tisdag 24 september 2019

FROST & POOLTÖMNING

Jaha, så var det då "riktig" höst igen! I natt var det nämligen frost - och det passade ju bra eftersom det var höstdagjämning igår. Även om det var onormalt tidigt för hösten i år!!

Redan igår kväll när jag gick ut med Santos så var det kallt, bara 8 grader och inte blev det bättre under natten. Som tur var stängde jag den riktiga dörren till växthuset och inte bara nätdörren - som jag gjorde härom kvällen! Dessutom har Rolle - som är en förutseende man - monterat värmefläkten och ställt in den på +12 grader, så alla växter där har klarat sig.

Det beror alltså inte på kylan att dom kvarvarande vindruvorna skrumpnat ihop. Att dom hänger kvar beror på att det var så enormt mycket med druvor i år, så jag kunde inte ta hand om dom. Det finns dock några klasar som fortfarande "lever" och på dom är druvorna otroligt söta och goda. Och nu när man inte frossat i druvor på ett tag är det riktigt trevligt.

Nåt annat som det är mycket av i år är limefrukt. Trädet har dock självsanerat sig genom att släppa hundratals små kart, men dom c:a 20/25 som är kvar ska få sitta tills dom är ordentligt mogna. 
Det knasiga är att nu har trädet börjat blomma om (se nedan).


I flera år har jag haft två stycken Alströmeria-plantor i växthuset som överlevt och blommat hela växtsäsongen. En mörkt rosalila och en ljust rosalila med gula fläckar. Den senare avled tidigt i våras när det blev för varmt - och för dåligt med vatten. 
Den andra var jag dock förståndig nog att ställa ut i mitten på min "rosenfolly" där den både fick vatten och dessutom var skyddad mot den värsta stekande solen av rosgrenarna. Fungerade!

Nu har den alltså börjat blomma och därför tog jag in den i växthuset igen, där den ska få stå tills i vår. Jag vet inte om den skulle överlevt ute i skyddat läge, men jag vill inte chansa!

Jag har en hel del olika sorts benved i trädgården. Är nämligen mycket förtjust i både deras små vackra bär och deras höstfärger. Den största av dom - en Euonymus alatus - växer på baksidan mot kohagen, har tyvärr redan fällt alla sina blad efter att ha varit precis illröd tidigt. Det var förmodligen torkan som tog den, den växer i grus/sten-slänten.

Sen har jag en dvärg (E. alatus `Little Moses´, se ovan) en bit ifrån i betydligt bättre jord. Den brukar vara både tidigast med höstfärger och dessutom få en otrolig färg. Men i år var det alltså Euonymus alatus `Compactus´ - förra bilden - som ersatt `Little Moses´ enligt en del gardencenters, men som inte är lik alls - som växer i "förträdgården" mot vägen som är finast just nu. 

SUSIE



1 kommentar:

Ingrid sa...

Här slapp vi frosten i natt också. Vi hade hela +4 som kallast.
På Stenstugu har det också varit enormt med vindruvor, men de har varit ganska sura och inte speciellt goda. Jag har gjort gelé på en del av dem och det blev riktigt bra. Den smakar ganska likt röd vinbärsgelé som jag alltid gjorde förr.
Ha en fin fortsättning på veckan!
Kram, Ingrid