KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

torsdag 12 maj 2016

BLOMMIG FREDAG - MIN VÅRFAVORIT...

...eller man kanske ska skriva "min tidiga vårfavorit", för jag har naturligtvis fler vårfavoriter än en enda. Men här är alltså den allra första favoriten; Narciss!
Det var verkligen precis att jag hann få till bilder på dom, det börjar bli lite sent. En del har faktiskt redan vissnat.

Häggmispeln slår snart ut.
Härom dagen gick jag alltså ut på "jakt" i parken för att kunna föreviga dom, innan alla har blommat över. Det har gått så fort i år beroende på värmen som har varit.

 Fast jag passade på att rasta av Santos lite också. Man har så mycket att göra, så det gäller att "slå två flugor....."!


Bilderna är på 11 sorter som växer i parken. Det har dock redan vissnat ner ett par, så dom är väl kanske 14/15 namnsorter totalt. Sen har jag ju en del på resten av tomten också.
En del av dom är dock väldans lika varandra men har t.ex. olika blomstorlekar. Dom flesta är också övervägande gula, alltså blir det bra med dom vita jag beställt till hösten.


Att jag är så förtjust i Narcisser beror på att dom inte behöver en massa omvårdnad, dom växer bra i halvdålig jord, i skugga, utan en massa gödsel och så brukar dom sprida sig också om man har riktig tur. Men viktigast av allt, djuren äter dom inte! Dom vet att lökarna är giftiga!!

En stor favorit!
Jag läste en ruggig historia för några år sen om en gammal man i England som gick till sin lokala lilla mataffär för att handla, bl.a. lök. Han köpte gul lök i lösvara - trodde han - och gick hem och stekte en hel panna full som han åt till en omelett. En lök hade han nog grejat, men en hel stekpanna!
Han avled sedemera.....

För fler berättelser om odlares favoriter gå till bloggen Bland Rosor och Bladlöss!

11 kommentarer:

Yvonne Blom sa...

Mysigt med er lilla ruin!
Jag tycker också om narcissor. Den allra vackraste för mig är den gamla, mycket enkla blomman som jag minns från min barndom.
Visst är det härligt med blommor man får ha ifred för djuren. Men fy så hemskt med mannen som dog av löken, om det nu inte är en skröna.
Ha det fint bland dina fina blommor! Kram

Gunborg Uhno sa...

Dom är fina dina blommor.Och även här en favorit.Har en del sorter men inte lika många som du har.Och det är så skönt att Rådjuren inte äter dom.
Trevlig helg/kram

Marlise sa...

Hej Susie
Narzissen sind wirklich sehr schön
Bei dir wird es doch jetzt an Pfingsten spannend? Oder?
Ich bin ja schon gespannt!
Wir fahren morgen nach Öland.
4 Wochen....wunderbar.
Ich winke dir dann von der Nordspitze Ölands
nach dem Süden Gotlands
Liebe Grüße heute noch aus der Eifel

Narciss är verkligen mycket trevligt.
Med dig är det, men nu spännande vid pingsten ? Eller?
Jag är redan upphetsad!
Vi går till Öland i morgon.
4 veckor .... underbart.
Jag sedan vinka till dig från Ölands norra udde
till söder Gotland
Hälsningar idag från Eifel.....Kram Marlise

lavendia sa...

Narcisser är tacksamma.
Man ska vara aktsam med det man äter. Doftar narcisser av lök? Jag trodde inte det. Alltså borde han ha anat ugglor i mossen.
Hos mig sprider sig skogslök/kajplök (jag vet inte riktigt vad det är) och andra lökväxter. Så jag vågar inte ta någon, fast att en del av dem skulle gå att äta. / Britt

Evas Kvarnaro sa...

Jag kan tänka mig hur vackert de växer i din park, ja narcisser är verkligen tacksamma vårlikt. Narcisser måste väl avsändare någon slags 'stopp skylt' för rådjuren, men tyvärr är det inte tulpan stopp för dem, hi hi . .
Med den sol och värme vi fått så
exploderar naturen, men nu behöver det rikligt med regn.
Men ännu njuter vi av sommar vädret.
Trevlig helg kram till er/ Eva

Bosse Lidén sa...

Vilken hemsk historia bland alla dina fina bilder. Idag fick jag en fin bok som jag tydligen vunnit. Den heter "Gunnels 100 gröna pärlor i trädgårdseuropa." Härliga bilder. Din trädgård borde varit med där. :)
Kram Bosse

Anette i Torsåker sa...

Efter blåsippor kommer narciss som favorit för mig. Här blommar massor just nu. En del trivs bättre än annat. Kanske dags sortera bort de sämre.
Trevlig helg!
Anette

Villrose sa...

Narsisser er vårfavoritter hos meg også. Så mange ulike, og alle har sin sjarm :)
Lekkert med mange sammen, som her!

God helg!

Maribel sa...

Fina narcisser, har skaffat fler till min trädgård också. De är vackra och klarar sig själv, om de dessutom blir fler, så är det riktigt bra.
Var beställer du lökarna?
Ha en fin helg /Marika

Gunilla sa...

Härliga favoriter.
Jag har inte några narcisser men jag får nog börja plantera också de är ju otroligt dekorativa och att det finns så olika sorter hade jag ingen aning om.

Trevlig helg

Veronica sa...

Det är verkligen en fantastisk blomma. Hos mig så är det tyvärr inte så att alla bara blommar vidare år efter år! De vanliga gula gör det men så fort jag planterar en lite mer kostsam sort så försvinner de fler och fler för varje år! Trots benmjöl och näring!!

Men, de är bättre än tulpaner trots allt och de är ju favoriter ändå ;)


Kram och trevlig helg!