torsdag 1 november 2018

TRÄDGÅRDAR ATT BESÖKA

Vilket fantastiskt ämne i Trädgårdsfägring den här veckan. Men hur 17 ska man kunna välja endast en när man har så många att välja mellan!?

Under åren som först redaktör och sen webmaster för Svenska Bonsaisällskapet, sen d:o för Trädgårdsamatörerna Gotland så har jag sett en hel del trädgårdar. Alltså massor!
Och i ALLA fanns det alltid något att titta på, få idéer från, hitta växter man varken sett tidigare och/eller framförallt inte tänkt på i vissa sammanhang osv.
Det finns inte en enda trädgård där jag inte hittat någonting som jag gillat. Även i dom som egentligen inte är i min stil, eller där ägaren har en helt annan inställning till det här med trädgård än vad jag har - som t.ex. i dom där det nästan uteslutande odlas matnyttigt!


Nu har jag haft några dagar på mig att klura på ämnet och jag har kommit fram till följande. Det är  tre här på Gotland och en på fastlandet som jag verkligen vill och kan rekommendera.
Anledningen är naturligtvis att dom här fyra har sånt som jag själv skulle vilja ha i min trädgård och/eller att dom är bra anpassade till hus, läge, samt andra förutsättningar som jordmån m.m.


Jag börjar med min väninna Lisas trädgård i Levide som inte ligger långt från oss på vägen mot Hemse, bara c:a 7-8 km härifrån. Förutom trädgården där det finns massor av roliga växter är huset också väldigt speciellt, eftersom det är ett gammalt trevåningshus (ja, egentligen 5 med källare och vind) som tidigare varit tingshus i Levide.
Sen vet jag också att Lisa visar sin trädgård ibland - när hon har tid. Kontakta Lisa här!


Nästa Gotlandsträdgård är Anders Anderssons trädgård i Kauparve, Hejde som också ligger här på södra delen av ön. Lite knepigare att hitta då den ligger mitt ute i skogen, men man får bra väghänvisningar av Anders när man kontaktar honom.
Trädgården är otroligt innehållsrik och Anders har många visningar, alla efter överenskommelse.
Här hittade jag bl.a. första gången den vackra brokbladiga kirskålen använd som marktäckare!

Nästa trädgård tillhör också en Anders - men med efternamnet Lerinder i det här fallet (070-3723600).  Han bor under vinterhalvåret på Filippinerna där han har en helt fantastisk trädgård uppbyggd på lavasten. Men...det roliga är att trädgården här på ön också är uppbyggd på sten eftersom den ligger på klinten nån mil ovanför Visby i Själsö.
Där finns massor av ovanliga buskar/träd och framförallt massor av rosor. Trädgården ligger väldigt vackert och är så pass fin att den blev utvald till
ÅRETS TRÄDGÅRD 2018!


Det finns faktiskt MASSOR av fina trädgårdar här på ön, så är man intresserad av sådana bör man komma hit veckan före midsommar då vi vanligtvis har ÖPPNA TRÄDGÅRDAR och man hela veckan kan ägna sig åt att åka runt för att se vackra trädgårdar - och härlig natur!


På fastlandet kan jag rekommendera våra vänner Eva & Rolfs otroligt innehållsrika trädgård i Småland. Närmare bestämt i Bredaryd utanför Smålandsstenar. Eva träffade jag genom bloggen först (men hon bloggar numera väldigt sällan), men hon och Rolf har blivit goda vänner till oss.
Här finns allt möjligt - och omöjligt - att få idéer från som badkar i det fria och massor av blommande och vackra växter. Som vanligt gäller dock att man kontaktar värdparet med mail innan!

SUSIE 

7 kommentarer:

Marlise sa...

Gotland ist wirklich schön,
auch die Gärten.
Deiner gehört auch dazu!
Evas Garten in Småland gehört auch dazu,
schade, das sie nicht mehr bloggt
und wir keine Fotos mehr sehen.
Dein 2. Bild heute mit dem Traktor,
ist sehr schön.
Zu deinem Kommentar bei mir:
Ja, endlich Herbst!
Es war zu lange Sommer, zu heiß und vorallem viel zu wenig Regen!
Gute Zeit

Gotland är verkligen vacker,
också trädgårdarna.
Din är en av dem!
Eves trädgård i Småland är också en del av
synd att hon inte bloggar längre
och vi ser inga fler bilder.
Din 2. bild idag med traktorn,
är väldigt snällt.
Till din kommentar med mig:
Ja, äntligen hösten!
Det var för lång sommar, för varmt och speciellt inte tillräckligt med regn!
Bra tid / Kram Marlise

Rosor och ruiner sa...

Har också besökt samtliga av de tre ovanstående trädgårdarna på Gotland, och håller med om det du säger! Definitivt sevärda alla tre!
Visade ju själv min trädgård för första gången nu i år (trodde nästan du skulle dyka upp på visningen 😁 ) Jätteroligt men lite läskigt ändå att visa sin trädgård, men det är kul att folk vågar! För det är ju inspirerande att kika in i andras trädgårdar!

Ha en fin allhelgonahelg!
Kram Gunilla

Veronica sa...

Det verkar ju helt klart att vi bara måste ta oss till Öjn, nästa år. Jag har varit där ett antal gånger men aldrig besökt trädgårdar och mannen har varit på båten i hamnen, och vänt igen!

Mmmm, får nog planera in det tror jag :D Tack för inspiration!

Kram och ha en fin allhelgonahelg!

//Veronica

Ingmarie We sa...

Så fina trädgårdar du visar och vad trevligt du skriver om dem. Riktigt vackra foton också. Jag blir också sugen att besöka Gotland igen. Får se hur det blir till våren. Ha det bra.

Lena i Wales sa...

Härliga trädgårdar och fotona är underbara!
Önskar dej en skön söndag!

Carina sa...

Verkar som spännande trädgårdar alla 4. Finns många sätt att hitta till nya godbitar på.

Ha det gott! Carina

Lotta sa...

Vilka bra tips du ger. Nu är det bara kruxet att övertala mannen att vi ska semestra på Gotland nästa år... och besöka trädgårdar. Det kan bli ett besvärligt projekt.
Ha en fin vecka /Lotta