KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

torsdag 11 oktober 2018

TOPP & FLOPP

När jag fick se det här ämnet hos TRÄDGÅRDSFÄGRING den här veckan så bara började det snurra i huvudet. Vad ska jag visa egentligen!? 
Jag har ju haft MASSOR av floppar under åren - så vad ska man välja. Kan ju inte göra inlägget hur långt som helst
Däremot topparna - det är ju dom som lever kvar och "gör" trädgården. Dom blir bara vackrare med åren, därför visar man dom också kontinuerligt. Så det blir kanske lite tradigt med bilder på dom.....
Alltså bestämde jag mig för att begränsa urvalet av bilder. Det blir bara floppar & toppar från 2017/2018 - och som du ser så har jag börjat med en av varje. 


                                     TOPP                                                                                FLOPP
 Det är ju så att i mina senaste inlägg har jag beklagat mig över att jag köpt en buske Euonymus alatus compactus - alltså vingad dvärgbenved  -  i två exemplar, men att dom inte är ett dugg lika! 
Den högra vet jag dock är köpt under namnet E. alatus `Odom´ = Little Moses. Vilket namn jag köpt den vänstra under vet jag inte. Trodde det var samma!
Dom här två är nu lika stora men den vänstra, som är helt underbar, har jag haft sen 2013 och den har en fantastisk lysande höstfärg. Den högra är köpt några år senare - på samma ställe för att få en likadan som den vänstra.
Den här andra är visserligen snygg den med - men har betydligt större läderartade blad och inte fullt så fantastisk färg och färgen kommer dessutom betydligt senare. Så vad heter egentligen den vänstra!? Hjälp - vi (jag) vill ha flera!!!


                TOPP                                                                                                      FLOPP
Ytterligare en topp och en flopp - här är dock inte bara bilderna från 2018. Det är två av mina zinnior som jag sådde i våras och som har blommat hela sommaren. Den vänstra blev helt fantastiskt vacker med massor av stora färgglada blommor - jag har t.o.m. några som blommar fortfarande. Den högra sorten - `Art Deco´- började visserligen blomma extra tidigt, men den hade pyttesmå blekt färgade blommor! Inte min stil alls!!! 

TOPP

Våra egenhändigt påhittade stora dekorationer i trädgården är alla väldigt lyckade. Bl.a. "ruinen" vi lät bygga av stenar från ett rivet hus. Även den "döda traktorn" bredvid är vi mycket nöjda med. Vi har även lite annat stort i "parken" som en fallfärdig hästkärra och en gammal harv. 
Vi har ju så pass mycket tomt att man får ta till storleken på dekorationerna - och gissa om just dom här sakerna blivit en väldigt bra platshänvisning. Om det är nån som ska hit så talar man bara om att det är på vår tomt det finns en liten ruin och en traktor - då hittar alla!

FLOPP


Att jag beskriver min rosenspaljé vid infarten som en flopp beror inte på spaljén, den blev bra. Utan det är klängrosorna själva som växer vid den. Dom gillar inte alls läget verkar det som. Det är förmodligen alldeles för torrt och för lätt och sandig jord. 
Visserligen böt vi jord i en remsa på 12 m x 1 m x 1 m djupt samtidigt som marken planerades och innan rosorna planterades, men den rosjorden är säkert "uppäten" vid det här laget. Det var ju några år sen.....
Jag har alltid varit lite tveksam inför rosor i trädgården beroende på rosornas taggar, men dom är ju så otroligt vackra att jag till slut föll inför andras lyriska omdömen  - vilket kanske inte var så bra!


TOPP

På träd- och busksidan har jag massor av toppar, jag skulle kunna gör ett helt inlägg om bara fantastiska träd eller buskar. Men jag har idag valt en enda av dom, den här helt fantastiska lönnen.  Det är en Acer negundo `Variegatum´- alltså en vitbrokig asklönn. Just nu är den lite gulbrokig, men normalt är den grön och vitbrokig och ser ut som en stor fluffig tårta.


Min f.d. granne och nära väninna Bibbi (mycket sorgligt avliden i cancer för tre år sen) tog med den hit från Zetas i Stockholm som en liten buske på 60-70 cm´s höjd. Den hade tre grenar som var av ett lillfingers tjocklek. Det här var nog 10 år sen och trädet växer så det knakar och vi får därför beskära det massor varje år. Numera har jag nog 5 olika A. negundo av olika sorter, både brokbladiga och enfärgade i gult, grönt ocht lite rött. Älskar dom.....
FLOPP

Under den här rubriken behöver man ju inte leta länge i huvudet efter lämpliga vedartade kandidater - men att sen hitta bilderna var inte lika lätt. Det är ju inte fullt så kul att fota misslyckanden! Alltså fick det bli nåt jag visste ungefär när  floppen hade skett.Det här är alltså på vårvintern 2017 när vi som vanligt skulle beskära en del växter. Bl.a. den här buddlejan (fjärilsbuske) som många år tidigare hade självsått sig här bakom garaget och sen växt upp och blivit enorm. Den var över 4 m hög och var otroligt fin varje år. 
Hur den kunde växa på det här stället förundrade oss eftersom det endast var sten, grus och sand - faktiskt ingen jord alls! Den började alltså sitt liv på TOPP!!


Alltså satt vi igång och sågade ner den -  precis som vanligt - och det blev ju en hel del ris. Sen kom våren och ingenting hände med busken! Den bara stod där och såg trist ut, men vi gav den gott om tid att hämta sig. Men till slut gav vi upp och började undersöka den närmare och då visade det sig att den var helt död!!
Alltså var det bara att gräva upp den, rotsystemet var också enormt så varför den dött var en gåta? Den kunde ju inte bero på beskärningen, så hade jag ju gjort varje år.....!? 
Kan det kanske bero på att busken nu var så otroligt stor att markens näring inte längre räckte till åt den. För till historien hör att jag aldrig vattnat eller gödslat busken, den hade ju växt så bra ändå!!


TOPP

För att avsluta det här inlägget om toppar och floppar ville jag, efter det trista ovan, visa något som jag är extremt nöjd med. Som både gjort mig glad, varit vackert i trädgården och som jag tror alla gillar.  Och vad är det!? Jo, vårlökväxter! 
Eftersom jag är så förtjust i dom och inte kan välja bland alla bilder, man längtar ju efter nåt färgglatt efer den trista vintern sp det är många, följer här en liten fotokavalkad. 


Visst är dom underbara! Eftersom jag varje höst planterar flera hundra så är jag lika spänd varje vår på att se hur dom ser ut i verkligheten när dom kommer upp. Dom glättiga bilderna som försäljarna ibland visar gör det hela extra spännande.....för inte 17 ser dom alltid ut så!!
Och visst har det varit floppar bland dom här också ibland, men dom har jag nog aldrig fotat. Jo,det kanske skulle vara snödroppar som jag planterat flera gånger, men som aldrig velat ta sig ordentligt.

Istället avslutar jag inlägget på topp med en bild på några av mina älskade Allium som jag har hundratals av i alla möjliga namnsorter. Dom är verkligen helt fantastiskt undertbara i min trädgård!!!Jag ber om ursäkt för att det är konstiga mellanrum mellan bilderna m.m. men det är inte jag som gjort det så. Det har bara blivit så och går inte att fixa. Har försökt nu under ett par timmar men ger upp!  
Däremot tror jag att jag fått till dom olika textblocken - alltså texten kunde bli liten eller stor, det var ingen ordning på den alls!


SUSIE9 kommentarer:

Anonym sa...

Nu kan man snacka om blommor. Du bör göra ett besök i botaniska för där blommarallt nu. Rosor smultron. m.m. Titta på mina bilder jag tog i går till fb. //Uffe

Anni sa...

Den där vitbrokiga asklönnen föll jag för - undrar om den sådan kan stoppas in någonstans här hemma? Vem vill inte ha en tårta i trädgården? ;-)
Allium blir man aldrig besviken på, det håller jag verkligen med dig om.

Vad gäller mellanrum i inlägget måste du gå i på html-koden för att fixa, ibland vägrar blogger bara att bry sig om att man snyggar till inlägget i skrivläget.
Kram!

Carina sa...

Asklönnar bor det några hos mig också - de är enkla och tacksamma. Vårlökar kan bara bli toppen och sen fler och fler.

Ha det gott! Carina

gardenpot sa...

vad roligt att se dina toppar och floppar, och vad vackert du har det. Roligt att du kommenterade så jag hittade hit kram Stine

Susie på Stjärnarve... sa...

Anni - jag vet att man måste ändra på HTML-koden när det krånglar - men den här gången gick det inte av någon anledning!
Susie

Lotta sa...

Ahh, nu måste jag hitta plats för en asklönn!
Ha en fin vecka /Lotta

Gunilla Teckenberg sa...

Dina lökplanteringar har alltid varit fantastiska Susie! Inte alltid det roligaste att gräva ner lökar i höstväder men belöningen kommer när man längtar som mest efter blomfägring.

Kram!

Maribel sa...

Hej Susie!
Synd om den fina fjärilsbusken, har försökt plantera en, men den överlevde inte vintern. Fantastiskt vacker lönn. Jag gillar faktiskt din zinnia som du inte tycker om, men så är det, smaken är delad.
Ha det fint/Kram Marika

Susie på Stjärnarve... sa...

Maribel - jag älskar Zinnior! Susie