torsdag 26 september 2019

"GAMLA" DEKORATIONER

Gårdagen och dagen har för Rolle gått åt till att ta bort alla trädgårdsmöbler och att täcka över den tömda poolen. Trist - men naturligtvis nåt man måste göra den här årstiden. 

Men är det inte lite onödigt tidigt.....!? Fast jag förstår Rolle. Det är inte så kul att göra sånt jobb när det är regnigt eller kallt - eller t.o.m. isigt ute!


Själv har jag ägnat mig åt att plantera dom 5 ljungplantor Rolle köpte åt mig i förrgår. Jag blev mycket glad, för han köpte dom på Granngården för 100 kronor, men det fanns även ljung på ICA för 29 kronor styck. Och dom såg hemska ut. Små, färglösa och ynkliga, så han gjorde helt rätt! 
Två av dom stora ljungplantorna satt jag i den stora plåtkrukan som jag fick av min väninna och f.d. granne Bibbi första gången hon kom hit och hälsade på. Alltså för 15 år sen. Nu vågar man inte längre lyfta den, för den är helt sönderrostad i botten!


Jag dekorerade alltså om lite, både vid ingången och på "stora altanen". Jag hade ju tagit bort den här krukhållaren - som jag alltid har haft på väggen vid ingången tidigare - och flyttat hit den stora röda krukan som en väninna har gjort.
Men...nu tog jag alltså den krukan med sin röda hängpelargon och hängde upp i växthuset bland vindruvorna. Istället fick den här komma tillbaka på sin ordinarie plats. Jag fick den av Rolles mamma redan första året vi flyttade hit (hon köpte den på Zetas Gardencenter) alltså är den över 16 år gammal. Men den blir bara snyggare och snyggare (alltså rostigare) för varje år som går!

Här är en till sak som är gammal - men inte ampeln utan själva ytterkrukan. Den är nog runt 20-23 år!
Grannen närmast oss i Örby, Stockholm hade inbrott. Rolle upptäckte tjuven när han klättrade in över balkongen - och ringde naturligtvis direkt till polisen. Dom kom fort och anträffade tjuven inlåst i badrummet där han satt och drack ur en flaska sprit som han hittat i grannens barskåp. 
Som tack för att tjuven inte hann göra mer ofog inne eller stjäla nåt, så kom grannarna in med en blomma i den här ytterkrukan dagen efter. Mycket trevligt!

Den här krukan är också jättegammal, närmare 17 år. Den skaffade jag när vi köpt huset men inte flyttat hit ännu. Den ställde jag bredvid ytterdörren med en pelargon i - och höll tummarna. 
Vi köpte huset på hösten men flyttade inte hit förrän 25 juli året efter, men vi åkte ner minst en gång i månaden med lite grejor. På våren tyckte jag det såg så trist och obebott ut. Belysningar och gardiner hade vi satt upp, men inte en blomma utomhus. 
Alltså blev det den här krukan med en torktålig pelargon i - och till min stora glädje levde den varje gång vi kom hit. Nu står krukan alltid på den lilla pelaren vi gjorde själva!

Så här ser det alltså ut vid ingången till "innertomten" med ljungplantorna på plats! 
Den franska lilla piedestalen (också en present av Bibbi - som tyvärr inte finns i livet längre) där jag tog bort en klematis som hade torkat ihop i somras, har börjat få nya klättrande skott. Jag tyckte mig se något litet grönt då och lät därför piedestalen vara kvar och nu gläder klematisen mig!

Efter allt regnande tidigare i månaden så är gräset otroligt grönt och fint - betydligt bättre än i våras - men det finns inte så många blommor att fota precis. På den här bilden ser man dock en av mina tre ruggar med tidlösa!

En del växter har fått sin höstfärg och det är väl i och för sig trevligt, men det förebådar också att hösten verkligen är här. Trädet ovan är min japanska katsura - Cercidiphyllum japonicum - som inte bara får vacker höstfärg utan också doftar nybakad äppelkaka!
Trädet grönskar så tidigt att dom nyutsprungna bladen blev frostskadade i våras. Såg hemskt ut, dom blev svarta och skrumpnade. Till min glädje satte den dock nya blad efter ett tag och jag kunde andas ut. Så kom den otroligt torra sommaren - då var den på gång att dö. Som tur var fick vi ordentligt med vatten nu i september, så den har iaf överlevt året!! 

Så många blommor finns det alltså inte att fota, så det blir en liten glad hund på prommis med matte ikväll. Han älskar att gå ut och får väl kanske 5 prommisar om dagen. Men bara en av dom är riktigt lång och den tar husse numera hand om, den korta efter maten är dock min. Då brukar jag passa på att ta lite bilder samt besöka växthuset. Efter frosten så är det för att se till att dörren är stängd och att värmefläkten fungerar. Men idag hade vi faktiskt glömt att öppna dörren i morse, så det hade varit 42 grader där inne..... 

SUSIE

3 kommentarer:

Ingrid sa...

Det ser ju jättefint ut vid er ingång. Du är så duktig att dekorera. Själv har jag inte börjat tänka på ljung ännu.
Ha en skön helg!
Kram, Ingrid

Carina sa...

Höstfärgerna är som blommor i sig tänker jag. Ljungen är vacker just nu, härligt det finns så många sorter :)

Ha en fin söndag! Carina

Maribel sa...

Hej Susie!
Hösten är här med alla vackra färger i trädgård och natur. Det blir en hel del att städa undan utomhus, bra att börja i tid.
Ha det fint /Marika