fredag 20 december 2019

5 FRÅGOR INNAN JUL

Jätteskönt att få sätta sig ett tag vid datorn och klura på Elisas frågor. Det är ett skönt avbrott i städning, pyntning, planerande och handlande - fast det senare skickade jag Rolle att fixa. Han fick en lång lapp, men då var ändå bara helgmaten. Julmaten måste jag handla alldeles själv.....

Alltså precis som det där med att ta bort alla prydnassaker och istället ställa/hänga upp alla juldekorationer. Jag vet inte men jag har hitintills inte träffat så många män som är riktigt duktiga på sånt. Jo, det skulle nog vara våra homosexuella vänner som verkar ha fått just den genen också.....!?

Här kommer frågorna och mina svar;

1.     Vad gillar du mest med julen?
Framförallt den mysiga varma stämning man kan känna om man inte är alltför stressad. Jag bara ÄLSKAR allt med julen!!
2.     Hur kommer du spendera årets jul?
Som vanligt sen vi flyttade hit; Hemma med goda vänner här på julaftonsmiddag och sen med en god vän här på juldagsmiddag.
3.     När slutade du tro på tomten?
Vi som trodde på tomten som barn, har i vuxen ålder nog aldrig riktigt gett upp hoppet att han finns och kommer att överraska oss på julafton!
4.     Byter du någonsin en julklapp du får?
Nej, det har jag aldrig gjort! Fast det hänger kanske ihop med att redan för 50 år sen började vår familj med att vi köpte en eller två extremt billiga julklappar (då var maxbeloppet 10:-) som vi sen la i en hög och så delade ”tomten” ut en i taget. Det senare var viktigt, för sen skulle alla titta på och kommentera när man packade upp klappen. Ibland fick man bra saker, ibland roliga saker, ibland sin egen klapp och ibland fick man nåt som bara passade det motsatta könet. Eftersom vi då var många släktingar & vänner så tog det här flera timmar och det var också en källa till MASSOR av skratt.....
5.     Brukar du ha uppesittarkväll?
Njae, kvällen innan gjordes all mat klar - framförallt skinkan - och sen skulle man ju smaka av den, köttbullarna, och syltan. Skinkan gärna på en macka och med hemgjord senap och till det ett glas öl eller i mitt fall julmust. Förr kunde vi nog ta en snaps också om sillen var klar för avsmakning. Numera blir det inte snaps ens på julafton...... Jag älskar att göra all julmat och dess tillbehör själv. T.ex. första året här på ön saltade jag in en skinka med ben och kokade den, men eftersom vi numera endast har två gäster på julafton och en på juldagen så har jag minskat ner julmaten och förberedelserna otroligt - så förra året köpte jag faktiskt en färdigkokt. Men griljera den, det gjorde jag själv – det får ju vara någon måtta på bekvämligheterna.....


11 kommentarer:

Ingrid sa...

Så kul att läsa dina svar!
Jag önskar dig och Rolle en riktigt GOD JUL!
Kram, Ingrid

Geddfish ♥ sa...

Roligt att läsa dina svar. Roligt att öppna paket i lugn och ro i stället för att slita upp dem!
Trevlig fredag och god jul!

Paula sa...

Hemgjord senap, wow så gott. Jag har i allafall lyckats få tag på finsk senap till jul, den är inte söt som den svenska.
Annars stämmer jag in vad gäller skinkgriljering och avsmakning, o jag tänker nog satsa på en snaps i år, för den är inhandlad för första gången på många år! Sen sover man på söta örat...
God Jul önskar jag dig!

Ölandsvindar sa...

Numera är vi själva gäster under julen, kul som omväxling efter alla dessa år med hela släkten på besök. Mest stressigt var det när jag som drygt 20-åring, hade min farmor och farfar med bland gästerna. Farmor ingav alltid respekt och jag bara visste att hon skulle betrakta julen som förstörd, om minsta grej saknades på julbordet. Men....visst skulle det vara väldigt roligt om familjen kunde komma ner till oss en jul. Ganska omöjligt i nuläget, då alla har någon form av husdjur och dessutom varierande arbetstider. Så idag får vi koncentrera oss så allt kommer med i packningen inför avresan till Trosatrakten. En riktigt GOD JUL till dig och gubben!

Mia Halvarsson sa...

Åh så härliga svar, jag blir lätt nostalgisk när jag läser :) Visst är det roligt att laga maten själv, det blir godare och man får ju faktiskt känna sig nöjd :)
God Jul till er <3

Märtha sa...

God Jul till er! Jag "tjuvläser" Fem en Fredag hos dig (också), men har inte förmått mig till att delta själv. Något jag verkligen gillar i dina svar är det där med julklapparna. Pratade om det idag med några bekanta, en mormor hävdade bestämt att sådant inte fungerar med små barn som river i paketen och kastar det de inte tycker om, medan en farmor sa att hon hållit hårt på att en klapp öppnas åt gången, den som förivrar sig får vänta länge på följande klapp - och barnbarnen har lärt sig. Jag har inte levt ett liv med många julklappar, så jag kan inte uttala mig... Ha det gott!

Lena i Wales sa...

Jag älskar också Julien!
God Jul 🎅🎁🎄

Boklysten sa...

Det är kul att göra julmat själv, men jag gör inte allt själv, det orkar jag inte. Och jag är imponerat av att du orkar göra allt själv!

Gunilla Teckenberg sa...

En God Jul önskar jag dig, Rolle och Santos!

Kram!

Rosor och ruiner sa...

God Jul!!

Bosse Lidén sa...

Jag har heller inte gett upp hoppet. I år kommer säkert den riktiga jultomten.
Jag vill tacka för det fina julkortet och önska dig och Rolle en God Jul. Men den lär inte bli vit.
Kram Bosse