fredag 2 augusti 2019

DET BLEV BRA VÄDER...

…idag i alla fall. Igår trodde man ju inte det precis. Då var det grått, mulet och ganska kallt – ända tills på kvällen då det faktiskt blev blå himmel. Men idag har det varit kanonväder hela dan´med hela 23-24 grader varmt!
P1030473
Vi började redan på morgonen med att rusa ut i trädgården för att göra lite nytta. Eller rättare sagt mycket nytta. Vi har köpt på oss en eldriven liten jordfräs. Den kom hem igår och den skulle naturligtvis testas så fort som möjligt. Det är faktiskt så att vi köpte den just av anledningen att vi ska fräsa upp ”poolrabatten”.
P1030472.jpg
Här syns hur tjockt ogräslagret är ovanpå skyddsmattan.
Inte hela, men en stor bit av av rabatten och efter att ha försökt med handkraft; Alltså spadar av olika storlekar, yxa, sekatör, sax och massor av andra småverktyg så gav vi nästan upp. Problemet är att jag la sån där ogräsmatta på den uppgrävda rabatten. Sen gjordes hål för dom växter som skulle planteras. Därefter la vi ett riktigt tjockt lager med täckbark ovanpå. Allt enligt ”konstens alla regler”!
Till vänster från ovansidan, till höger från undersidan.
Och det funkade väl några år tills dom invasiva växterna (en låg japansk bambu, ett lågt prydnasgräs samt vanligt ogräs) hade växt rätt igenom mattan. Nu när vi skulle försöka få bort allt ogräset så var det totalt omöjligt. Man var tvungen att ta bort skyddsmattan också – och det var en tjock kaka full med rötter som satt fast i mattan.
P1030469
Rolle ser nästan uppgiven ut (kolla in alla verktyg)!
Alltså väldigt svårt och tungt att få upp, men med hjälp av den nya fräsen samt alla handverktyg så har vi fått till en stor bit. I morgon ska den biten fräsas upp igen och så ska allt finrensas. Alla kanter måste sen fixas till och så ska det läggas dit ett tjockt lager med täckbark! UTAN OGRÄSMATTA!!
P1030470
Efter den här hårdkörningen för Rolle samt rensning av den lilla rabatten framför rosenspaljén, nerklippning av staketdruvan på bodgaveln samt lite klippning av vattenskott på buskar och träd för mig, så blev det ett dopp i poolen och sen kollade vi på Formula One-träningen och så blev det middag på altanen. Det blev färska kräftor, stekt lax & potatis och nu ska vi strax bänka oss för kvällens TV-gloende. Tror att det blir riktigt skönt att få vila ryggen ordentligt…..

SUSIE


6 kommentarer:

Maribel sa...

Hej Susie!
Det låter som ett riktigt hårt jobb, men ni har kommit en bra bit på väg. Använder matta och täckbark som underlag vid gångarna mellan mina odlingslådor, och där fungerar det riktigt bra. Låter skönt med ett dopp efteråt.
Ha det fint /Marika

Anjas Hill sa...

Susie! Vilket jobb! Ryggen är inte att leka med! Det är kanske klokt att låta ett sådant projekt ta ett par dar längre tid och bryta av jobbet med lättare syssla i trädgården.
Men visst måste det kännas härligt att belöna sig med dopp i poolen:-)!

Ha en superbra vecka och - som sagt - akta ryggen!
/Anja

Lena i Wales sa...

Vilket hårt arbete. Bra gjort!
Härlig belöning med god mat och lite vila.
Ha det bra!

Rost och rädisor sa...

Mycket jobb när det växt igenom mattorna. Har också slitet med detta i sommar, men som avskiljare mellan olika material som i gångar funkar markduken väl. Fint lär det bli när det är färdigt i alla fall.
Kram
/Anette

Bettys beundran sa...

Oj, oj vilket dagsverk. Har aldrig behövt använda markduk men förstår att det är jobbigt när det ska bort. Ni kommer säkert få mycket användning av fräsen.

Hanneles bokparadis sa...

vad tycker maskarna om jordfräs....?
kram