söndag 1 december 2019

NÄR JAG INTE VILL GÅ UT...

...vilket händer rätt ofta den här och kommande årstid, då får man roa sig med annat! T.ex. sitta framför datorn och drömma om våren!!

Det är en perfekt tid att få nya "vilda" idéer, alltså rita och planera nya planteringar. Hitta nya växter att falla i trans inför och fundera på att börja samla. Så det var ett trevligt ämne att skriva om som man fick hos TRÄDGÅDSFÄRGRING.
Sen om det nästan aldrig blir exakt som man fantiserat om, det gör inte så mycket. Glädjen att ha en egen plätt på jorden som man faktiskt kan och får göra lite som man vill med, den är oerhört stimulerande den här årstiden!

Vårlöksväxter, t.ex. tulpaner av alla färger och former älskar jag att samla på!
Sen är det ju så att man måste gå ut, även om man inte vill det, när man har hund. Vilket är otroligt bra, annars skulle jag nog gå i ide i mitten på november, titta fram en vecka över jul/nyår - och sen krypa tillbaka och inte visa mig förrän i slutet på mars. Jag är inte nån "vintermänniska" precis!

Rolle & Santos på ingång efter en liten prommis.
Vintern och senhösten har visserligen blivit lite bättre sen vi flyttade från Stockholm hit till Gotland. Här är eventuell snö faktiskt vit och det är aldrig så där otroligt kallt, framför allt inte så länge. 
Och även om vägarna varken sandas eller saltas, så vet man det och har ordentligt på fötterna och på bilen. "Sommarmackor" fungerar inte här. Man måste man ha vinterdäck och dubbat, både på fötterna och på bilen!

Vinter var det redan i december 2018.
Så när jag inte kan gå ut så planerar jag vårt umgängesliv. Förr hade vi massor av folk hemma just den här årstiden. Det var många bekanta, vänner och så hade vi då ganska stor släkt. Men... med tiden och beroende på flytten så har umgänget minskats drastiskt och numera är det bara en bråkdel av tidigare. Trist, för det var ett mycket bra sätt att fördriva den ruggiga tiden - och är det nåt jag älskar så är det att ha gäster. Det skulle jag kunna ha varje vecka.....

Här är grannarna på lunch nu i höstas.
Nu är det dock julen man kan se fram mot och jag har redan börjat planera vad vi ska ha för julmat. Våra vänner Cronis & Beth kommer på julafton och sen räknar vi med att Ylva, vår hustomte Eriks änka som bor 400 m härifrån, kommer på juldagen.
Hon har visserligen sin son Johan och hans fru Carro samt deras barn boendes mitt emot sig, men det kan kanske vara kul att gå hem till nån annan åtminstone en gång under julen. Och framförallt passa på att vila upp sig lite, för jag antar att det blir ganska stojigt med tre grabbar under tio år på julafton och dessutom är det Ylva som sköter det mesta med julmaten..

Jul under golvrenoveringen!

SUSIE

5 kommentarer:

Carina sa...

Gäster är alltid trevligt även om saker och ting går i perioder. Jag går aldrig i ide utan fortsätter vara ute. Skogen och mossorna har sin höjdpunkt nu tänker jag. Mossan är som allra grönast och skogen lite murrig och skön.

Ha en härlig första advent! Carina

Mia Halvarsson sa...

Jaa, det är jättetrevligt med gäster, här i byn går vi runt till varandra stup i kvarten :D Du har ett trevligt kök/matrum att umgås i också, där kan ni sitta länge :) Ha en fin adventssöndag!

Maribel sa...

Hej Susie!
Vilken härlig header, kan höra bjällrorna, när tomten far iväg.
Din vinterbild ser så fin ut, gillar att det gråa har tagit slut och vi har fått lite snö, även om det är ganska halkigt ute. November var otroligt grå och blöt, december går så mycket snabbare med alla helger och förberedelser inför Julen. En månad då man umgås och har det skönt tillsammans.
Ha en fin första advent /Kram Marika

Ingrid sa...

På julen behöver jag aldrig fundera på vad det ska lagas för mat, för det är "same procedure al last year" som gäller och nåde mig om jag glömmer något eller försöker ändra på någonting.
Det enda som ändrat sig genom åren är lutfisken. Förr tvingade jag i barnen lutfisk med hot om att de skulle bli utan julklappar om de inte smakade lite, men nu går det knepet inte hem längre.
På julaftonskvällen blir det numera Jansson i stället för lutfisk och till en ansjovishatare gör vi en låda med skinka i stället för ansjovis. Det gäller att få alla nöjda.
Ha en fin vecka!
Kram, Ingrid

Villrose sa...

Herlig bilde av tulipaner. Det er noe å se fram imot! Ja, bra med hund som får en ut i frisk luft hele året :)
Trivelig med besøk. Liker å ha mange her i julen, selv om det blir mye ståk :) Ha en fin uke!