måndag 24 februari 2020

VÅRTRÄDGÅRD!?

Har återigen lagt in en ny header, den här gången på Santos bredvid dom allra första blommorna som dykt upp på tomten. Och dom enda faktiskt.....

Headern är inte gjord i det nya redigeringsprogrammet, utan i gratisprogrammet jag alltid brukar använda: PicMonkey. Anledningen är att det tar sån otrolig tid att sätta sig in i ett nytt och avancerat program, så precis som jag skrev i förra inlägget; Varför skaffade jag det!? Gratisprogrammet duger till det jag ska göra!!

Santos vid Scilla mischtschenkoana - persisk blåstjärna - som är vit och turkos. Inköpt på en lökafton hos
 Trädgårdsamatörerna 2006. Fast inte 17 vad dom vita och TURKOS inte. Nej vita och blaskljusblå!
Däremot kan man ju skoja till sig lite med dom vanliga bilderna man lägger in. På ovanstående bild så kan man se att jag det finns en sten bredvid Santos, den bruna till höger om trädet. Och den tog jag faktiskt bort med hjälp av det nya programmet. Det var faktiskt den finessen som jag föll förr. Alltså att man kan ta bort detaljer som man inte gillar på foton!

På ovanstående bild har jag både tagit bort både stenen samt några ruggar med ogräs - det senare är mycket trevligt att man kan göra! Synd att man inte kan ta bort ogräs lika lätt i verkligheten!!*fniss*

Bild tagen från "parken" där jag gick runt i morse för att hitta några blommande lökväxter.

Eftersom det var kanonväder idag - strålande sol och +2 grader - och jag gick ut med Santos på morgonen så tog jag med kameran. Passade sen på att gå runt och kolla om blåsten sista tiden hade ställt till med nåt - men nej! En massa kvistar från granarna och tallarna hade dock blåst ner, men är det inte värre än så är det helt OK!

Den stora "lådan" är alltså poolen som är inbyggd i altanen. Gissa om man längtar.....

Inte hittade jag fler blommor än dom persiska blåstjärnorna som växer i vinkeln till "långrabatten". Med vinkeln så är den 50 m lång och gör verkligen skäl för sitt namn. Dom sista åren har jag dock mer och mer tagit bort alla perenner i den och övergått till att nästan bara ha bambu, buskar och små träd.
 Och det är likadant med "poolrabatten" på baksidan. Bort med jobbiga perenner och dit med ännu jobbigare japansk bambu. För den sprider sig nu med blixtens hastighet i hela den stora rabatten och blev förra årets absolut jobbigaste sensommarjobb.


Det enda kul jag hittade i "parken" var några vackra hängen på min rödbladiga lilla hassel. Den övre bilden är med skugga, den nedre i sol! Så det där med VÅR är nog lite överdrivet, i alla fall här i Eksta på vår tomt!!

SUSIE

6 kommentarer:

chica sa...

Lindas fotos e o jardim com ares de primavera! bjs, chica

Ingrid sa...

Det är kul att fixa lite med bilderna och kunna både lägga till och ta bort. Visst har det varit ett härligt väder i dag. Jag gick ut på en promenad på eftermiddagen och det var riktigt skönt i skogen.
Ha en fin fortsättning på måndagen!
Kram, Ingrid

Anjas Hill sa...

Hej Susie!
Tänker som du när det gäller redigeringsprogram. Som pensionär är jag tvungen att reducera utgifterna och det finns gott om gratis redigeringsprogram. Är man inte proffs så behövs väl inga dyra program...men, yngre personer vill kanske bli betraktade som proffs och då får man ju kosta på sig ett och annat.
Nej. För mig duger min gamla kamera och ett gratis redigeringsprogram. Det enda jag brukar göra är att beskära eller/och ändra ljusstyrkan. Men visst låter det kul att kunna eliminera onödiga detaljer om man så önskar. Och, precis som du säger: synd bara att man inte kan göra det även på riktigt, ute...;-)
Ha det gott!
/Anja

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Ha, visst vore det väl häftigt. Man går en tur i trädgården, studerar rabatterna där ogräset frodas. Precis när man ska börja rensa så börjar det regna. Men vad gör det. Man knäpper snabbt några bilder, rusar in och laddar in dom och sätter sig vid redigeringsprogrammet. Rensar där bort allt ogräs. Precis när man är klar så har solen börjat skina igen och man går ut ... och där är rabatterna, färdigrensade och klara :) Visst lät det väl nästan som ett embryo till en science fiction-bok?

Solen sken i varje fall fint hos er igår, likadant här. Och den skiner fortfarande men det hotas med snö till kvällen. Usch! Vill inte ha snö men det bryr sig inte snön om.

Ha det bra!

Kram Anita

Mia Halvarsson sa...

Vad duktig du är som fixar bilderna så där, ska nog kolla det där programmet...fast det var inte PicMonkey va???? Får läsa ditt förra inlägg...
Ha det så fint i våren (för det tycker jag att du har jämfört med mig ;) )

Karoleen sa...

Men vilken sötnos Santos är! Supersöt ju =)