KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

torsdag 6 juli 2017

ALLT MÖJLIGT OCH ROSOR

Tyckte det var dags för ett nytt inlägg. Det var ju några dagar sen det förra. Måste ju visa att vi gör någon nytta!
På bilden nedan så syns det att jag har klippt bort en massa skott från stammen på den brokbladiga asklönnen och att jag också tagit bort en massa döda grenar från det japanska olvonet (Viburnum plicatum f. tomentosum `Maresii´) nedanför. Var väldigt igenväxt här tidigare.
Dessutom har jag - stående - rensat första biten av rabatten, eftersom det redan hade växt upp en massa ogräs. Rolle rensade där ordentligt för ett tag sen, men titta under busken och till höger så ser du hur mycket ogräs det blir på 2 veckor!

Något annat man ser på den här bilden är också "kronan" på glanskörsbäret. Så här gles och dålig har den varit några år nu, så trots sin otroligt vackra stam blir vi nog tvungna att såga ner det! På sommaren ser man ju inte stammen eftersom jag planterat en gulbladig smultronschersmin framför trädet. Visserligen på insidan så stammen syns från utsidan, men den ser väldans trist ut!
Jämför med asklönnens (Acer negundo `Variegata´) krona, som är 5 år yngre och som vi tar ner massor av varje år!!

Clematis 
Att jag så noga poängterade att jag stående rensat den där första biten, har sin förklaring.
Jag var till VC och dess sjukgymnast igår och fick då beskedet att jag har diskbråck/ryggskott och att jag absolut inte får rensa ståendes med raka ben. Inte heller lyfta, jobba hårt i trädgården eller gå längre prommisar med Santos. Dock ska jag röra på mig.....hur det nu ska gå till!?
Sen skulle jag böja mig bakåt så långt jag kunde 15 gånger ungeför 5 gånger per dygn - och så hålla på med det i minst 14 dagar. Det roliga är att jag faktiskt redan efter en dag känner mig bättre. Istället för det vanliga ryggskottet är jag istället öm i hela ryggen - mycket trevligare! *fniss* 

Det lilla Tokyokörsbärsträdet (Prunus x yedonensis) har verkligen växt till sig trots att jag klippte ner dom hängande grenarna redan vid planteringen för några år sen. Rolle klagade nämligen på att dom hängde i vägen när han klippte gräset i parken! 
Längst till höger syns ett litet bollformat träd (Salix x fragilis `Bullata´) som jag själv har dragit upp från ett skott jag tog på trädet vi hade där ruinen numera står. Vi var tvungna att såga ner det, så jag tog tre skott. Två av skotten har tagit sig, ett dog direkt! 

Så här ser tomten på framsidan ut sett från vägen. Det vi ser är alltså en del av det vi kallar "långrabatten". Numera innehåller den till 80% enbart buskar, små träd och bambu. Tidigare var den fylld av perenner också, men alla små fick mina trädgårdsvänner ta med sig när dom hjälpte mig att rensa den här rabatten för 1,5 år sen.

Här är vi tillbaka i parken igen. Det är faktiskt vår förra hund Pennys grav vi ser. Där har jag planterat en massa av både perenner och buskar/små träd. Men det är nästan helt omöjligt att hålla rent från ogräs. 
Idag skulle Rolle rensa här, men jag sa till honom att bara klippa av ogräset. Jag ska flytta alunroten och sen ska vi låta det som kommer upp komma upp, t.ex. pionerna, men klippa det övriga med gräsklipparen.  

På baksidan är gräset frodigare och grönare. Det beror på att den ligger i skugga av dom enormt - för att vara på Gotland - höga träden i kohagen. Det har dock både sina för- och nackdelar att träden  finns där. Positivt; Det blåser inte så mycket när vinden ligger på från väst. Negativt: Förutom skuggan, så dråsar det ner tall- och lärkbarr samt massor med kottar på vår tomt!

Nu har rosorna äntligen kommit igång. Det här är några som blommade när jag gick den - korta - rundan med Santos vid sjutiden ikväll. Men jag var aldrig till rosenspaljén vid ingången och fotade, där såg jag senare att det fanns massor av utslagna.

Och på tal om Santos; Han var lite sur på oss för att vi satt i skuggan vid matbordet under altantaket och åt middag. Han älskar solen och hade helst sett oss sitta vid det lilla bordet i solen. Han gick demonstrativt dit och ställde sig, men kom snabbt tillbaka till oss igen - vi grillade ju! 

2 kommentarer:

Evas Kvarnaro sa...

Härlig grönskande trädgård, hoppas ni får lite regn så ni slipper vattna.
Santos är en kul klok kille, undrar om min Ludde kan bli lika klok.
Du har ett mail från mig.
God natt kram/ Eva

Anja C. Hill sa...

Ja, det är jobbigt när ryggen krånglar.
Men rosorna, de blommar oavsett ;-)
NU är det rosornas tid och i Gbg är Trädgårdsföreningen ett paradis för rosälskare. Jag var där i tisdags och man blir helt gråtfärdig av inspiration. Skulle dock behöva en betydligt tjockare plånbok...för att förverkliga några inspirationsprojekt ,-))!

Ha det gott och var rädd om ryggen!
/Anja