KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

fredag 18 augusti 2017

DET HAR REGNAT IDAG

Och riktigt ordentligt också, det har kommit hela 12 mm! Helt fantastiskt skönt!!
Trodde faktiskt aldrig jag skulle bli så glad för regn.....

Den "lilla" fjärilsbusken nedanför poolen med blommor i  lila & orange är inte så liten längre. Den har börjat växa till sig!
Igår natt skulle det regna, det kom 0,2 mm. Inget att hurra för precis, men det gjorde att när det torkat upp på förmiddagen kunde vi i alla fall klippa gräset. Det var hela 10-15 dagar sen förra gången. Rolle klippte i parken och jag på innertomten och i förträdgården. Inte för att det var speciellt långt på grund av torkan, men ogräsen växer ju.

Strålrudbeckia och solhatt samt en massa av en brokbladig örtväxt som sprider sig som ogräs!
I den här rabatten som jag tidigare kallade "bambu- och gräsrabatten" växer det numera en massa perenner och buskar. Men också en massa ogräs trots att vi la en täckmatta under barkmullen. Men det verkar inte stoppa ogräset som växer rätt igenom!?
Som tur är så syns ogräset inte så mycket för det är så vansinnigt mycket växter.....

Notera vindruvsklasarna i taket och på väggen. Det är massor och dom är mogna, så nu måste jag sätta igång att koka gelé och vinddruvssaft!
Det första jag gjorde när vi kommit hem - ja, alltså dagen efter för vi kom på natten - så sprang jag ut på altanen och sen till växthuset för att se hur växterna klarat sig. Och ALLA mådde bra!
Men usch vad det såg ut i växthuset. Det var skräpigt och fult så Rolle började med att ta bort droppbevattningen och sen storstädade han. Nu ser det riktigt fint ut igen!

Jag har inte bara svarta druvor utan också en svart stockros längst in i hörnan på växthuset.

Tyvärr hade alla gladiolus utom en enda stängel blommat över när vi var borta - typiskt!

Dom här växterna hade klarat sig bra trots att dom stod på altanen, men jag vattnade ordentligt innan vi åkte - men varken pelargon och agapanthus kräver vatten varje dag.

Om du undrar om jag inte fick med mig något i plantväg hem från fastlandet så kan jag tala om att av Eva och Rolf fick vi en jättesöt liten rumsgran. Själva hade dom en som var 10 år och 2 meter hög.
Så man vet vad som väntar - om jag kan få den att överleva!
Men vi fick inte bara det utan också en påse med "irländsk" potatis samt 15 färska ägg som deras små höns hade lagt. Både potatisen och äggen är extra goda!!

Hydrangea macrophylla `Magical Opal´.
Men man är väl inte trädgårdsfantast för intet - så jag köpte en buske också. En hortensia med flera färger på dom jättestora blommorna. Gissa om man hade lite problem med att få in den i bilen på en bra plats så den inte skulle skadas. Men det gick.
Ska bli spännande att se om jag kan få den också att överleva!
En liten trädgårdsrundtur på väg ut till växthuset!


Igår kväll innan regnet så var jag "tvungen" att gå ut och kolla utifrån hur den nyuppsatta belysningen i växthuset hade blivit. Det var den jag fick av Monica & Christina när jag fyllde 70 och jag hade den till att börja med i rabatten nedanför altanen.

På vägen till växthuset passade jag på att ta några bilder av framsidan med "lilla" altanen i skymningen!
Men...så i höstas flyttade vi in den i växthuset - och det blev jättebra. När vi satte upp droppbevattning inför semestern så tog vi ner belysningen, men den satte alltså Rolle upp i förrgår igen efter att växthuset var städat. Nu tog jag en liten rundtur i trädgården för att se hur det hade blivit.

Och det såg riktigt bra ut, så jag behövde inte justera om lamporna ett dugg! Däremot såg jag på bilderna att min formklippta forsytia behöver ett besök av "frissan". Det sticker upp en massa nya skott i toppen.....


Jag har inte bara belysning inne i växthuset, utan jag har satt ner massor av såna där små billiga LED-lampor runt om i trädgården.
I helgen som kommer - alltså på lördag kväll - ska vi sätta oss därute och ta ett glas vin/skumpa
och glädjas åt att det återigen blivit ett "njutarhus"!

Det här med att fota när det blivit mörkt är inte lätt. Därför valde jag att gå ut (tillsammans med Santos) precis när mörkret börjat falla. Visserligen blir bilderna en aning gryniga, men man ser detaljerna och framför allt belysningen. Är det riktigt mörkt så blir bilderna kolsvarta med starka ljusfläckar! För att ta bilder ute med blixt brukar inte jag lyckas med!!

10 kommentarer:

Rosor och ruiner sa...

Det ser jättemysigt ut, kan föreställa mig att det är njutningsfullt att sitta där ute med ett glas med nåt gott i! ;)

Ja, visst blir man glad för regn, här har kommit 7 mm nu sen i går kväll, det tackar man för. Och jag tömde alla tunnor i går så de fylldes på nu igen, sånt blir jag glad för!

Ha det gott!
Gunilla

Ingrid sa...

Här blev det bara 5 mm! Vi får hoppas på nattens åskoväder som SHMI förutspår.
Kram, Ingrid

Piasofia sa...

Härligt med så mycket vindruvor! De är ju dekorativa där de hänger också. Har fått lite dille på svarta blommor och gillar din svarta Stockros. Min Agapanthus överlevde tyvärr inte, vilket jag får skylla mig själv för, då den blev intagen alldeles försent. Det är inte helt lätt med det där som måste vinterförvaras på ett eller annat sätt. Man behöver ju inte köpa det men just där och då tänker man ju inte på det. I år har det blivit både Myrten och Citrus.
Må så gott!
Pia

Maria sa...

Härligt att få regn, naturen vaknar som lite till liv igen.
Vad mysigt det ser ut i ert uterum.
Ha en bra helg/kram

Merja sa...

Mysigt med ljuset i växthuset! Här blommar också Rudbeckia och solhattar nu.
Tack för kommentaren hos mig. Känns som rena djungeln med alla namn...
Ha det gott!

wiolettan sa...

Jag har svårt att titta mig mätt på dina vackra bilder. Med växthuset, alla blommor, fina huset och dina mysiga bilder då det hade börjat att skymma. Så fint.
Förstår att du är duktig på det där med blommor och växter. Din trädgård är så vacker.
Roligt också med vindruvorna, att skörda egna druvor måste kännas speciellt.
Trevlig söndag och varm kram till dig.

Evas Kvarnaro sa...

Det lyser så välkomnande och trevligt från huset och från växthuset . . .
så jag står nu där utanför och knackar på dörren, . . . .
Kanske ska jag 'palla' några vindruvor först, hoppas de är mogna.
Ska ni göra vin, fniss, vi kan ordna en vindruvetrampa-kväll, hi hi . . .
Må väl/ Eva

Bosse Lidén sa...

Skönt att få vila mina ansträngda ögon på dina vackra foton. Belysningen blev kanon. Otroligt att det kan skilja så mycket på regnmängden. Du hade gärna fått allt vårt sommarvatten vi fått. Usch vilken regnsommar och opålitlig sommar det varit.
Kram Bosse

Rost och rädisor sa...

Det märks snabbt när man inte går och plockar lite här och där dagligen, men det viktigaste är ju att allt klarat sig. Ser så frodigt och mysigt ut.
Roligt att komma hem och packa upp sina fynd.
Allt gott
/Anette

roth phallyka sa...

Vi får hoppas på nattens åskoväder som SHMI förutspår.


ทางบ้าน