söndag 27 januari 2019

MISSLYCKAD HELGMAT

Jag är ganska hyfsad på att laga mat -  i alla fall säger mina vänner det! Och jag lagar det mesta, däremot är jag inte så bra på att baka - jag gör aldrig bullar och småkakor. Vi dricker ju inte kaffe.....

Men det finns vissa rätter jag aldrig gjort TROTS att jag verkligen gillar dom. Något som jag i många år funderat på är att göra egen pasta t.ex. Anledningen är nog att min gubbe inte gillar pasta. Inte som makaroner, inte som spagetti, inte som lasagne, inte.....Nej, inte i någon form faktiskt. Han vill alltid bara ha kokt potatis istället!!
Efter att ha haft durumvetemjöl hemma i snart ett år, så bestämde jag mig i dock i fredags. Nu skulle det ske! Nu har jag ju ingen pastamaskin, men så svårt att skära lite pastaremsor kunde det ju inte vara. Alltså satte jag igång tidigt, dessutom kokade jag ihop en tomatsås enligt ett italienskt recept. Något jag heller aldrig gjort tidigare, jag brukar göra det enligt mina alldeles egna idéer.
 Och visst fick jag ihop en pastadeg (som fick vila i kylskåpet en timme), men sen skulle den först kavlas ut och sen skäras också. Fy fasicken vilket jobb! 


Jag upptäckte ganska snabbt att degen skulle varit mycket tunnare, kanske neråt hälften av vad den var. Trots det tog det "evigheter" innan jag skurit degen i remsor - och det värsta var att jag inte tyckte att det blev ett dugg godare än pastan man kan köpa "färsk" i affärerna! Alltså har jag gjort pasta själv två gånger; Första och sista!!
Och när jag smakade på tomatsåsen som fått koka i 45 minuter och kryddats med salt & peppar samt en aning socker, så var den otroligt smaklös. Så det var bara att försöka krydda upp den lite som vanligt; I med lite oregano och så lite Sambal Oelek - men då blev den riktigt god - och sen hällde jag den över stekta fläskkotletter! 
Rolle åt en enda remsa av pastan (!), sen åt han 4  kokta potatisar, massor med tomatsås och två fläskkotletter. Så han var nöjd med fredagsmiddagen.....


Eftersom jag däremot tyckt att middagen var ganska misslyckad så bestämde jag mig för att göra en favoriträtt på lördagen. Det blev "Marinerad torsk i gräddsås" med kokt potatis (till Rolles glädje) som passar perfekt till.
Så fram med ett paket med frysta ryggfilébitar av torsk och så la jag dom i en form med massor av hackad persilja, hacka rödlök, hackad dill och persilja, en skvätt olivolja och salt & peppar. Sen fick dom ligga där och tina i flera timmar. Därefter skrapade jag av örterna lite slarvigt och doppade filébitarna i  ströbröd - också lite slarvigt. Sen stekte jag dom och när dom var klara hällde jag grädde i stekpannan.



Vi älskar den här rätten som kom till 1999 när vi hyrde ett hus hos fiskarn´ på andra sidan ön för första gången. MEN...till bådas vår otroliga förvåning så smakade inte fisken något. Varken gott eller illa, men inte heller torsk!? Den var totalt smaklös - och jag vet ju att den tar smak av örterna när den legat i flera timmar. Jag har gjort rätten MASSOR av gånger och det har alltid varit smaskens tidigare. Dessutom har vi också ätit sån här ryggfilé på annat sätt tidigare och den har varit jättegod, men inte i lördags inte! Så nu har jag bestämt att nästa gång ska den här rätten göras på färsk torskfilé inköpt hos fiskarn´ på Sysneudd!


Så idag när det var söndag så ville jag absolut få till nått riktigt GOTT! Och det blev faktiskt riktigt bra, även om rätten ser lite osmaklig ut på bild. I verkligheten var den betydligt snyggare.
Jag gjorde en variant på Lindströmmare på högrevsköttfärs, massor med kryddor, ägg, ströbröd, grädde och så hackade rödbetor och smörgåsgurka förstås. Biffarna blev mycket goda!
Till det stekte jag blomkål, spetskål, purjolök, rödlök  och svarta bönor i woken och kryddade med salt & peppar samt en aning honung och chiliflarn (av min egenodlade chili). 
Rolle fick naturligtvis kokt potatis också - och ÄNTLIGEN var maten riktigt god och smakrik! Så till slut var helgmaten lyckad och man kunde andas ut. Jag hade återgått till att laga god mat igen!! 

SUSIE



4 kommentarer:

Anonym sa...

Ni blev ju mätta i alla fall till slut. Får se om det går att skicka nu då..
Göran

Helena sa...

Färsk fisk är ju så gott värt att köpa alla gånger! Brukar göra fisksoppa & det blir ju så himla god med färsk fisk även om den blir bra med fryst.
KRAM från mig!

Lena i Wales sa...

Pasta ser lätt ut att göra, men det är det inte.
Vi äter mycket fisk här hos oss i Spanien och oftast smakar den underbart. Igår hade vi en vit fisk vid namn brotola, jättegod, men har inte hittat någon svensk översättning. I måndags hade vi färsk tonfisk, också gott. En annan dag blev det havsabborre. Älskar fisk!
Ha det bra och ta det varligt i snön!

Maggan sa...

Fisk är ju så gott i olika varianter så synd att den inte smakade lika bra som den bör göra med örter tur då att den sista rätten blev bra och man kan inte lyckas alla gånger det händer oss alla.Jag har bara gjort egen pasta en gång och då blev det glutenfri pasta som smakade riktigt bra men det är för mycket jobb att göra egen nu har vi börjat köpa Bönpasta som är jättegod.Ha det gott/Margareta