fredag 25 januari 2019

OVÄNTADE FÄRGKOMBINATIONER

Återigen ett riktigt kul ämne i TRÄDGÅRDSFÄGRING den här veckan!

 Ibland så blir färgkombinationerna i trädgården något alldeles extra. Antingen helt av sig själva och ibland - om man har tur - så har vi odlare ett finger med!
Men det är inte alltid så att växternas färg, form eller växtsätt blir precis så som man tänkt och fått för sig sig innan planteringen. Även om man som jag älskar att planera och därför försöker vara extra noga och läser alla mina trädgårdsböcker, går ut på internet, pratar med duktiga odlarvänner.....
Här följer dock några bilder där färgkombinationerna verkligen är lyckade även om dom kanske blev lite oväntade!!


Limegröna och rosa tulpaner samt vita hyacinter var inte alls tänkt att bli så här bra. Lökarna fick jag hem så sent på året att jag fick gräva ner dom där det fanns plats. Dom skulle alltså inte alls växa tillsammans.....men det blev verkligen en oväntat bra och färgsprakande kombination!


Här är det en rödbladig smällspirea (Physocarus) som självsått sig i det vi kallar "stenhörnan" framför en rosaaktig sten. Redan där var kombinationen mycket lyckad - alltså fick den växa kvar - och kombinationen blev ju inte sämre när ett silverkungsljus (Verbascum bombyciferum) också självsådde sig precis framför!


Här kan man se att blandningen av starkt rosa & orange samt gula solhattar (Rudbeckia) och är underbara mot en helt grön bakgrund. Att sen fjärilsbusken ((Buddleja) till vänster har lila & orange blommor gör bara att det blev en oväntad läcker kombination!


Det här värmeunderlägget från ASEA från tidigt 70-tal gjort av inplastade avskurna kablar visar med stor tydlighet att färger kan kombineras i det oändliga - och resultatet kan både bli tilltalande och oväntat kul! I alla fall om man som jag gillar färg!!


Här är det växterna som gjort en otroligt härlig kombination nästan alldeles själva. Den gula dagliljan (Hemerocallis) har jag naturligtvis planterat, likaså den blå höstfloxen (Phlox paniculata) - men den senare har ynglat av sig och växte inte alls i samma pallkrage som dagliljan tidigare!
Dessutom trodde jag aldrig att floxen skulle börja blomma så otroligt tidigt, det heter ju höstflox - alltså är kombinationen mycket oväntad!


Här har vi ytterligare en mycket oväntad färgkombination, en tavla gjord av vår vän den duktige reklamfotografen Jurg Bächi. Man kan tro att tavlan är gjord så här med flit, men det var det inte alls. När Jurg målade bakgrunder i olika färger för sina ateljéfotograferingar (han gjorde bl.a. fotograferingen av "Zingo, försvinnande god" med en tom läskflaska med ett skrynkligt sugrör i och vann nåt fint pris) så hade han den här "tavlan" för att torka av färgerna på. Men han "smetade" naturligtvis dit färgerna med en estets sinne!
Till slut var den helt täckt, torkad och började spricka och skulle därför bytas ut, men min gubbe gillade den och frågade om han kunde få den. Det här var i början på 70-talet och på kul fick vi den signerad. Sen dess har den varit i vår ägo och är mycket uppskattad!


 Här ovan är en färgkombination som jag blev mycket förvånad över att se när jag upptäckte den på fotot. Innan dess hade jag faktiskt inte sett den - eller tänkt på den - alls!
Busken i förgrunden är en rönnsumak med gula blad (Rhus typhina `Tiger Eyes´) som på bild visade sig ha rosaröda smågrenar. Mycket läckert mot dom gulgröna bladen. I bakrunden syns mina olikfärgade solhattar vilket gör färgkombinationen ännu härligare.
Jag var faktiskt tvungen att rusa ut i trädgården direkt och titta på rönnsumaken - och visst hade den dom här underbart färgade kvistarna! Helt oväntat.....

SUSIE

12 kommentarer:

Carina sa...

Spännande kombinationer antingen de var genomtänkta eller bara blev. Ibland behöver man få aha-upplevelser för att pröva nytt i trädgården.

Ha en fin helg! Carina

Anonym sa...

Du gör en härlig vacker natur med massor med underbara färger, precis som jag och Kia försöker göra, lyckas ibland när tiden räcker till.

Anjas Hill sa...

Ja, Susie!
Det syns att du tycker om färger:-)!
Undertecknad gillar färg i kombination med "ofärg" ;-) - som den där kombon t.ex du visar med grön bakgrund. Själv är jag svag också för grått och rost i hop med färger.
Underlägget från Asea gillar jag skarpt. Ursnyggt! Vill du få färgidéer till en rabatt så kan du bara studera ditt underlägg...
De lite oväntade kombinationerna ger den där personliga touchen som är rolig att se.
Ha en fin helg och en go' vecka!
/Anja

Rost och rädisor sa...

Färg är helt klart din grej och visst blir man glad av all prakt. Ronnsumak med rosa grenar har jag aldrig sett. Kan det var a ljuset på nåt sätt eller. De brukar väl vara mörkröda, eller... Läcker hur som helst.
Allt gott
/Anette

Maribel sa...

Hej Susie!
Den första bilden är full av vårkänsla. Så fina milda vårfärger. Den blå floxen skulle passa in i min blågulvita rabatt, så färgglatt.
Ha en fin helg /Marika

hagen vår sa...

Hei!
Fantastiske fargekombinasjoner. Vakkert! Anne

Helena sa...

Så läckert med tulpankombon! Jag är mest nöjd med sånt som bara blir ibland har man ju tur ;)
Känns som om färger kommer mer & mer iaf. i min trädgård. Gillar rönnsumaken skarpt men inte rotskotten...
KRAM från mig!

Ölandsvindar sa...

När växterna själva får välja blir det ofta förvånansvärt bra med färgkombinationer som jag aldrig skulle välja själv. Jag tycker att det är svårt, mycket kanske för att det oftast inte är exakt den nyansen, som man har förväntat sig, när plantorna väl börjar blomma. Men du är duktig, Susie, och vi andra låter oss inspireras av dina bilder.
/Kerstin

Susie på Stjärnarve... sa...

Helena; Just av den här varianten av rönnsumak (R.thypina `Tiger Eyes´) blir det inte så många rotskott. Jag tror att jag under åren bara tagit bort en 2-3 stycken faktiskt. Dessutom är den förutom att den är gulbladig också betydligt lägre än den vanliga.
KRAM/Susie

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Så snygga kominationer! Solhattarna och Rudbeckiorna gillar jag verkligen. Måste återskapa det till sommaren. Tack för inspirationen!
Kram Ulrika

Anni sa...

Ja visst syns det att du gillar färg, det fullkomligt sprutar färg om det här inlägget! Läckra blomkombinationer men jag får erkänna att jag föll mest för tavlan och grytunderlägget - vilken kul grej att göra ett sådant av avklippta kablar!

Karsten F sa...

Hej Susie

Fina färggranna exemplen du visar!
med tulpaner är det lätt att få oväntade kombinationer - vi har nog alla upplevd att innehållet inte svarede specielt mycket til bilden... :)
Kram

Ha en trevlig kväll