onsdag 2 oktober 2019

EN KVÄLLSTUR

Både igår och idag har jag fått en del gjort i trädgården. Det var ett bra tag sen, men jag såg på min vädersite att det skulle bli betydligt kallare från och med i morgon. Så det gällde verkligen att passa på.....

Det var mina åtta pallkragsrabatter som måste börja åtgärdas. Jag hann dock bara med fyra, trodde jag skulle hinna fixa alla åtta men..... Anledningen var kanske att i två av dom skulle jag samtidigt plantera dom tulpan- och alliumlökar jag hade fått hem. Dessutom fylla på jord eftersom den befintliga sjunkit ihop. Det får man göra varje år, men jag brukar göra det på våren normalt. Alltså tog det lite längre tid än jag räknat med.

På den första bilden ser man hur det ser ut innan det är fixat, på den här ovan hur det ser ut efter. Förutom det att jorden vi hade hemma bara räckte till två lådor, så nu är det sex lådor som vi får köpa jord till. Men fyra är i alla fall rensade..... 
I morgon blir det trist nog förmodligen regn, så då lär man inte få något gjort!

Ikväll vid halv sju när jag gick ut med Santos, så märkte man att det verkligen har blivit höst. Det mörknar så tidigt nu att det nästan var mörkt när vi kom tillbaka. Men vid den här tiden går jag inte långt precis. Hade nog egentligen behövt ta med mig en ficklampa.

Allt fler träd och buskar har dom senaste dagarna börjat få sina höstfärger - och varje år tänker jag att jag skall dokumentera vilka som har bäst färg, samt vilka som behåller färgen och bladen längst. Alltså helt enkelt få en uppfattning om vad jag ska satsa mer på..... 
Jag gillar nämligen höstfärgerna i trädgården, man behöver nåt färgglatt att pigga upp sig med nu!

Efter den lilla rundan med Santos tog jag ett varv i trädgården, för att se om det fanns nåt kul att fota. Såg då att en hel del av rudbeckiorna i "poolrabatten" blommar fortfarande. Helt otroligt! Undrar hur länge dom kan blomma egentligen!?

I "poolrabatten" - alltså den stora rabatten nedanför poolen - blommar också den här fjärilsbusken (Buddleja) som är både lila och orange. Den här namnsorten skulle bli endast 1 meter hög, men är nu över 2 meter och har massor av blommor! Att den blommar så bra beror på att jag klipper ner den ordentligt varje vår - och ändå är den så hög!!

Efter ha varit till växthuset och stängt dörren ordentligt så gick vi hem och då hade faktiskt den automatiska ytterbelysningen tänts. Syns på väggen till höger om krukan med lite blommande sommarblommor i!
Nyss när jag släppte ut Santos för hans sista kissrast så var det bara +2 och jag undrar om det inte blir minusgrader i natt. Hemskt!

SUSIE



5 kommentarer:

Anjas Hill sa...

Hej, hej Susie!
Det ett tag sedan sist ;-)
Nu får man bråttom helt plötslig,t när vädergudarna vill ge oss kyla, att skydda de som inte tål detta. Hos mig är det väldigt mycke'.
Inte lätt alla gånger att tycka om det , men än så länge har vi ju nästan fyra årstider - vilket vi kanske ska vara tacksamma över:-)
Det verkar dock som om du har det kallare på Gotland än jag här närmare Västkusten.
Ha det så jättegott i trädgården, med gubben och vovven :-)!
/Anja

Ölandsvindar sa...

Lite kyla går väl an men mörkret är för himla trist! Nu får vi ha tänt när vi går upp på morgonen och det är verkligen ett vintertecken. Jag började rensa i en pallkrage förra veckan och jag gjorde alla möjliga fynd. Plantor i krukor som jag bara hade ställt ner och som doldes av en växt som tagit överhand. Hittade bland annat en alunrot och en daglilja. Jag får skaffa dem en bättre tillvaro på något annat ställe. Annars handlar det mest om att ta tillvara begagnad jord efter tomater och annat. Jag rör i lite benmjöl och fyller på i rabatter och lådor. Pelargonerna måste in också. Inte för att det är för kallt ännu, men de har en tendens att bilda mögel när det är fuktigt och regnigt. Bara att kämpa på, lite varje dag! Kram från Kerstin

Ingrid sa...

Vi hade +3 som kallast i natt, så ännu hänger både dahlior och pellisar med.
Igår var det verkligen en fin dag, som jag nog borde utnyttjat bättre, för i dag är det väldigt blött. Få se om jag kan få in några krukor i förrådet i alla fall.
Ha en skön torsdag!
Kram, Ingrid

Hanneles bokparadis på Hisingen sa...

du behöver väl inte rensa pallkragarna helt...? Perenner?
kram

Susie på Stjärnarve... sa...

Hannele; Jo, i flera av dom har lupinerna helt tagit över och där måste jag försöka (för det är inte lätt) åtminstone en del av dom!
KRAM/Susie