännu.
Hoppas din undersökning går bra.
Kram Bosse

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Hej Susie!
Tillbringar minimalt med tid vid datorn nu så ditt inlägg hade hamnat långt ner i min "följarlista". Hoppas att det gick bra igår på mammografin. Hoppas också att problemen med Telia löser sig. Såg till min förvåning att deras kundtjänst kommenterat hos dig.
Visst är syrenen 'Sensation' fin. Jag har en också som i år inte har många blommor men vackra är dom.
Märkligt med koblaffan. Ja ett riktigt mysterium. Hoppas ni får en förklaring.

Kram Anita

Ingrid sa...

Lycka till i dag Susie!
Varm kram, Ingrid

Lena i Wales sa...

Så vackert med allium, lupiner och syrener!
Gillar Rolles dekoration, häftigt med en gammal traktor i trädgården.
Ett verkligt komysterium ni råkat in i.
Lycka till idag!

Carina sa...

Det verkar som vintern som inte var en vinter gått hårt åt en del växter. Men egentligen tror jag att det är de två torra somrarna innan som satt sina spår. Trist men kanske ofrånkomligt. Träd är härligt att ha - älskar skuggspelet och svalkan de kan ge.

Ha det gott! Carina