KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

tisdag 19 april 2016

GRÄSKLIPPNING & VÄXTHUS & BLOMMOR

I helgen lyckades jag till slut klippa gräset på innertomten och i förträdgården vid infarten. När det torkat upp, för först fick vi 4,5 mm´s regn på fredagen och sedan 7 mm på lördagen. Men 
igår var det hyfsat och torrt igen. 
I förträdgården var gräset så långt och tätt att Rolle var tvungen att räfsa - fast det kan ju också ha berott på att jag klippte på det allra, allra lägsta. *fniss* Höjde sen ett snäpp till resten!

Jag måste  lägga till (beroende på era kommentarer till förra inlägget) att jag är riktigt duktig på att klippa, även om Rolle tycker att jag oftast klipper för kort - men då syns inte ogräset.
 Att jag misslyckades i början med min alldeles egna klippare berodde på att den var midjestyrd, den andra - som numera är Rolles - är ju som en riktig liten traktor. Reagerar alltså som en bil!
Jag klipper minst var 3-5 dag, jag klipper fort och nära (OK, ibland FÖR nära *fniss*) och jag kantskär så det ska se prydligt ut. Det är dom två viktigaste sakerna om man ska ha visning!

Cistus salicifolius - alltså den vintergröna busken vi flyttade för en vecka sen. Ser ut som om den överlever.....
Gräsklippningen plus grovrensning av en rabatt var vad jag hann med, Rolle ägnade 
sig alltså åt att räfsa. Bl.a. av ytan bakom och bredvid garaget där det var en tjock matta med barr  från tallarna - men framförallt från den jättestora lärken i kohagen bakom oss - och massor med småkvistar.


Men idag när vi gick ut redan klockan åtta trots att det var ruggigt väder, har vi hunnit med massor. Jag började med att märka ut exakt hur Rolle skulle gräva för den lilla grusgången från den blivande altantrappan fram till växthusdörren. 
Sen grävde Rolle....och jorden hann fick upp la han i groparna efter maskinen som körde in materialet till gjutningen.

Slangen ligger framme för man måste vattna gjutningen varje dag så att den inte spricker.

Bilden tagen "genom" min lilla rosfolly ( =rosgalenskap) som har 4 klängrosor - och som idag blev beskurna!
Skjutdörren in i växthuset kommer alltså att monteras ganska långt till vänster, allt för att få så mycket yta som möjligt till höger i växthuset. Där stupröret kommer ner ska jag ha en stor vattentunna ansluten, men.....jag hittar inga svarta!? 
Bara hemskt fula illgröna tunnor och det gillar jag inte! Clas Ohlson ska tydligen ha en på 200 liter i en mörk grågrön färg, får väl titta på den trots att jag egentligen inte vill ha den.


När jobben med gången - jag krafsade ut singeln - och rosorna var klara så övergick jag till att börja rensa runt dom 3 trekantiga klematisspaljéerna på baksidan. Och vad händer då? 
Jo, jag upptäcker att en av spaljéerna är totalt förstörd! 
Antingen av vinden, vilket är troligast, eller av nått stort djur. (Nu har vi ju inte så stora djur här på Gotland, så i sådant fall måste det vara ett rådjur!)Mina tre olikfärgade nunneört, fast jag har en till faktiskt; Massor av den gula vilda som är ett ogräs här!
Jag talade om för Rolle att jag hade en tråkig sak att berätta, det är han som svetsat spaljéerna  - och en ganska bra. Jag känner ju gubben min!
Ta den tråkiga först sa han, så jag berättade om spaljén. Men...så berättade jag om det trevliga - för honom; Jag ska ta bort en spaljé till och sen lägga igen dom två trekantiga rabatterna under. 
Han blev som väntat jätteglad och sa att då blir det lättare att klippa gräset där! (Vilket det alltså är 
jag som gör!) Min irriterade kommentar var att om vi tar bort ALLT i trädgården blir det VÄLDIGT LÄTT att klippa!!!


Mina enda två julrosor som blommor. Var dom andra är vet jag inte - förmodligen har dom dött!
Intresset för blommor är väl inte så kraftigt utvecklat hos Rolle, men framåt sommaren när vädret är bra och han "slipper" att göra så mycket i trädgården - då gillar han växtligheten!
Idag var det som sagt väldans ruggigt, så redan vid tiotiden gick vi in. Men han har gått ut igen, han var "tvungen" att kratta infartsgången för det låg så mycket kottar på den! 

"Pensée-teatern" är på plats, men än så länge är blommorna dåliga. Det var ju hela -5 grader härom natten.....

Mina chiliplantor växer som 17 men det är INTE...

...röda chilifrukter på bilderna. Det är gardinerna som har röda dekorationer! *fniss*

Jag gick dock ut direkt igen med kameran för att ta dom här bilderna. Genomfrusen hann jag bara in igen så började solen skina och det blev betydligt trevligare, men då var det lunchdags. Typiskt!
Mina Primula skulle egentligen ha suttit i "teatern", det är ju så primulaklubbmedlemmar gör i England. Men det är för torrt här, dom dör så lätt - och dessutom är det alldeles för skuggigt för dom!

Jahapp, det var allt för idag - nu ska jag göra mig iordning och så ska vi åka till Hemse och handla. Kanske kan jag lura Rolle att ta en tur till Jonas Växthus i när också.....

2 kommentarer:

lavendia sa...

Midjestyrd gräsklippare?? Jag fattar inte.
Det är väl bra att du klipper fort och kort. Men behöver du ändå klippa så ofta.
Vilka många fina nunneörter och primulor. Det är nog litet senare här. Och det är fruktansvärt kallt.
Mitt odjur i trädgården har utlöst mullvadsfällan och tagit brickan som man spänner fast. Det är tredje eller fjärde brickan vi blir av med på det sättet.
Britt

Gunilla Teckenberg sa...

Oj, har ni redan fått sådan kraft i gräset, här har vi inte klippt något ännu. Maken sköter den maskinella klippningen och jag gör det tråkiga, handklipper gräskanterna.

Och så den vackra penseteatern! Det är väl trevligt att få sätta upp varje vår kan jag tänka mig.

Allt gott!