KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

söndag 15 maj 2016

KALLA VINDAR

Idag är det isande kallt och jag tycker synd om min kusin som kom till Gotland i går eftermiddag för att delta på den årliga Golfturneringen.
Hon bor i Visby under veckan och sen hämtar jag henne på fredag för några dagars vistelse hos oss. Det kommer bli fniss, skoj, utflykter samt god mat & gott vin. Förmodligen dessutom champagne i ruinen, om inte växthuset är klart för invigning!

I fredags var jag hos Jonas i När och kompletterade med ytterligare lite sommarblommor. Men än saknas det massor eftersom jag var lite försiktig med tanke på den "utlovade" kylan.
Dom här små röda margeuriterna köpte jag först och främst beroende på färgen - Rolle ville ha röda blommor i år - och för att dom hade små rotsystem.


Jag har fyra såna här pyttesmå järnkrukor på räcket och dom senaste åren har jag haft små tagetes i dom, men dom hade gubben min tröttnat på. Så vad skulle jag sätta istället!?
Petunior finns ju både i rött och i små exemplar, men dom är så jobbiga med att man måste knipsa av dom döda blommorna. Ett heltidsjobb eftersom blommorna vissnar så fort och dom blommar så mycket.....


Sen blev det en kruka med röd och vit hängverbena. Jag är väldans förtjust i dom, även om dom behöver mycket vatten och inte får torka ut. Ser lite ynklig ut just nu, men dom lär ju växa till sig!


Till krukan som sitter på "spjutet" blev det en eldkrona i gult och orange. Men den har jag flyttat tillfälligt för i morgon kommer gubbarna och ska sätta igång med växthuset - samt bygga trappan från just den här platsen på altanen.


När jag stod där och tittade ut över "parken" så kunde jag inte undgå att se alla maskrosor som blommade därute - trots att Rolle klippt där dagen innan.
Men...det är enormt med maskrosor i år! Alltså inte bara hos oss, utan precis överallt. T.ex. när man är ute och åker och ser ett vackert rapsfält blomma, så upptäcker man att det är ett maskrosfält när man kommit närmare! Har faktiskt aldrig varit med om så många maskrosor som i år. Har ni samma erfarenhet eller.....?

Här ser man att jag fått ner dom flesta chiliplantorna i stora krukor (4 plast med ytterkrukor i plåt, samt 2 svarta snygga plast) utom 5 st och 4 paprika som står längst till vänster som ska ner i en stor plastlåda med klättergaller. Snart ska dom alla förpassas till växthuset hoppas jag!
Sen är det 17 tomatplantor som står på bordet som också ska ner i två stora plastlådor med klätterställningar, men nu har jag ingen mer jord hemma.
Det går åt 40 liter jord till varje + lecakulor. Alltså får dom vänta tills i morgon. Idag har man ingen större lust att gå ut och jobba i kylan. Istället ska vi först titta på Formula One och sen ikväll på Nascar. Ska bli skönt att bara slappa lite.....


Jag köpte också en illröd stjärnpelargon som jag placerade vid mina två agapanthus. Alla dom här växterna, plus en vinröd alströmeria som jag hängde ovanför vattentappen, blev helt chockade av att först fått bo i ett varmt och skönt - nästan för varmt - växthus och sen flyttas ut i kylan.
Fast på dagen var det varmt och skönt, men klockan elva på kvällen sa Rolle till mig att han upptäckt att det endast var 1,5 plusgrad! Vad skulle det bli framåt morgontimmarna, minusgrader.....? Hjälp!!!

Jag hade ju köpt lite fler sommarblommor tidigare i veckan, så i mörkret endast iklädd nattlinne rusade jag ut med en bunt tygstycken för att täcka över alltihop.
Den stora krukan vid ingången där jag har 2 rosenbönor och en afrikansk margeurite fick det här "eleganta skyddet". Jag var väldans glad över att jag behållit dom fyra rostiga pinnarna för att ha något att hänga lyktan i!


Jag vet inte hur kallt det var på natten, min termometer som visar både högst och lägst har gått sönder, men jag tror faktiskt inte att det blev någon frost. I alla fall så klarade sig alla växter! Puh!!

Rolle skulle klippa gräset i diket utanför, men han fick lite problem för det har börjat sticka upp "Perres Nycklar" (som han kallar ordkidéerna för) både här och där. Alltså får han vänta med det ett tag, men det gör han så gärna.....

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka vackra krukor du har och fina växter!
Hälsningar från Lena i ett soligt och mycket vackert Wales
Äntligen kom solen och värmen hit!!!

Ingrid sa...

Lite oturligt är det allt att det skulle bli kyligt lagom till pingsthelgen, men vi får väl hoppas att det blir lite regn. Hittills har det inte kommit något här i Klintehamn i alla fall, men kallt och blåsigt är det.
Så spännande att växthuset är på gång nu. Jag var i Hemse häromdagen och tänkte nästan ta svängen förbi er, men hade lite bråttom hem.
Lycka till i morgon med bygget!
Kram, Ingrid

lavendia sa...

Efter de sommarvarma dagarna, trodde man knappt att det skulle bli så kallt. Jag har också sprungit ut i nattkläder och täckt över ibland.
Myror i växthuset har vi tyvärr. Inga som biter. De är små. Men då de bygger kan det bli besvärligt. Jag vet inte vad man gör åt det. / Britt

Ölandsvindar sa...

Man vet inte riktigt var man har vädret nu. Vågar vi ställa ut något från växthuset eller inte. Det är höstväder ute sa gubben när han kom in från hundpromenaden. Men vi är glada över 35 mm regn och det har inte slutat ännu. Trist bara för de killar som sett fram emot några dagars fågelskådande vid Öland norra udde. Inte mycket att titta på i regn och hårda nordvindar.
Kram från mig /Kerstin

Maribel sa...

Våren kom av sig, lite upp och ner med vädret. Men snart kan du hålla till i ditt växthus, härligt. Fint med orchidéerna.
Ha det fint /Marika

Carita och Bertel sa...

Det var en hel del av lite av varje. Fina krukor och många sommarblommor. Sommarblommor är vackra men lite knepiga att hålla vackra tycker jag. Jag missar ofta att ta bort överblommat och sånt puts så efter ett tag blir dom lite skräpiga hos mig. Nu har jag köpt fyra stora kannor, alltså blommor, som jag planterat i stora krukor. Få se om jag lyckas få dom att blomma till hösten. Ha det fint. Carita