måndag 15 oktober 2018

VACKRAST JUST NU

Idag så har jag varit lite duktig, jag gick ut och rensade upp två pallkragar till. Normalt brukar jag aldrig klippa ner perenner, men jag bestämde mig för ett par veckor sen att jag skulle gräva ner mina nyinkomna vårlökar i några pallkragar. Och där var det helt utsålt.....

...vilket betydde att jag fick rensa två stycken - dom närmast mittgången - och sen grävde jag ner 60 lökar i varje. Det var 90 tulpaner och 30 allium.
 Men jag hade ju också en hel låda med lökar som jag hade haft i stora krukor i växthuset. Dom här lökarna har förvarats i trädgårdsskjulet över sommaren, så ungefär 20 % hade förstörts, men det var ganska många ändå som verkar ha överlevt. 

Alltså rensade jag 2 pallkragar till idag och så grävde jag ner dom här lökarna.Vad det är exakt jag planterat har jag dock inte en aning om. Jag tror att det är hyacinter, tulpaner, narcisser och amaryllis (det låg nämligen ett par jättelökar i lådan). Nu ska dom bara fyllas på med 4 säckar jord som Rolle är och köper. Alltså blir det morgondagens jobb.
Varje gång jag fotar pallkragslådorna så påminns jag om att jag ska be min gubbe att måla dom. På andra sidan, mot vägen (vilket man får vara tacksam för) där solen inte ligger på, där är dom svarta och fina. Men på insidan.....!?

Men över till ämnet "Vackrast Just nu".

På 4:e plats kom det här trädet, en Liriodendron tulipifera = tulpanträd, som jag för 7-8 år sen fick av goda vänner som dragit upp några skott. Nu har det faktiskt blivit ett litet träd, så man kan ju kanske hoppas på blommor nästa år!?

Nr.3 på listan är den här gulbladiga lönnen som växer i murrabatten precis till vänster om tulpanträdet på bilden ovan. Den har och har haft lite olika namn, men jag tror att det här är det senaste;
Acer shirasawanum ‘Aureum’ = japansk gyllenlönn
Ett litet träd som är underbart vackert hela säsongen, så det är ett jag verkligen kan rekommendera - även om det kan vara lite känsligt (upp till zon 4 i skyddade lägen).
Den gulbladiga till höger om den är en kornell med orange grenar (finns två, båda växer på andra sidan staketet), framför den på bilden är en brokbladig klätterbenved och till höger om den en rödbladig fläder.

Nummer 2 på listan är den otroligt vackra och oväntade lupinen som växer i en av pallkragarna. Har faktiskt haft flera lupiner i olika färger som blommat på hösten, men just nu är det bara den här kvar. Och jag bara älskar färgen på den.....och så att den är så olydig och blommar nu!

Det här ovan är alltså den som är "Vackrast Just Nu".
I morse när jag kom ut så lyste solen precis på den så den såg helt självlysande ut och så glittrade det av daggdroppar. Kan faktiskt knappast bli vackrare.....
Det är en Sorbus ulleungensis `Dodong´= ullungsrönn som jag verkligen kan rekommendera. Den är också härdig ända upp till zon 5 vilket är en mycket positiv egenskap för er norrut!

SUSIE

4 kommentarer:

Carina sa...

Fina höstfärger hos alla 3 träden. Borde kanske åka förbi mitt gamla hus för där står en frösådd ullungrönn. Tyvärr behöver nog tulpanträdet ca 7 år till för blomning, växtvärlden är tuff ibland.

Ha det gott! Carina

gardenpot sa...

Vilka fina träd, älskar höstfärgerna på dem. Vad roligt med lupin som blommar nu, det har jag aldrig sett tidigare kram

chica sa...

Lindas fotos com cores de outono e bela flor ainda primaveril! beijos, chica

trädgårdsdrömmar sa...

Ja den förstaplatsen är den verkligen värd.Så härlig lysande färg den fått.Är det inte synd att de inte kan få behålla dom bladen över vintern.Tänk snö och den färgen så vackert det skulle vara.
Kramar.