söndag 10 juni 2018

TRÄDGÅRDEN IKVÄLL

Eftersom jag har hela 45 minuter på mig innan Formla One-tävlingen börjar så tänkte jag passa på att visa lite bilder jag tog nyss när jag gick en runda med Santos.

Jag börjar med en ros som Rolle tyckte att jag bara måste visa, han tycker nämligen att den ser precis ut som en stor rosbukett ifrån vägen. Den växer i "parken" och är en "modern buskros" som heter `Pink Robusta´.

TILLÄGG! Så här ser den ut idag på måndagsmorgonen när Rolle har rensat ordentligt
runt den - och tagit en ny bild!


När jag nu är inne på rosor så kan jag visa några till som överlevt!

Den här växer i min "rosenfolly" och jag tror att det är busk/klängrosen `Golden Showers´.

Den vackraste av dom alla (just nu), buskrosen `Rhapsody in Blue´ som växer vid rosenspaljén i förträdgården.

I rabatten framför rosenspaljén satt jag såna här irisar för 3-4 år sen. En finns kvar.....

Där blommar nu (!) dom rosa alliumen som jag trodde jag inte fått i höstas. Så fel man kan ha!
Tyvärr hade jag bara köpt 6 stycken (tror jag, är det bäst att man tillägger), men dom var nog ganska dyra - tror jag.

Så här frodigt är det just nu, märks knappt att vi tog ner ett stort glanskörsbär förra året. Det hade tydligen blivit angripet av något, kronan var extremt gles och bladen såg trista ut. Istället har vi satt några buskar där istället som ännu är ganska små.
Trädet till vänster som har blivit enormt stort trots att vi beskär det varje JAS-period är en Acer negundo `Variegata´. När den planterades för sådär 12-13 år sen var den tre fingersmala pinnar på max 70 cm!

 På tal om träd, den pyttelilla gulbladiga guldalmen - Ulmus x hollandica `Wredei´ - satt tidigare i "parken" men gillade det inte. Nu sitter den otroligt skyddat brevid växthuset - och den verkar
trivas med det!

Jag frösådde tre sorts Zinnior tidigt i våras, endast en låg sort - `Art Deco´ har börjat blomma - och inte ser den ut som jag trodde (se reklambilden nedan).


Den har en pytteliten blomma som är röd och gul, inte min favoritkombination direkt. Ska bli spännande att se hur dom andra kommer se ut!


Dom här pionerna däremot som växer på Pennys grav (vår förra hund) ute i "parken", dom är helt i min smak!
Jag trodde faktiskt att det var bara en kvar av dom fem vi hade satt där, men nu när Rolle rensat rent och dom fick möjlighet att växa till sig - då har vi iaf tre stycken!

Men några namn på dom har jag inte kvar - sorry!

SUSIE

7 kommentarer:

min hemliga trädgård sa...

Så vackra alla blommorna du visar är. Jag tror de verkligen försöker överträffa varandra i sin skönhet. Man blir så glad att omge sig med blommor och hoppas de får lite regn idag.

Önskar dig en ny fin vecka !

KRAM LOTTA

Anita sa...

Den rosa rosen ser verkligen ut som en bukett. Och så blev jag helt hänförd av 'Rhapsody in Blue'. Min äter ju alltid rådjuren upp så jag får bara se ett par blommor varje säsong. Den Zinnian stämde som sagt inte överens med bilden. Jag har också sått Zinnia. En fröpåse med blandade sorter som jag fick på en trädgårdsmässa. Den första som slog ut var orange och väldigt liten. Får se hur resten blir. Och pioner är fina, med eller utan namn.

Ha en fin dag!
Kram Anita

PS! Nu ska vi se om det går att få in kommentaren. Har haft problem att kommentera idag.

HWIT BLOGG sa...

Ja den där rosen var något extra du! Sååå vacker!
Jag vattnar, vattnar och vattnar...skulle behöva en röjsåg till trädgården också. Allt har växt så otroligt mycket. Hur ska man hinna allt tro, hm...
Kram från Titti

Anni sa...

Rosor kan man inte få för många av! Den där blå borde jag ju ha ...
Hoppas din lilla alm växer sig stor och stark på sin nya plats, den har så dekorativa blad!
Önskar dig en skön vecka!

Åse sa...

Vilken härlig blomster prakt , vackert ! Ha en fin dag. Åse

Inger sa...

Så mycket fint du visar!
Kram

Maggan sa...

Så många vackra Rosor du har den som är blå skulle jag vilja ha då mina är mest i rosa. Det är alltid trevligt när man hittar någon annorlunda färg.Ha det bra/Margareta