fredag 21 september 2018

HÖSTKÄNNING

Hösten börjar så sakteliga smyga sin in även här på Gotland. Även om det fortfarande är varmt och skönt så har en del växter börjat ändra form och färg!



Väldans trist tycker jag, även om jag gillar sensommaren och den tidiga hösten. Längre fram i november-december brukar det dock bli tråkigt i trädgården. Alltså innan man kan pigga upp den med lite julbelysningar!



Just nu är det bara dom tre hortensiorna som fortfarande är jättevackra, men även dom börjar se lite "höstliga" ut. Hur dom nu kan det, det har ju varit sommar förutom någon enstaka dag hitintills!?



Jag har faktiskt en hortensia till, en sammetshortensia. Men eftersom jag klippte ner den c:a 1 m, den var nästan 2 m hög, så har den inte blommat med mer än två ynkliga blommor i år. Alltså inget att ta bilder på. Däremot har den växt till sig något enormt så det blir nog att klippa ner den i vår igen!





Den här suddiga bilden ska föreställa en citronmynta som jag fick en liten planta av goda vänner i somras. Den sitter i en av pallkragarna, har växt till sig och blommor helt otroligt just nu. Har dock inte använt mig av den ännu, men har ett recept på ett päronflarn där mynta ingår. Få se om jag gör ett flarn idag.



En tredje grupp med tidlösa har nu visat sig, den här kommer jag dock inte ihåg vad den heter.



Sen hittade jag den här gruppen igår kväll när jag gick en runda i trädgården. Vet inte exakt vad det är, men tror att det är en blåblommig tidlösa. Får se när den slår ut.....




Men det finns ju en del blommor som fortfarande tror att det är sommar, dom har små penséerna t.ex. som är självsådda i gruset på infarten. Dom bara blommar och blommar.....



Och alla mina nävor som blommar oförtröttligt hela växtsäsongen.



Likaså den absolut vackraste ogräset, cikoria, som har helt underbara blommor. Det är så trist att själva växten är så ful annars så skulle jag ha massor och inte bry mig om att det är ogräs egentligen!


Men en del av buskarna har börjat ändra färg, t.ex. den här kornellen som har orangefärgade grenar och just nu gula blad. Två såna här har jag på baksidan av murrabatten, alltså den delen som är mot baksidan av trädgårdsboden och garaget.
På insidan i murrabatten har jag en gulbladig japansk gyllenlönn som i sin tur har fått röda blad på en av grenarna!?



Lite senare idag ska jag plantera alla lökar jag fått hem från Dix. Men exakt var har jag fortfarande inte bestämt. Dom 90 tulpanlökarna plus 30 allium ska jag slå ner någonstans i pallkragarna, alltså måste jag göra plats för dom. Vilket i sin tur betyder att några (=många) lupiner måste grävas upp och kastas, men dom håller på att ta över så det gör inget.....

SUSIE

7 kommentarer:

Carina sa...

Hösten är härlig och jag älskar gråmulna, blåsiga dagar och att anlägga. Lupiner åkte visserligen inte med på listan över växter som ska bekämpas. Inte för att den inte borde utan för att Europas länder inte har råd med bekämpningen. Så jag låter aldrig lupiner gå i frö överhuvudtaget.

Fina höstfärger hos dig.

Ha det gott! Carina

Maggan sa...

Du bor på en helt fantastisk ö jag har varit dit för några år sedan och planerar åka dit fler gånger. Näva och Penséér det är otroligt tacksamma växter synd att Lupinerna har en tendens att ta över jag gillar dem men man får se till att de förökar sig på min villkor.
Hösten gillar jag trots att det innebär att sommaren är över men då får man tid att sitta och sticka och lyssna på en god bok.
Ha det gott/Margareta

Rost och rädisor sa...

Så fina hortensior du har. Jag brukar ha ihjäl mina på löpande band.
Du undrade om pumpor på torr mark... Pumpor vill ha mycket vatten och jämn vattning, mycket näring gärna 100% kompost och full sol. Själv sätter jag nävor på såna jobbiga ställen där det är torrt och utsatt, solhattar, gräs, nepetor, lavendel.
Om du dricker te kan jag verkligen rekommendera att du använder citronmyntan till det. Båda färska och torkade blad blir jättegott, kanske med en droppe honung.
Ha det bra
/Anette

HWIT BLOGG sa...

Hortensia är en vacker men knepig växt! Jag lyckas aldrig med den...känns som det enda jag lyckas med är kirskål ha ha!
Ha en skön söndag nu...
Kram från Titti

Jannibele sa...

Så mye flott som fortsatt blomstrer hos deg. Nydelige Hortensia. Vi har virkelig fått nyte en lang sesong i år.Man vil ikke at det skal ta slutt:)
God ny uke.
Jannicke

Inger sa...

Fortfarande mycket som blommar hos dig. Jag älskar den blå färgen på cikoria.
Kram

Maribel sa...

Hej Susie!
Mycket fina höstfärger hos dig. Din gyllenlönn är riktigt vacker.
Ha det bra /Marika