KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

fredag 9 november 2018

VACKERT I NOVEMBER

Den här veckan är TRÄDGÅRDSFÄGRINGS ämne otroligt svårt, för personligen tycker jag inte att det är speciellt vackert just nu. Nej, tvärtom faktiskt!
Men...ämnet är ju som det är, så jag gav mig ut i dimman och fukten och försökte hitta nåt trevligt att fota. Och otroligt nog så hittade jag en hel del.....

Kanske inte så "vacker" i andras ögon, men jag tycker att det här självsådda skottet från en jätteverbena är det. Kan bero på att jag är så imponerad av dess växtkraft, det var minst 3 år sen jag hade några jätteverbenor i trädgården och dessutom växer den bland stenarna som ligger mot väggen och det finns ingen jord under dom!


En annan självsådd "skönhet" är den här rödbladiga smällspirean som växer på infartens grusplan - och dessutom har busken alla bladen kvar. Det har inte dom andra smällspireabuskarna jag har!

Sen tycker jag faktiskt att den brokbladiga och vintergröna Eleagnus-busken jag köpte från Holland för flera år sen verkligen håller stilen. Den växer nedanför "stora altanen" på baksidan där jag tidigare hade en gulbladig humle som höll på att göra mig tokig. Jag fick klippa den varannan dag för att hålla den någotsånär i schack. Den här behöver jag bara beskära en enda gång i JAS-månaderna.
I framkant är det också nått vintergrönt: Buxbom!

Nedanför poolen - som är inbyggd i altanen - har jag en stor trekantig rabatt där bl.a. den här japanska kerrian växer. Den har stått här sen vi flyttade hit för 15 år sen, faktiskt en av dom växter som finns kvar från den tiden - och dessutom på samma plats som tidigare. Konstigt att den fått vara ifred för mig..... Den gröna framför är en fjärilsbuske.

I samma rabatt som den förra busken (den syns i bakkant) har jag planterat den här japanska bambun. Om jag hade vetat det jag vet nu, så vete 17 om jag planterat den. Den är visserligen otroligt dekorativ med sina torra bladkanter, men den sprider sig ohejdat!

Det här miscanthus-gräset har jag i den trekantiga rabatten och det är faktiskt väldigt dekorativt just nu med sitt inslag av höstorange blad. I bakgrunden växer en stor och hög bambu med svarta grenar.

Om man fortsätter runt huset så kommer man till södergaveln och bredvid växthuset har jag en "stenrabatt" och där växer en hel del, bl.a. en forsytia som fanns i trädgården när vi flyttade hit. Dock inte på den här platsen och inte bollformad. Den jättestora ruggen med strandhavre är vackert silverfärgat & orange just nu.

Har nu kommit runt huset och är tillbaka på framsidan där den här uppstammade lärken är extra vacker just nu. Men inom några dagar har den säkert tappat alla barr.
Nedanför den har jag en gulbrokig klätterbenved klippt till en liten buske.


Konstigt nog så är det framsidan av trädgården som det är minst vackert i just nu. Det kanske är för att kompensera att den är vackrast under våren, sommaren och tidig höst när allt blommar. *fniss*
Men i en av pallkragarna växer och blommar fortfarande en cerisefärgad lupin. Just den här blomman har stått i flera månader nu - helt otroligt!

SUSIE

8 kommentarer:

Gunilla i Ekeby sa...

Precis så är det. Det är faktiskt svårt att INTE hitta något som är vackert i trädgården även i dystra november. Miscanthusgräsen är så fina på hösten och lärken. Gick en runda på Söderåsen förra helgen och såg stora stråk av knallgula lärkträd bland bokarna. Ha det gott /Gunilla

Glädjekällan sa...

Mycket fint hos dig även nu i november. Älskar den guldgula färgen som lärken får.
Trevlig helg!
Birgitta

Gunilla Teckenberg sa...

Hej Susie!

Du hittade ju hur mycket som helst som är fint, gräsen är vackra när de skiftar färg och lärk med sina tjusiga barr är nästan lika fin nu som när de nya skotten visar sig på våren.

Kram!

Ölandsvindar sa...

Kul med sådana där spontana "rymlingar" som hittar egna platser att växa på. När växterna självafår välja kan det bli fantastiskt ibland. Hos mig kan det tyckas vara nervissnat och vinterdvala vid första anblicken, men se, stenkyndeln blommar som aldrig förr och en del rosor har återhämtat sig efter sommarens torka och kommer med ny knoppar och blommor.
Trevlig helg /Kerstin

Villrose sa...

Se der, ja!
Det finnes faktisk mye vakkert der ute, selv i gråeste november :)
Ha en fin helg!

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Man hittar mycket fint när de mentala skygglapparna åker av och man tar med sig det öppna sinnet. Det fanns mycket fint därute hos dig.

Ha en fin söndag! Carina

Lotta sa...

Mängder med skönheter här. Strandhavren var ju bara för läcker!
Ha en bra vecka /Lotta

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Det var väl bra att vi hade det temat i TrädgårdsFägring den här veckan, annars hade du ju inte sett allt som faktiskt är väldigt vackert hos dig nu :) För jag tittar på dina bilder och ser väldigt mycket fint. Säga vad man vill om den japanska bambun, snygg är den i varje fall. Och strandhavren är ju väldigt läcker. Och så den cerisefärgade lupinen. Den är ju helt otrolig, vilken färgbomb.

Ha en fortsatt fin vecka!

Kram Anita