KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

fredag 8 april 2016

BLOOMING FRIDAY - FÖRÄNDRING?

Det är mycket i ens liv som förändras ju äldre man blir. Tyvärr är det ju så att ens släktingar, vänner och bekanta också blir äldre - och alla har inte sån tur som vi att dom överlever sina svåra sjukdomar. Alltså faller den ena efter den andra bort...

Till skillnad mot förra begravningen här på Gotland kunde jag använda mig av den otroligt bra företaget  begravningsblomma.se där ägarinnan Josefin Pettersson ser till att arrangemangen blir precis exakt som jag vill ha. Dessutom tar företaget inte ut någon utkörningsavgift i Storstockholm, så man kan lägga dom pengarna på blommor istället. Ovanstående underbart vackra bukett kostade oss endast 350:-!

...och den senaste var vår goda vän Anne-Christine som vi umgicks mycket med på 60/70-talet. Hennes dåvarande man fick ett aneorysm i hjärnan (som även jag har haft) för c:a 20 år sen och då tog vi upp bekantskapen igen.
Kjelle pratar Rolle fortfarande ganska mycket med per telefon, medan Anne-Christine t.o.m. var här en gång och hälsade på. Men nu har hon alltså hastigt avlidit och begravningen var i Stockholm.

Precis till vänster om den här planteringen ska  alltså växthuset monteras - men först måste gubbarna komma
hit och gjuta en bottenplatta.
Fast det kanske inte riktigt var vad dagens tema skulle behandla.  Men den stora förändringen har inte riktigt kommit igång ännu. Alltså att jag - som tidigare alltid tvekat till det - nu äntligen skaffat mig ett växthus! Det är i alla fall till hälften betalt!!

Här ser man hur växthuset kommer att sträcka sig över halva rotsystemet på elefantgräset. Vilken förändring det kommer bli. 
Jag ska nog be gubbarna - som har en liten grävare - att gräva upp hela roten. I alla fall minst 3/4 av den. Den är så invasiv och rotsystemet så kompakt att man inte orkar gräva upp den för hand.
Fast den skulle ju vara rätt tjusig bredvid växthuset - och inte skuggar den heller trots att den blir 4 m hög. Solen kommer nämligen inte från det hållet.....

Här växer mina två vinstockar som jag ska försöka få att överleva inne i växthuset (dom har enormt långa rötter som går långt utanför växthuset) om vi inte skadar rötterna vid uppgrävningen för gjutningen.
Notera att Rolle tagit bort kantstenen som vi ska återanvända någonstans, det jobbet gjorde han i förrgår.
Växthuset ska komma om en eller ett par veckor och jag går verkligen i väntans tider. Mina chiliplantor behöver planteras i stora krukor och då måste jag ha någonstans att ställa dom!
Det tar säkert inte så lång tid för uppgrävning och sen gjutning - men dom måste ju komma och göra det i alla fall!!

Originalväxtplatsen för elefantgräset som togs bort när vi dränerade om huset för några år sen. Men...det kom upp ändå och blev 4 m högt. Nu ska det väck helt och hållet!
Här ovan ser man kortänden på stora altanen mellan gästrumsdörren till höger och poolen till vänster. Där ska vi nu ha en liten trappa så att man bekvämt kommer till växthuset runt hörnan, som ska ha sin dörr på den närmaste gaveln.
Som synes växer det en del saker här som kommer försvinna, fast det fanns också en fin liten vintergrön Cistus salicifolia som vi grävde upp härom dagen och flyttade till "långrabatten".

Mycket rensningsjobb i "bambu- och gräsrabatten" är det kvar!
Vyn över huset (här från baksidan) förändrades drastiskt när vi byggde poolen för två år sen, men nu blir förändringen ännu större. Det är alltså ett väggfast växthus på 15 kvm och det kommer sticka ut från gaveln till höger lite över 3 meter och synas tydligt från vägen. Men det kommer säkert bara bli snyggt! Alla FÖRÄNDRINGAR är inte av ondo!!

Flera berättelser om FÖRÄNDRING? finns på bloggen Bland Rosor och Bladlöss.

13 kommentarer:

Carita och Bertel sa...

Ja du har så rätt , livet för med sig stora förändringar hela tiden och konstigt nog har vi en förmåga att anpassa oss till det nya hela tiden fast vi ibland behöver lite extra tid på oss. Jag tror det är bra att det pågår ständiga förändringar, då håller man sig alert och försöker hänga med så länge det går. Ha det fint. CArita

Lotta sa...

Ja, alla förändringar är inte av godo men så är ju livet. Trädgården förändras däremot fördetmesta till det bättre. Trevlig helg! /Lotta

lavendia sa...

Den förändringen kommer ni ha jättestor glädje av. Hellre ett pyttelitet växthus, än inget alls. Vi började med 5 kvm, till 10 och nu 18. Och det lilla var också roligt. Jag förstår att du ser fram emot att arbete ska ta fart. / Britt

Gela sa...

Det är ju skönt att alla förändringar inte är av ondo. Kommer att bli jätte bra med växthuset där. Håller själv på och planerar växthus men det kommer nog att ta läääänge innan det blir klart. Önskar dig en fin fin helg/Gela

Anette i Torsåker sa...

Förstår din känsla för växthuset. Det kommer och bli så bra.
Trevlig helg!
Anette

HWIT BLOGG sa...

Ja livet rullar på, inte alltid så enkelt...
Växthuset kommer att bli så snyggt där, spännande!
Ha nu en skön helg och njut av april.
Kram från Titti

lavendia sa...

Nu uttryckte jag mig kanske fel. Vad jag menade var att ett litet växthus är bättre än inget alls. Då menade jag inte att ditt var litet, för 15 kvm är ju stort. Fast som jag skrev, började vi med 5 kvm och var nöjda då också, Fast ännu roligare är det om det är större.
Så menade jag. Ha en bra fredag kväll! / Britt

Maribel sa...

Härligt med ett nytt växthus, hoppas du skall få mycket glädje av det.
Ha en finfin helg!
Marika

Marlise sa...

Das hört sich doch gut an,
deine Wunden heilen
du wirst sehen, im Sommer schwimmst du im Pool.
Ich drücke dir die Daumen!
Und das Gewächshaus kommt auch bald.
Sehr schön, bin schön gespannt, wie es aussieht.
Diese grünen Papageien, die ich in meinem Blog zeigte,
sind in den Städten (Köln, Bonn, Wiesbaden usw.)
eine richtige Plage.
Es sind richtige Schwärme.....
also viele Tiere.
Sie können hier leben und überwintern.
Frühlings Grüße

Det låter bra,
läka dina sår
ser du på sommaren bada i poolen.
Jag håller tummarna!
Och växthus kommer också snart.
Mycket trevligt, är ganska spännande att se hur det ser ut.
Denna gröna papegoja, som jag visade till min blogg,
är i städer (Köln, Bonn, Wiesbaden, etc.)
en riktig plåga.
Det finns riktiga svärmar .....
Så många djur.
Du kan leva och tillbringa vintern här.
Vårhälsningar.....Kram Marlise

Anonym sa...

Lycka till med ditt växthus! Jag gick mitt första växthus förra sommaren och har redsn haft mycket glädje av det. Sp skönt att få pkats med alla frösådder:-) Trevlig helg! /Charlotte www.Tradgardsvagen.nu

Charlotte sa...

Oj, jag och tangentbordet var visst inte alls kompisar ikväll /Charlotte

Yvonne Blom sa...

Förändringar kan vara både positiva och negativa, som tur är får vi oftast del av båda sorter.
Vårkramar till dig!

Evas Kvarnaro sa...

Men kära tider var det åter dax med en ny begravning, blommorna var mycket vackra.
Alla dessa sjukdomar . . . de bara ploppar upp ut 'intet', sorgligt för er igen.
Nu har ni vårens glädjeämne med växthuset, skulle vilja vara med och kolla när de sätter upp glashuset. Vilket spännande bygge, det pirrar även lite av nyfikenhet och glädje hos mig oxå. Känner din förväntan, den smittar långvägar . . . . .
Men något växhus ska jag inte skaffa mig , men däremot en bastu tunna. Nån gång i år.
Godnatt vännen/ Eva